Το Φεστιβάλ Κολωνού γίνεται σημείο συνάντησης

Δεκαεννέα ημέρες γεμάτες θέατρο και μουσική έχει φροντίσει να μας χαρίσει ο Δήμος της Αθήνας για μια ακόμα χρονιά. Το καλοσχεδιασμένο Φεστιβάλ Κολωνού ξεκινά και μας περιμένει από 8 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Ο πίθηκος Ξουθ

Κάθε χρόνο περιμένουμε το ραντεβού με το Φεστιβάλ Κολωνού, γιατί μας δίνει την ιδανική αφορμή να ξαναβρεθούμε στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος, να βολτάρουμε στο Πάρκο της και να ανηφορίσουμε στο λόφο Κολωνού, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η σπηλιά όπου τοποθετεί ο Σοφοκλής τον "Οιδίποδα" κατά την άφιξή του στην Αθήνα. Στην κορυφή του βρίσκεται το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, όπου θα φιλοξενηθούν από 8 έως 26 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις που σχεδίασε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, δίνοντας προβάδισμα στο θέατρο. 

Η αυλαία του Φεστιβάλ Κολωνού ανοίγει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου με το νεοελληνικό μυθιστόρημα φαντασίας "Ο Πίθηκος Ξουθ" του Ιάκωβου Πιτσιπίου σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει καλοκαιρινές παραγωγές που συζητήθηκαν. Η σκηνή του θεάτρου θα υποδεχτεί τις "Θεσμοφοριάζουσες" με τον Γιάννη Μπέζο, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη (10/9), καθώς και τον "Κατά φαντασίαν ασθενή" σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με τον Θανάση Τσαλταμπάση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Νικολέττα Βλαβιανού και τον Νίκο Ορφανό (11/9). Μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ηθοποιών, η Μαρία Πετεβή ως Ιφιγένεια, μαζί με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Ιωάννα Παππά, Άκη Σακελλαρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου πρωταγωνιστούν στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη (18/9), ενώ θα παρουσιαστεί και ο "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με μία εξαιρετική διανομή την οποία απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Στάνκογλου, Αλέκος Συσσοβίτης και Ιωάννης Παπαζήσης (20/9). 
 

Το προσφυγάκι
"Το Προσφυγάκι" σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Υψηλάντη

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν εκδηλώσεις που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι παραστάσεις που θα ζωντανέψουν μνήμες, μιλώντας μας για τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι "Το Προσφυγάκι" σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Υψηλάντη (9/9), η "Δέσποινα του… κανενού" (26/9) σε σκηνοθεσία Νικολέττας Βλαβιανού, η "Αγγέλα Παπάζογλου" σε σκηνοθεσία Λάμπρου Λιάβα και Άννας Βαγενά, με τη γνωστή ηθοποιό σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της (23/9), "Το χρονικό των δέκα Ημερών - Αϊβαλί 1922" σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου (25/9) καθώς και η μουσική παράσταση το "Σμυρνέικο Μινόρε" με τον Γρηγόρη Βαλτινό στην αφήγηση (12/9). 

Τέλος, το αφιέρωμα στη Σμύρνη και την προσφυγιά συμπληρώνουν οι συναυλίες "Αχ! Ανατολή" με τον Πέτρο Γαϊτάνο και τη Νάντια Καραγιάννη (15/9) και "Με τον ήλιο γείτονα και τους καημούς μας αρμαθιά" με τους Μανώλη Μητσιά, Μυρτώ Βασιλείου, Θάνο Ματζίλη και Ελεάννα Βαρελά (17/9). Στο μουσικό πρόγραμμα βρίσκουμε την Πέννυ Μπαλτατζή στο πλευρό της Athens Big Band (13/9), τον Χρήστο Νικολόπουλο με την Πίτσα Παπαδοπούλου και τον Στέλιο Διονυσίου (22/9), τον Δημήτρη Μπάση (24/9), την παρέα των Χρήστου Παπαδόπουλου, Λάμπρου Καρελά, Γιώργου Σαρρή, Θοδωρή Παπαδόπουλου και Βασίλη Κορδάτου (19/9), καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (21 και 14/9, αντίστοιχα). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.