"Ζιζέλ": Από την Οδησσό στο Ηρώδειο

Ζιζέλ

Πριν από μερικούς μήνες μαθαίναμε πως οι σολίστες του Κιέβου, της εθνικής ορχήστρας της Ουκρανίας, βρίσκονταν στην Ευρώπη για ζωντανές εμφανίσεις και λόγω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και με την ελπίδα για ειρήνη οι Ουκρανοί καλλιτέχνες συνεχίσουν να εμφανίζονται ζωντανά στο κοινό και να μεταφέρουν μηνύματα αισιοδοξίας, κόντρα στον παραλογισμό του πολέμου. Ένα μήνυμα ομορφιάς και αισιοδοξίας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, μεταφέρουν το Μπαλέτο και η Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.  Οι άνθρωποι του Christmas Theater ανέλαβαν να φέρουν στην Αθήνα το διάσημο καλλιτεχνικό σχήμα σε πλήρη σύνθεση, με 150 συντελεστές, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής περιοδείας. Τι θα παρουσιάσει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο; Το αριστούργημα του Αντόλφ Αντάμ  "Ζιζέλ", το μπαλέτο που θεωρείται η πεμπτουσία του Ρομαντισμού, σε λιμπρέτο των Ζιλ-Ανρί Βερνουά ντε Σεν Ζορζ και Θεόφιλου Γκοτιέ. Η χορογραφία είναι των Ζαν Κοραλί και Ζιλ Περό με νεότερη επεξεργασία των Μαριούς Πετιπά και Λεονίντ Λαβρόφσκι και διασκευή της Νάντιας Φεντόροβα.

Ζιζέλ, Μπαλέτο Οδησσού

Η Ζιζέλ χάνει από έρωτα τη λογική της

Η Ζιζέλ, μια χωριατοπούλα από την περιοχή του Ρήνου, είναι ερωτευμένη με τον Αλμπρεχτ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δούκας και αρραβωνιασμένος με τη Ματίλντε, κόρη του δούκα του Κούρλαντ. Ο Αλμπρεχτ ανταποκρίνεται στον έρωτα της Ζιζέλ, προκαλώντας τη ζήλια του δασονόμου Ιλαρίονα, που και αυτός αγαπά παθιασμένα τη Ζιζέλ. Σε μια κυνηγετική έξοδο του δούκα και της αυλής του, ο Ιλαρίονας αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Αλμπρεχτ. Η Ζιζέλ δεν αντέχει την αποκάλυψη, χάνει τα λογικά της και πεθαίνει.

Στη δεύτερη πράξη, εκεί που ο Αλμπρεχτ και ο Ιλαρίονας έρχονται να εναποθέσουν λουλούδια στον τάφο της αγαπημένης τους, εμφανίζονται οι Βίλοι, η ενσάρκωση των κοριτσιών που αγαπούσαν το χορό και πέθαναν πριν από τη μέρα του γάμου τους. Τα πεθαμένα κορίτσια αρχίζουν να χορεύουν κάτω από το φως της σελήνης, ανακαλύπτουν τον Ιλαρίονα, τον τιμωρούν και εκείνος χάνεται. Όταν οι Βίλοι ετοιμάζονται να εκδικηθούν και τον Αλμπρεχτ, η Ζιζέλ ανασταίνεται για να τον προστατεύσει. Χορεύει μαζί του μέχρι την αυγή, μέχρι τη στιγμή, δηλαδή, που οι Βίλοι είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στον τάφο τους. Ο Αλμπρεχτ σώζεται και η Ζιζέλ, ήσυχη πια, πέφτει ξανά να κοιμηθεί αιώνια.

Ζιζέλ, Μπαλέτο Οδησσού

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού συνεχίζει την πορεία του με σεβασμό στην ιστορία 

Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού και η διάσημη όπερα κουβαλούν μια ιστορία αιώνων, καθώς στη μακρόχρονη πορεία τους έχουν φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Με δική του ακαδημία και με τεράστιο καλλιτεχνικό έργο, παραμένει για χρόνια ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι παρουσιάζουν κλασικές παραστάσεις με τις οποίες περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο. Στην "Ζιζέλ" πρωταγωνιστούν κορυφαίοι σολίστ, το Corps de Ballet και η Ορχήστρα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού υπό τη μουσική διεύθυνση του Βιατσεσλάβ Τσερνούχο Βόλιτς. Σολίστ είναι οι: Αλεξάντρα Βορομπίοβα-Principal dancer, Πρίμα μπαλαρίνα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Ζιζέλ), Αντρί Πισαρίεβ-Principal dander, Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Κόμης Άλμπρεχτ), Κατερίνα Μπούρντικ σολίστ του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Μύρτα), Νμιτρό Σαράϊ Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Χάνς). Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Ναταλία Μπεβζένκο.

Τιμές εισιτηρίων € 100- 25. Θέσεις ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 2103221897): € 25. Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 211 7701700. Προπώληση: 211 77 01 700, www.ct.gr & www.viva.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
29/04/2024

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.