Συζήτηση με επίκεντρο τη γυναίκα στο Θέατρο Τέχνης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θα γίνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με αφορμή την παράσταση «Photograph 51» της Άννα Ζίγκλερ, που ξετυλίγει τη ζωή της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν.

Photograph 51 Σπύρος Περδίου©

Η προσπάθειά της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα τίθεται ως θέμα του έργου "Photograph 5" της Άννα Ζίγκλερ, που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς. Τον Μάιο του 1952 η ερευνήτρια Ρόζαλιντ Φράνκλιν κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις που συνέβησαν μετέπειτα, όπως τα φάρμακα και τα εμβόλια. Όλοι της οι συνεργάτες απέκτησαν φήμη, βραβεύτηκαν με βραβείο Νόμπελ και σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η ίδια όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα. 
 

Διαβάστε Επίσης

Την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ώρα 6 μ.μ. στη σκηνή του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης, λίγο πριν την παράσταση "Photograph 51", η ηθοποιός που ενσαρκώνει την Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η Λένα Δροσάλη, και πέντε γυναίκες που έχουν παλέψει και διακριθεί σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, η Mαριάννα Κάλμπαρη (καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης), Άννα Κανδαράκη (κλινική ψυχολόγος), Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής, τ. Υπουργός), Ζένια Σαριδάκη (ιατρός, πρόεδρος Ένωσης Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας), συζητούν για το τι καλείται να αντιμετωπίσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο μια γυναίκα σήμερα, απλώς και μόνο… επειδή είναι γυναίκα.  Τον συντονισμό της συζήτησης με θέμα "Αν δεν ήταν γυναίκα..." ανέλαβε η Χριστίνα Γαλανοπούλου (δημοσιογράφος). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2107487130 και στο e-mail info@lead-in.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Photograph 51

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία της ερευνήτριας Ρόζαλιντ Φράνκλιν που αποτύπωσε πρώτη το ανθρώπινο DNA, ωστόσο ήταν η μόνη από τους συνεργάτες της που δεν πήρε Νόμπελ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Άτλας" του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη εφευρίσκει τον κοσμογονικό μύθο της μοναξιάς

Το έργο, που παρουσιάζεται στο PalmTree-MCA, ερευνά τις ψυχές τριών πλασμάτων που είναι χαμένα στην αιώνια λήθη και ταυτόχρονα γνωρίζουν τον πυρήνα και τη σκέψη όλου του σύμπαντος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

Θέατρο Στοά: Παράσταση υπέρ των συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Θανάση Παπαγεωργίου, για την παράσταση "Το επάγγελμα της μητρός μου".

"Fame The Musical": Μιλήσαμε με τους συντελεστές του αγαπημένου μιούζικαλ που παίζεται στο Christmas Theater

Το "α" μίλησε με τους πρωταγωνιστές και τους δημιουργούς της λαμπερής ελληνο-βρετανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, που παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα.

"Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης": Το έργο του Ματέι Βισνιέκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η βία του πολέμου, το πώς εγγράφεται στην ανθρώπινη συνείδηση αλλά και το θαύμα της ζωής από την άλλη πλευρά απασχολούν τον σύγχρονο Ρουμάνο συγγραφέα του "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα".

Μίρκα Παπακωνσταντίνου: "Στο θέατρο μια χρυσή κλωστή σε ενώνει με τον θεατή"

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στο "α" σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης με αφορμή το ανέβασμα της θρυλικής μουσικής κωμωδίας "Έκτο πάτωμα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, στο θέατρο Παλλάς.

Ο Γιώργος Αρμένης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι

Ο σπουδαίος ηθοποιός σκηνοθετεί και ερμηνεύει ένα νέο ελληνικό έργο σε πρώτη παρουσίαση.

"Ο συνεργός": Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων για την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης

Το θεατρικό έργο του ηθοποιού Γιώργου Χριστοδούλου με θέμα την έμφυλη βία επιστρέφει και πάλι σε δική του σκηνοθεσία και μόλις άνοιξε προσφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις σε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.