"Αίας": Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου έρχεται στην Αθήνα

Αίας Karol Jarek©

Ο Αργύρης Ξάφης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο αυτό το καλοκαίρι και επέλεξε να κατέβει ως σκηνοθέτης για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με τον "Αίαντα" μια από τις συγκλονιστικότερες, αλλά και λιγότερο παιζόμενες τραγωδίες, δοκιμάζοντας μάλιστα μια δραματουργική παρέμβαση στο έργο του Σοφοκλή.

Στη μάχη γύρω από το σώμα του Αχιλλέα, ο Οδυσσέας απωθούσε τους Τρώες ενώ ο Αίαντας ήταν αυτός που μετέφερε τελικά τον νεκρό ήρωα στο στρατόπεδο των Αχαιών. Ο άδικος στιγματισμός του ως προδότη από τους συμπολεμιστές του τον οδήγησε στην παραφροσύνη και στην αυτοχειρία. Ο μύθος του "Αίαντα" του εκλεκτότερου των Ελλήνων πολεμιστών αποτελεί κράμα των τραγικών αιτίων και συνεπειών του πολέμου κι αυτό που θέλησε να αναδείξει ο Αργύρης Ξάφης μέσα από την παράσταση του είναι η μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων. Για να το πετύχει αυτό αντέστρεψε την πορεία της αφήγησης. Όπως μας είπε ο Δημήτρης Ήμελλος, ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Οδυσσέα, η παράσταση "ξεκινάει από την ταφή, από το τέλος του έργου. Δεν χρησιμοποιεί γραμμική αφήγηση, αλλά εγκιβωτισμό. Φέρνοντας το πίσω μπρος παρουσιάζει τη διπλωματική μάχη πάνω στην ταφή του Αίαντα και μετά πάει στην ιστορία, στο πώς έφτασε να πεθάνει".
 

Διαβάστε Επίσης

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση κρατά ο Στάθης Σταμουλακάτος και η διανομή ολοκληρώνεται ιδανικά με τον Δημήτρη Ήμελλο, την Εύη Σαουλίδου, τη Δέσποινα Κούρτη, και δεκαμελή μεικτό Χορό ανδρών και γυναικών –αντί για τον ανδρικό Χορό του πρωτότυπου έργου– που ανοίγουν επί σκηνής μια συζήτηση σχετικά με το πέρασμα από τον παλιό κόσμο των αμετακίνητων ηρώων σε αυτόν των συμβιβασμών που απαιτεί η δημοκρατία. Δείτε την παράσταση 1/9 στο Θέατρο Βράχων,  4/9 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 20/9 στο Κηποθέατρο Παπάγου και 23-25 και 27-28/9 στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

Περισσότερες πληροφορίες

Αίας

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ο προδομένος από τους συμπολεμιστές του Αίας συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα ενός νέου κόσμου χωρίς ήρωες, σε μια παράσταση για την αδυσώπητη φύση του χρόνου και το τέλος εποχής που βιώνουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.