Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 27/10 έως 2/11 και ξεχωρίζουν.

Ψηλά απ' τη γέφυρα Ελίνα Γιουνανλή©

"ΨΗΛΑ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ"

Το σπουδαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, με ένα ωραίο καστ: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Μιχάλης Πανάδης και Ευγενία Ξυγκόρου δίνουν ζωή στο κλασικό αμερικάνικο δράμα, που έχει στο επίκεντρο μια ανανταπόδοτη ερωτική ιστορία με έντονες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις (Βεάκη, από 28/10).

Λαχτάρια για κεράσια
© Υπατία Κορνάρου

"ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ"

Η  Τατιάνα Λύγαρη, η ψυχή του Τρένου στο Ρουφ, μας σύστησε το 1998 μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης πολωνικής δραματουργίας, την Αγκνιέσκα Οσέτσκα, και το έργο της "Λαχτάρα για κεράσια". Φέτος, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια του "Τρένου", επιστρέφει στην παλιά επιτυχία και αναθέτει τη σκηνοθεσία του έργου στον Ευθύμη Χρήστου και τους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας που συναντιούνται σε ένα βαγόνι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας στον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και την Έλενα Μεγγρέλη (από 28/10).

Πελεκάνος
Μάνος Βλαστός©

"ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ"

Από τα σπανιότερα παιζόμενα έργα του Στρίντμπεργκ, ο "Πελεκάνος" αποτελεί μια ειρωνική αντιστροφή του μύθου που παρουσιάζει τον θηλυκό πελεκάνο να θυσιάζεται για τα μικρά του και προτείνει την ιστορία μιας δεσποτικής, ευνουχιστικής μητέρας. Ο Ζαχαρίας Ρόχας σκηνοθετεί τους Γωγώ Ατζολετάκη, Χρήστο Φωτίδη, Λεωνίδα Αργυρόπουλο κ.ά. (Μικρό Broadway, από 28/10).

Αθώος ή ένοχος
© Γιώργος Κρίκος

"ΑΘΩΟΣ Ή ΕΝΟΧΟΣ"

Στο δικαστικό δράμα του Τζέφρι Άρτσερ, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, οι θεατές καθορίζουν το φινάλε: γίνονται ένορκοι στη δίκη ενός γιατρού που κατηγορείται ότι σκότωσε τη γυναίκα του και καλούνται να εκδώσουν την ετυμηγορία τους. Νόνη Ιωαννίδου, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής κ.ά. στελεχώνουν την παράσταση (Eliart, από 28/10).

Ο καθένας πεθαίνει μόνος του

"Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ"

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα, σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή. Βασισμένος σε πραγματικά ντοκουμέντα, ο Γερμανός συγγραφέας περιγράφει την αναπάντεχη αντίσταση κάποιων "καθημερινών" ανθρώπων στο ναζισμό. Στέλλα Κρούσκα, Έφη Ρευματά, Φοίβος Σαμαρτζής κ.ά. ερμηνεύουν τη θεατρική μεταφορά (Studio Μαυρομιχάλη, από 29/10).

Ελευθερία εις θάνατον
Αναστασία Γιαννάκη©

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ"

Η παράσταση της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη εμπνέεται από τη "δίκη των έξι", δηλαδή των πέντε πολιτικών και του στρατιωτικού που καταδικάστηκαν –και εκτελέστηκαν– για εσχάτη προδοσία ως οι κύριοι υπαίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής. Μαρία Μαμούρη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου και η σκηνοθέτρια αναμετρώνται από σκηνής με τα ερωτήματα της υπόθεσης (Κάμιρος, από 31/10).

Ολεάννα
Γιώργος Καλφαμανώλης©

"ΟΛΕΑΝΝΑ"

Ο Φίλιππος Σοφιανός σκηνοθετεί το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ και κρατάει το ρόλο του καθηγητή δίπλα στην πρωτοεμφανιζόμενη Δένια Μιμερίνη. Η αντιπαράθεση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός καθηγητή και μιας φοιτήτριάς του απασχολεί τον Αμερικανό δραματουργό, που συνθέτει ένα ανοιχτό σε ερμηνείες έργο που δεν επιδέχεται εύκολες αναγνώσεις (Άνεσις, από 31/10).

Καλιφόρνια Ντρίμιν 2
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

"ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ 2 (20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)"

Ο Βασίλης Κατσικονούρης γράφει το σίκουελ του αγαπημένου "Καλιφόρνια ντρίμιν" και πιάνει το νήμα της ζωής των τεσσάρων ηρώων του σαράντα χρόνια μετά, σε μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που δεν σταματά να ονειρεύεται. Το σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς και ερμηνεύουν οι Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη και Στέλλα Ράπτη (Από Μηχανής, από 2/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία εις θάνατον

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Εκατό χρόνια μετά τη «Δίκη των έξι» υπαίτιων της μικρασιατικής καταστροφής, η ομάδα θέτει ερωτήματα γύρω από την τροπή, καθώς και τις συνέπειές της.

Αθώος ή ένοχος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας διακεκριμένος γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της και ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει την υπεράσπισή του. Μια γιατρός, η Τζένιφερ Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί. Ωστόσο, τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του. Τότε μπαίνουν στο παιχνίδι μία Πρόεδρος Δικαστηρίου, μία φαρμακοποιός, ένας δημόσιος κατήγορος, ένας Καθηγητής τοξικολογίας, ένας φύλακας και φυσικά οι θεατές, οι οποίοι καλούνται να γίνουν ένορκοι και να βγάλουν την τελική ετυμηγορία. "Αθώος ή ένοχος" τελικά ο Δρ. Σέργουντ;

Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Οι εικοσάρηδες που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος του έργου σαρανταρίζουν σε μια κοινωνία που βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, αλλά δεν παύουν να ονειρεύονται.

Ο καθένας πεθαίνει μόνος του

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του «Μόνος στο Βερολίνο» του Χανς Φάλαντα, η παράσταση περιγράφει την καθημερινή ζωή των Γερμανών πολιτών και τη στάση τους απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς. Αυτή η τοιχογραφία της εποχής αποτυπώνεται μέσα από την αληθινή ιστορία των Κβάνγκελ, που ανακάλυψε ο συγγραφέας σε φακέλους της Γκεστάπο μετά την πτώση των Ναζί. Ο Ότο Κβάνγκελ είναι ένας εργοδηγός σε εργοστάσιο επίπλων που έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο που φτιάχνει φέρετρα. Μετά το θάνατο του γιου τους στον πόλεμο, εκείνος και η σύζυγός του, Άννα, αντιστέκονται με τον δικό τους τρόπο, γεμίζοντας την πόλη με καρτ ποστάλ κατά του Χίτλερ με στόχο να αφυπνίσουν τον γερμανικό λαό.

Πελεκάνος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Σουηδού δραματουργού, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, μιλά για τις συνέπειες του γάμου της κόρης και του θανάτου του πατέρα σε μια οικογένεια.

Ψηλά απ' τη γέφυρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το ανομολόγητο πάθος του Ιταλοαμερικανού λιμενεργάτη Έντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του τον οδηγεί να καταδώσει τον παράνομο μετανάστη που πρόκειται να παντρευτεί.

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Eliart

Κωνσταντινουπόλεως 127

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
26/04/2024

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.