"Ζιζέλ": Από την Οδησσό στο Ηρώδειο

Ζιζέλ

Πριν από μερικούς μήνες μαθαίναμε πως οι σολίστες του Κιέβου, της εθνικής ορχήστρας της Ουκρανίας, βρίσκονταν στην Ευρώπη για ζωντανές εμφανίσεις και λόγω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και με την ελπίδα για ειρήνη οι Ουκρανοί καλλιτέχνες συνεχίσουν να εμφανίζονται ζωντανά στο κοινό και να μεταφέρουν μηνύματα αισιοδοξίας, κόντρα στον παραλογισμό του πολέμου. Ένα μήνυμα ομορφιάς και αισιοδοξίας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, μεταφέρουν το Μπαλέτο και η Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.  Οι άνθρωποι του Christmas Theater ανέλαβαν να φέρουν στην Αθήνα το διάσημο καλλιτεχνικό σχήμα σε πλήρη σύνθεση, με 150 συντελεστές, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής περιοδείας. Τι θα παρουσιάσει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο; Το αριστούργημα του Αντόλφ Αντάμ  "Ζιζέλ", το μπαλέτο που θεωρείται η πεμπτουσία του Ρομαντισμού, σε λιμπρέτο των Ζιλ-Ανρί Βερνουά ντε Σεν Ζορζ και Θεόφιλου Γκοτιέ. Η χορογραφία είναι των Ζαν Κοραλί και Ζιλ Περό με νεότερη επεξεργασία των Μαριούς Πετιπά και Λεονίντ Λαβρόφσκι και διασκευή της Νάντιας Φεντόροβα.

Ζιζέλ, Μπαλέτο Οδησσού

Η Ζιζέλ χάνει από έρωτα τη λογική της

Η Ζιζέλ, μια χωριατοπούλα από την περιοχή του Ρήνου, είναι ερωτευμένη με τον Αλμπρεχτ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δούκας και αρραβωνιασμένος με τη Ματίλντε, κόρη του δούκα του Κούρλαντ. Ο Αλμπρεχτ ανταποκρίνεται στον έρωτα της Ζιζέλ, προκαλώντας τη ζήλια του δασονόμου Ιλαρίονα, που και αυτός αγαπά παθιασμένα τη Ζιζέλ. Σε μια κυνηγετική έξοδο του δούκα και της αυλής του, ο Ιλαρίονας αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Αλμπρεχτ. Η Ζιζέλ δεν αντέχει την αποκάλυψη, χάνει τα λογικά της και πεθαίνει.

Στη δεύτερη πράξη, εκεί που ο Αλμπρεχτ και ο Ιλαρίονας έρχονται να εναποθέσουν λουλούδια στον τάφο της αγαπημένης τους, εμφανίζονται οι Βίλοι, η ενσάρκωση των κοριτσιών που αγαπούσαν το χορό και πέθαναν πριν από τη μέρα του γάμου τους. Τα πεθαμένα κορίτσια αρχίζουν να χορεύουν κάτω από το φως της σελήνης, ανακαλύπτουν τον Ιλαρίονα, τον τιμωρούν και εκείνος χάνεται. Όταν οι Βίλοι ετοιμάζονται να εκδικηθούν και τον Αλμπρεχτ, η Ζιζέλ ανασταίνεται για να τον προστατεύσει. Χορεύει μαζί του μέχρι την αυγή, μέχρι τη στιγμή, δηλαδή, που οι Βίλοι είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στον τάφο τους. Ο Αλμπρεχτ σώζεται και η Ζιζέλ, ήσυχη πια, πέφτει ξανά να κοιμηθεί αιώνια.

Ζιζέλ, Μπαλέτο Οδησσού

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού συνεχίζει την πορεία του με σεβασμό στην ιστορία 

Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού και η διάσημη όπερα κουβαλούν μια ιστορία αιώνων, καθώς στη μακρόχρονη πορεία τους έχουν φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Με δική του ακαδημία και με τεράστιο καλλιτεχνικό έργο, παραμένει για χρόνια ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι παρουσιάζουν κλασικές παραστάσεις με τις οποίες περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο. Στην "Ζιζέλ" πρωταγωνιστούν κορυφαίοι σολίστ, το Corps de Ballet και η Ορχήστρα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού υπό τη μουσική διεύθυνση του Βιατσεσλάβ Τσερνούχο Βόλιτς. Σολίστ είναι οι: Αλεξάντρα Βορομπίοβα-Principal dancer, Πρίμα μπαλαρίνα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Ζιζέλ), Αντρί Πισαρίεβ-Principal dander, Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Κόμης Άλμπρεχτ), Κατερίνα Μπούρντικ σολίστ του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Μύρτα), Νμιτρό Σαράϊ Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού (Χάνς). Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Ναταλία Μπεβζένκο.

Τιμές εισιτηρίων € 100- 25. Θέσεις ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 2103221897): € 25. Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 211 7701700. Προπώληση: 211 77 01 700, www.ct.gr & www.viva.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θύμα των γεωπολιτικών συγκρούσεων το "The Child": Ακυρώνεται η ιρανική παράσταση στην Πειραιώς 260

Η οξύτητα του πολέμου στη Μέση Ανατολή στερεί από το κοινό τις "Φωνές από το Ιράν". Λόγω αδυναμίας μετακίνησης των καλλιτεχνών, η πολυαναμενόμενη παράσταση "The Child" της Αφσανέχ Μαχιάν ακυρώνεται οριστικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2026

Λίγες ακόμα παραστάσεις για το βραβευμένο "Χελιδόνι" στο Ελέρ

Η τρομοκρατική επίθεση στο gay club "Pulse" του Ορλάντο γίνεται η αφετηρία για το συγκλονιστικό έργο του Γκιλιέμ Κλούα. Ο Γιάννης Αναστασάκης σκηνοθετεί τη Μαρία Τσιμά και τον Κυριάκο Μαρκάτο σε ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα για το τραύμα, τη μνήμη και την αποδοχή.

Η ιρλανδική μαύρη κωμωδία "The Playboy of the Western World" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη δημοφιλή σταρ του Bridgerton, Νίκολα Κόκλαν, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσα από τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της ανατρεπτικής μαύρης κωμωδίας "The Playboy of the Western World", στο πλαίσιο του κύκλου National Theatre Live από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας.

Κάτω από έναν "Θερινό Μουσαμά" ενώνουν τις δυνάμεις τους τρεις stand up comedians

Αν αγαπάτε το stand up και ψάχνετε την τέλεια αφορμή για να βγείτε στην Πανόρμου, οι Τετάρτες του Ιουνίου στο Panormix είναι ο προορισμός σας.

Αποκλειστικό: Η Βάσια Παναγοπούλου σκηνοθετεί Βισκαδουράκη και Μαρτίδη σε μια απίστευτη κωμωδία

"Πετάει Πετάει" σε σκηνοθεσία Βάσιας Παναγοπούλου: Ο τηλεοπτικός "Κουράκος", Αλέξανδρος Μαρτίδης, και ο Θανάσης Βισκαδουράκης πλαισιωμένοι από τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς "απογειώνουν" το καλοκαίρι μας, αφήνοντας για λίγο το δράμα για χάρη της απόλυτης, ξεκαρδιστικής ανατροπής στην open-air σκηνή του Θεάτρου Αλέα.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας (25-29/05)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 25 έως 29 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Πέντε αγαπημένοι ηθοποιοί στην πιο ποπ πολιτική κωμωδία του καλοκαιριού

Δείτε πρώτες φωτογραφίες από τη νέα παράσταση με πολύχρωμη ποπ αισθητική που ανοίγει την αυλαία της ταράτσας του θεάτρου Λαμπέτη τον Ιούνιο 2026.