"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" : Ο "Ωκεανός" εν πλω στον μόλο της Πλάκας και στη Σπιναλόγκα

Μία σπονδυλωτή, περιπατητική παράσταση και performance εν πλω, με εικαστική εγκατάσταση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, παρουσιάζεται από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project.

Ωκεανός © Μυρτώ Κοκκίνου

Η παράσταση "Ωκεανός", με αφορμή τα λοιμοκαθαρτήρια που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα το 1922 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, καλεί τους θεατές σε μια συνάντηση μνήμης και στοχασμού πάνω σε κοινωνικά φαινόμενα και πρακτικές που δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις. Η παράσταση και performance πραγματοποιείται εν πλω, με εικαστική εγκατάσταση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, βασισμένη σε ιδέα, κείμενα και δραματουργία της Εύης Προύσαλη. Παρουσιάζεται από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου στον μόλο της Πλάκας και στη Σπιναλόγκα. 

Στάση Σπιναλόγκα
© Αγγελική Ζερβού

Η παράσταση στοχεύει στη δημιουργία κοινότητας πολιτών, όπου καλλιτέχνες και θεατές μαζί, βιώνουν μια ακολουθία καταστάσεων με ορίζοντα τα ιστορικά και συγχρονικά γεγονότα, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσώπων που υπήρξαν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

Ωκεανός
© Μυρτώ Κοκκίνου

Ο "Ωκεανός" επιχειρεί να δημιουργήσει ρωγμές στον τρόπο πρόσληψης των ιστορικών γεγονότων και διερωτήσεις αναφορικά με τις "κανονικότητες" και "βεβαιότητες" του Μικρασιατικού ξεριζωμού, σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας αλλά και υποκειμένου/πολίτη. 
Τα κείμενα κινούνται από το γενικό (ιστορικό πλαίσιο, πολιτικός λόγος, εφημερίδες) στο ειδικό (υποκείμενο, ατομική ευθύνη, συναίσθημα) και αντιστρόφως, και συντίθεται από πρωτότυπα κείμενα, πραγματικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα.

Στάση Σπιναλόγκα
© Αγγελική Ζερβού

Ενσωματώνοντας στοιχεία θεάτρου και χορού, σε συνδυασμό με σημειακές εικαστικές παρεμβάσεις, η παράσταση θέτει στο επίκεντρο το σώμα και την κινησιολογία του, τα τραγούδια, τους ήχους και τις φωνές των ηθοποιών. Η σκηνοθεσία αξιοποιεί το φυσικό τοπίο της περιοχής, και ακολουθεί τον σύντομο διάπλου των λεπρών από την Πλάκα, εν πλω και στο νησί της Σπιναλόγκα. 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ωρα Εναρξης: 6.15 μ.μ | Διάρκεια: 90 λεπτά | Μέγιστος αριθμός ατόμων/ παράσταση: 100 άτομα | Για τους θεατές απαιτείται άνετη αμφίεση και παπούτσια, καθώς θα χρειαστεί επιβίβαση σε καραβάκι αλλά και περίπατος στο νησί της Σπιναλόγκα | digitalculture.gov.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.