3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας: Ο Νίκος Χατζηπαπάς γράφει για τον θεσμό που μιλά για τη διαφορετικότητα

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεατρικού θεσμού που μπαίνει στην τρίτη του χρονιά, μοιράζεται με το “α” δύο λόγια για το φετινό πρόγραμμα, τη θεματική και τους στόχους του.

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας ξεκινά στις 15 Ιουνίου κι εμείς ζητήσαμε από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεσμού, Νίκο Χατζηπαπά, να μας πει δυό λόγια για την τρίτη διοργάνωση του δεκαπενθήμερου φεστιβάλ που πραγματοποιείται φέτος στο θέατρο 104 και επιχειρεί να ανεβάσει στη σκηνή παραστάσεις που "μπορούν να χωρέσουν σε μια βαλίτσα”.

Νίκος Χατζηπαπάς
Γιώργος Καζατζόπουλος, Κωστής Παπαδόπουλος, Κλεοπάτρα Σάρλη©
Ο Νίκος Χατζηπαπάς σε στιγμιότυπο από την παράσταση "Ζιλ και η νύχτα"

"Πρωταρχική μέριμνα του φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα κυρίως στους νεότερους, αλλά όχι μόνο, καλλιτέχνες, εστιάζοντας στην αφαίρεση των υλικών, στην ερμηνεία, στον ηθοποιό, στον περφόρμερ, στον χορευτή και στην πεμπτουσία και δύναμη της καλλιτεχνικής πράξης. Κατατέθηκαν 40 προτάσεις εκ των οποίων επελέγησαν τελικά οι 22 για να παρουσιάσουν την εργασία τους σε 45 και πλέον παραστάσεις. Μία πληθώρα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον παραστάσεις, κυρίως νεανικών θιάσων, με ποικίλο περιεχόμενο, ύφος και προβληματισμό, διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και τη Κύπρο, θα επιχειρήσουν να χωρέσουν το όνειρο τους σε μία βαλίτσα και να μας ταξιδέψουν στη θεατρική μαγεία.
Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας θέλησε να προσθέσει, επιχειρώντας να προσδώσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον,  το πλαίσιο της "διαφορετικότητας"  με την πλατιά της έννοια, όπου περιλαμβάνει ό, τι ορίζεται ως "άλλο", "ξένο", "ανοίκειο", "μη κατατάξιμο” και ως "μη άμεσα αναγνωρίσιμο”,  το οποίο ηθελημένα ή άθελα μας αμφισβητούμε και περιθωριοποιούμε.
Η διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής. Οι παράλληλοι δρόμοι διαφορετικών ανθρώπων αν και φαινομενικά δε συναντιούνται ποτέ, όμως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς. Αν αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι συναντηθούν κάποτε τότε ανακατεύουν τα χρώματα των ονείρων τους. Ανακαλύπτουν ότι τους συνδέει το ίδιο χρώμα, αυτό της φιλίας. Απαραίτητο, λοιπόν, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, σε θέματα κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, γένους, σεξουαλικής ταυτότητας, σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, αξιών, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου κ.ά., αλλά ίσοι μεταξύ μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως τους βλέπουμε εμείς διαφορετικούς έτσι μας βλέπουν και εκείνοι. Η μοναδικότητα του καθενός μάς κάνει διαφορετικούς!
Τελικός στόχος του Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας είναι να εδραιωθεί ως θεσμός να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να βελτιώνεται να αναπτύσσεται σταδιακά λαμβάνοντας έναν ευρωπαϊκό και γιατί όχι διεθνή χαρακτήρα".

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Περισσότερες πληροφορίες

3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

  • Φεστιβάλ

Παραστάσεις θεάτρου, οποιασδήποτε μορφής ή τάσης, από ολιγομελείς ομάδες με ευέλικτες παραγωγές που «χωράνε σε μια βαλίτσα», στην 3η διοργάνωση του φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένη στην έννοια του διαφορετικού.

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Η ΠΕΘ καλεί το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

"Από την κερκίδα του γηπέδου στη σκηνή του θεάτρου", τελικά οι οπαδοί είναι τέρατα ή άγιοι;

Mαρτυρίες φιλάθλων, οπαδών, θυμάτων, θυτών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών μεταφέρονται στη σκηνή και επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην παράσταση "ULTRAS - Μέρος Α".

Η σαιξπηρική "Δωδέκατη νύχτα" στο θεατρικό αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί μια ακόμα από τις χαρακτηριστικές κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο πλαίσιο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων με τίτλο "Παραβάσεις".

Νέες ημερομηνίες για το σουρεαλιστικό "Pomona" στο Θέατρο Πόρτα

Η "Pomona" είναι αρχαία ρωμαϊκή θεά των καρποφόρων δέντρων, αλλά και ένα πρωτότυπο έργο του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ που παρουσιάζεται σε μια θαυμάσια παράσταση στο θέατρο Πόρτα.

Ο αντιπολεμικός "Κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στους Μοντέρνους Καιρούς

Το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.

Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Νότη Μαυρουδή

Ο Θίασος Αντάμα αφιερώνει την παράσταση "Χορεύετε;" στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Προεδρικό Διάταγμα 85: Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της διήμερης απεργίας του ΣΕΗ

Ποιες θεατρικές παραστάσεις αναβάλλονται και η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.