Η Λουκία Μιχαλοπούλου σε ρόλο-πρόκληση

Ένας θρυλικός μονόλογος του Ζαν Κοκτώ φέρνει ξανά σε συνεργασία την ταλαντούχα ηθοποιό και τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες.

Ανθρώπινη φωνή Γιώργος Καλφαμανώλης©

Ακόμη ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας ετοιμάζεται να ανεβάσει ο δραστήριος Νικορέστης Χανιωτάκης, συνεργαζόμενος για δεύτερη φορά με τη Λουκία Μιχαλοπούλου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2011), που έλαμψε στην επί δύο σεζόν επιτυχημένη παράσταση "Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια" του Έντουαρντ Άλμπι. Στην τωρινή τους συνεργασία, έρχονται σε επαφή με τον μονόλογο του Ζαν Κοκτώ "Η ανθρώπινη φωνή", που έχει ερμηνευτεί παγκοσμίως από σπουδαίες ηθοποιούς (Σιμόν Σινιορέ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Ρενάτα Σκότο κ.ά.), ενώ στην Ελλάδα σφραγίστηκε από την ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη. Γραμμένη το 1928, η "Ανθρώπινη φωνή" παραμένει ένα συνταρακτικό δραματικό κείμενο, που δίνει φωνή σε μια γυναίκα, τη στιγμή που ο εραστής της την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια άλλη. Η οδύνη, το πάθος, η διεκδίκηση, η ματαίωση, το αδιέξοδο των σχέσεων δίνονται με πηγαία ένταση από τον συγγραφέα με τη μορφή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, από την οποία ακούμε μόνο την ηρωίδα, σε έναν μονολογικό ρόλο που αποτελεί πρόκληση για κάθε ηθοποιό.

Λουκία Μιχαλοπούλου
©Γιώργος Καλφαμανώλης

Ο Ζαν Κοκτώ

Ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου (1889-1963). Μεγάλη προσωπικότητα, εστέτ, φιλόδοξος, μοναχικός, με σπινθηροβόλο πνεύμα, "ένας διαβολικός ακροβάτης της τέχνης" κατά τον χαρακτηρισμό του Μάνου Χατζιδάκι. Το έργο του παραμένει σύγχρονο, καθώς πραγματεύεται τις διαχρονικές υπαρξιακές αγωνίες, τον φόβο του θανάτου και την εξιλέωση από τα πάθη. Η "Ανθρώπινη φωνή" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1930 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να παίζεται. Έχει εμπνεύσει την όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, "Η ανθρώπινη φωνή" (1958), το "The telephone" του Τζαν Κάρλο Μενότι και την ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι με την Άννα Μανιάνι, "L’ Amore" (1948). Η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ "Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης" είναι επίσης εμπνευσμένη από αυτό το έργο.

Λουκία Μιχαλοπούλου
©Γιώργος Καλφαμανώλης

Info

Η παράσταση θα δοθεί σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνικά και κοστούμια της Αρετής Μουστάκα, φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα και επιμέλεια μουσικής του Γιάννη Μαθέ.  Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 3 Οκτωβρίου, στο θέατρο Μικρό Χορν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.