Η "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό" λέγεται και φέτος στο θέατρο Άλφα

Ο Κώστας Γάκης επαναλαμβάνει, σε δική του μουσική σύνθεση και σκηνοθεσία, την παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στον Λουίς Σεπούλβεδα.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Το εγχείρημα του Κώστα Γάκη να δώσει σκηνική υπόσταση στο αφήγημα του Λουίς Σεπούλβεδα, η "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό" αποτέλεσε μία από τις θετικότερες εκπλήξεις της περσινής θεατρικής χρονιάς. Το κείμενο του σπουδαίου Χιλιανού συγγραφέα αφηγείται τη δίωξη των ιθαγενών κατοίκων της Νότιας Χιλής από τους λευκούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη γη και την ξυλεία της, μέσα από τα μάτια ενός Σκύλου που ανατρέχει στη ζωή που έζησε μαζί τους.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Δόθηκε σε μία πολυφωνική, γεμάτη μουσική και σωματική έκφραση, παράσταση, αποτίνοντας εγκάρδιο φόρο τιμής σε αυτούς τους πληθυσμούς και υπενθυμίζοντας τη χαμένη σχέση του δυτικού ανθρώπου με τη Γη. Χρησιμοποιώντας τον πυρήνα της θεατρικής τέχνης, το σώμα (και την ψυχή) του ηθοποιού και με συμπρωταγωνιστή τη δύναμη της μουσικής έκφρασης, ο Γάκης μετέφερε την ιστορία μέσα από το τρίπτυχο αφήγηση-μουσική-σωματικότητα, δημιουργώντας ολοζώντανες εικόνες από έναν ολόκληρο κόσμο που πλέον έχει σχεδόν αφανιστεί. Ο ίδιος κράτησε το κεντρικό κομμάτι  αφήγησης–υπόκρισης  και δανείστηκε τη φωνή του Σκύλου, για να μας μιλήσει για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για τη θαλπωρή, που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου.

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

Μαζί του μια ταλαντούχα ομάδα ερμηνευτών και μουσικών κατέλαβε τη σκηνή του θεάτρου Άλφα για να συνδημιουργήσουν ένα πρωτότυπο οικολογικό "μιούζικαλ" με πολυφωνικά τραγούδια, έντονη τελετουργική σωματικότητα και αφήγηση. Μάλιστα, η παράσταση γέννησε μια σειρά υπέροχων συνεργασιών και διαύλων, καθώς από τη σκηνή  μίλησαν σε ξεχωριστές εκδηλώσεις η Διεθνής Αμνηστία, η WWF, η γυναικεία συλλογικότητα "Το Μωβ", η οικολογική ακτιβιστική οργάνωση "Save the hood", ο πολιτικός χώρος "Αμπάριζα", κ.ά. 

Διαβάστε Επίσης

Φέτος, η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Άλφα-Ληναίος–Φωτίου  από τις 12 Οκτωβρίου, με ανανεωμένη διανομή μαζί με τον Κώστα Γάκη: Ελευθερία Πάλλα,  Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης. Η διασκευή είναι του Κώστα Γάκη και της Νατάσας-Φαίης Κοσμίδου, η σκηνογραφία και η ενδυματολογία της ομάδας, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Πλασκασοβίτη και η σύνθεση body percussion-tap της Τζωρτζίνας Βαρδουλάκη.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.