Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας: Ο Νίκος Χατζηπαπάς γράφει για τον θεσμό που μιλά για τη διαφορετικότητα

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεατρικού θεσμού που μπαίνει στην τρίτη του χρονιά, μοιράζεται με το “α” δύο λόγια για το φετινό πρόγραμμα, τη θεματική και τους στόχους του.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας ξεκινά στις 15 Ιουνίου κι εμείς ζητήσαμε από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεσμού, Νίκο Χατζηπαπά, να μας πει δυό λόγια για την τρίτη διοργάνωση του δεκαπενθήμερου φεστιβάλ που πραγματοποιείται φέτος στο θέατρο 104 και επιχειρεί να ανεβάσει στη σκηνή παραστάσεις που "μπορούν να χωρέσουν σε μια βαλίτσα”.

Νίκος Χατζηπαπάς
Γιώργος Καζατζόπουλος, Κωστής Παπαδόπουλος, Κλεοπάτρα Σάρλη©
Ο Νίκος Χατζηπαπάς σε στιγμιότυπο από την παράσταση "Ζιλ και η νύχτα"

"Πρωταρχική μέριμνα του φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα κυρίως στους νεότερους, αλλά όχι μόνο, καλλιτέχνες, εστιάζοντας στην αφαίρεση των υλικών, στην ερμηνεία, στον ηθοποιό, στον περφόρμερ, στον χορευτή και στην πεμπτουσία και δύναμη της καλλιτεχνικής πράξης. Κατατέθηκαν 40 προτάσεις εκ των οποίων επελέγησαν τελικά οι 22 για να παρουσιάσουν την εργασία τους σε 45 και πλέον παραστάσεις. Μία πληθώρα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον παραστάσεις, κυρίως νεανικών θιάσων, με ποικίλο περιεχόμενο, ύφος και προβληματισμό, διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και τη Κύπρο, θα επιχειρήσουν να χωρέσουν το όνειρο τους σε μία βαλίτσα και να μας ταξιδέψουν στη θεατρική μαγεία.
Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας θέλησε να προσθέσει, επιχειρώντας να προσδώσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον,  το πλαίσιο της "διαφορετικότητας"  με την πλατιά της έννοια, όπου περιλαμβάνει ό, τι ορίζεται ως "άλλο", "ξένο", "ανοίκειο", "μη κατατάξιμο” και ως "μη άμεσα αναγνωρίσιμο”,  το οποίο ηθελημένα ή άθελα μας αμφισβητούμε και περιθωριοποιούμε.
Η διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής. Οι παράλληλοι δρόμοι διαφορετικών ανθρώπων αν και φαινομενικά δε συναντιούνται ποτέ, όμως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς. Αν αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι συναντηθούν κάποτε τότε ανακατεύουν τα χρώματα των ονείρων τους. Ανακαλύπτουν ότι τους συνδέει το ίδιο χρώμα, αυτό της φιλίας. Απαραίτητο, λοιπόν, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σεξουαλικής ταυτότητας, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου κ.ά., αλλά ίσοι μεταξύ μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν και εκείνοι. Η μοναδικότητα του καθενός μάς κάνει διαφορετικούς!
Τελικός στόχος του Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας είναι να εδραιωθεί ως θεσμός να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να βελτιώνεται να αναπτύσσεται σταδιακά λαμβάνοντας έναν ευρωπαϊκό και γιατί όχι διεθνή χαρακτήρα".

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Περισσότερες πληροφορίες

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

  • Φεστιβάλ

Παραστάσεις θεάτρου, οποιασδήποτε μορφής ή τάσης, από ολιγομελείς ομάδες με ευέλικτες παραγωγές που «χωράνε σε μια βαλίτσα», στην 3η διοργάνωση του φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένη στην έννοια του διαφορετικού.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτό το καλοκαίρι βλέπουμε ταινίες στις ταράτσες της Λάρισας

Το Ταράτσα Film Festival ετοιμάζεται να υποδεχθεί για 6η χρονιά το σινεφίλ κοινό της Λάρισας -και όχι μόνο- σε εκλεκτές ταράτσες της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

30/06/2022

Ραντεβού στην Κρήτη για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού "Dance Days Chania"

Σε μία χρονική στιγμή όπου οι έννοιες και οι ισορροπίες αναζητούν νέες προσεγγίσεις, το 12ο Dance Days Chania επιλέγει και προτείνει ένα πρόγραμμα δράσεων βαθιά ανθρωποκεντρικό.

Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που θα δούμε στο φετινό illustradays

Το φεστιβάλ εικονογράφησης θα διεξαχθεί αυτό το φθινόπωρο και προσκαλεί καταξιωμένους καλλιτέχνες από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους στο illustradays 2022.

Για cocktails στην Πελοπόννησο

Το πρώτο Peloponesian Cocktail Festival είναι γεγονός, φέρνοντας στο προσκήνιο τα μπαρ της μεγαλύτερης χερσονήσου της χώρας.

"Academias Hotel" και "NYX Rooftop": Ηospitality Partners του Τaste of Athens

Το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ επανέρχεται στην Aθήνα στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου προσφέροντας 4 ημέρες απόλαυσης.

Το 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έρχεται τον Ιούλιο

Το φεστιβάλ, με το γενικό σύνθημα ο ΚΟΣΜΟΣ μόνο όταν τον μοιράζεσαι ΑΛΛΑΖΕΙ" για φέτος, διεξάγει στην Πανεπιστημιούπολη τη μεγαλύτερη αντιρατσιστική συνάντηση της πόλης.

Το "μικρό Παρίσι των Αθηνών" τιμάει τη Μικρασιατική κουλτούρα

Η 100η επέτειος από την καταστροφή της Σμύρνης αποδεικνύει την επιρροή των Μικρασιατών στις ελληνικές τέχνες και το φεστιβάλ αντλεί έμπνευση από το ευρύ πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης για τη διεξαγωγή ενός πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος στην Ομόνοια, για 10η χρονιά.