Φρέσκα ελληνικά έργα παρουσιάζονται στην Κάμιρο μέσα από το residency της Ελεάννας Τσίχλη

Πέντε θεατρικά αναλόγια τα οποία γεννήθηκαν μέσα από την έρευνα της σκηνοθέτιδας πάνω στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία δημιουργούν έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ της θεατρικής γραφής και της αναπαράστασής της στη σκηνή.

Κάμιρος Αναλόγια

Με βασικό σύνθημα την πολυαναφερόμενη και πολλαπλώς ερμηνευόμενη φράση της εποχής μας ”αυτή η εβδομάδα θα είναι η κρίσιμη”, αυτό το μότο των αβέβαιων και βάναυσων  ημερών που εδώ και τόσο καιρο διανύουμε, η φιλοξενούμενη στην Κάμιρο σκηνοθέτις Ελεάννα Τσίχλη αναζήτησε, μέσα από μια διαδικασία ανοικτή σε όποιον/α το επιθυμεί, νέα θεατρικά κείμενα που δεν έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί και δοκιμαστεί μπροστά σε θεατές. Πέντε θεατρικοί συγγραφείς συνεργάστηκαν με έναν/μία σκηνοθέτη/ιδα σε ένα ιδιόμορφο hub, όπου μέσα από δοκιμές και πειραματισμούς υπήρξε η δυνατότητα εξέλιξης του έργου και της δραματουργίας του. Συνοδοιπόροι στο στάδιο αυτό και ένα ανσάμπλ ηθοποιών, αποτελούμενο από σταθερούς συνεργάτες των σκηνοθετών και από πρόσφατα απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Ελεάννα Τσίχλη
Αναστασία Γιαννάκη©
Ελεάννα Τσίχλη

Το αποτέλεσμα της κοινής πορείας και της εξέλιξης των έργων θα παρουσιαστεί στο κοινό με τη μορφή δραστικών αναλόγιων, από τις 6 έως την 1η Ιουλίου. Κάθε σκηνοθέτης/ις, κλήθηκε να συνεργαστεί με τους ηθοποιούς και να βρει δημιουργικούς τρόπους, να ακουμπήσει σε νέες αισθητικές και με φρέσκια ματιά και μέσα να κάνει το κείμενο να συνομιλήσει με τους θεατές.

Νατάσα Σίδερη
Νατάσα Σίδερη

Το residency της Ελεάννας Τσίχλη εστίαζε στην έρευνα της σύγχρονης δραματουργίας και της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα του 2022, με την προσδοκία να αποτελέσει το εγχείρημα αυτό την αφορμή, ώστε να ανοίξει ένας δυναμικός και παραγωγικός διάλογος μεταξύ της σύγχρονης θεατρικής γραφής και της αναπαράστασής της στη θεατρική σκηνή του σήμερα.

Στέλιος Λεκάκης
Στέλιος Λεκάκης

Πρόκειται για μια έρευνα που δεν αποσκοπούσε τόσο στο τελικό παραστάσιμο αποτέλεσμα, αλλά στο να δομηθεί το πλαίσιο μιας παραγωγικής συνομιλίας μεταξύ θεατρικής γραφής και παραστατικών τεχνών, στο να δημιουργηθεί ένα κοινό λεξιλόγιο και μεθοδολογικά εργαλεία ανάμεσα στον θεατρικό συγγραφέα / δραματουργό, τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς. Η παρούσα ερευνητική ιδέα θέλησε να ξαναφέρει τον θεατρικό συγγραφέα ξανά στην πρόβα. Άλλωστε, θεμελίωση του δραματουργού ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής διαδικασίας, καθώς και η ποικιλία υφών και ειδών θεατρικής γραφής σήμερα, ανοίγουν τον χώρο για την επιστροφή και του θεατρικού συγγραφέα στη δημιουργική διαδικασία.

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

"Το νησί της Αθανασίας" της Νατάσας Σίδερη

Σκηνοθέτις: Ελεάννα Τσίχλη
Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΕΡΓΟ: Καρύδια που υπόσχονται να σε κάνουν άτρωτο. Πόρνες που κατέχουν το μυστικό της μακροζωίας. Κάτι συμβαίνει σε αυτό το νησί, του οποίου οι πάμφτωχοι κάτοικοι συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα στη λίστα με τους μακροβιότερους του κόσμου.
Με τη βοήθεια του επιχειρηματικού πνεύματος της Προέδρου και των διασυνδέσεων ενός Άγγλου ανθρωπολόγου, σιγά σιγά, η ιδέα αναπτύσσεται: καλωσήρθατε στο νησί της αθανασίας! Καλωσήρθατε στη στάνη που έγινε κατάλυμα και στα χωράφια, όπου ξεφύτρωσαν ξενοδοχειακές μονάδες. Και κυρίως, καλωσήρθατε στο μέρος που νίκησε τον θάνατο όπου κανένας δεν έχει πεθάνει εδώ και μήνες. Το νησί είναι σε τροχιά ανάπτυξης κι η ανάπτυξη οδοστρωτήρας, κι αν κάποιος θέλει να πισωγυρίσει η μάχη θα δοθεί σώμα με σώμα.

Ιωάννα Λιούτσια
Ιωάννα Λιούτσια

"Κυψέλη Μπλουζ" του Στέλιου Λεκάκη

Σκηνοθέτις: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΕΡΓΟ: Έντεκα πρόσωπα μιλούν, σιωπούν και χειρονομούν, ό,τι μπορούν μέσα σε χίλιες λέξεις το καθένα. 
Οι τροχιές της σκέψης τους συνθέτουν το πνεύμα του τόπου της Κυψέλης.
Ένα σπονδυλωτό μονόδραμα για την Κυψέλη και τη μουσική της ιστορίας της.

Γεωργία Κανελλοπούλου
Γεωργία Κανελλοπούλου

"Το τέλος της Ιστορίας" της Ιωάννας Λιούτσια

Σκηνοθέτης: Γεωργία Κανελλοπούλου
Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΕΡΓΟ: To Τέλος της Ιστορίας μέσω της διαπλοκής ιστορικών προσώπων της καθημερινής ζωής ή μέσω της καθημερινής ζωής ιστορικών προσώπων στρέφει το ενδιαφέρον του στο προσωπικό ως άσκηση και έκφραση του πολιτικού και του καθολικού. Τρία διαφορετικά αλλά ταυτόχρονα οικεία περιβάλλοντα συνέχουν το έργο και δημιουργούν τον κόσμο μας. Στον κόσμο αυτόν οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν τελειώσει, τα μεγάλα γεγονότα έχουν ξεπεραστεί και οι αναμνήσεις και τα αισθήματα για όσα ζήσαμε έχουν ξεφτίσει ή ξεχαστεί. Πώς θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στα αντιφατικά παράδοξα της πραγματικότητας και να βρούμε την ταυτότητα και τη θέση μας στον κόσμο, χωρίς σωτήρες και μεσσίες οποιουδήποτε τύπου;

Θωμάς Τσαλαπάτης
Θωμάς Τσαλαπάτης

"Ο Εμφύλιος Άντρας" του Θωμά Τσαλαπάτη

Σκηνοθέτις: Δανάη Σπηλιώτη
Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΤΟ ΕΡΓΟ: Μια ομάδα από πολίτες μεταφέρονται στα σύνορα της δημοκρατίας για να την υπερασπιστούν από τον ερχομό των "ξενιστών". Ανάμεσά τους και ο Αμεντέο, ένας βουβός νέος με άγνωστο παρελθόν. Οι πολίτες εκπαιδεύονται, προσαρμόζονται και τελικά αλλάζουν μέσα από τις συνθήκες που επιβάλλει το στρατόπεδο. Περιμένοντας μια εισβολή που τελικά ποτέ δεν έρχεται. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται αρχικά, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσουν, είναι πως μαζί τους σταδιακά μεταλλάσσεται και η κοινωνία αλλάζοντας τελικά μορφή. Αυτό που πια μένει είναι ένα σύνολο από τεράστια στρατόπεδα μεταφερμένα στα σύνορα μιας χώρας που πια δεν υπάρχει. 
Το έργο κινείται ανάμεσα στο μπρεχτικό πολιτικό θέατρο και το θέατρο του παραλόγου αναζητώντας μέσα από τις αποσπασματικές θεατρικές βινιέτες, μέσα από το επιθετικά κωμικό και τη βίαιη ποίηση να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα που συγκροτούν τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες: τη χρήση της εξωτερικής απειλής για τη διαμόρφωση του εσωτερικού των χωρών, τη μισαλλοδοξία, την στρατικοποίηση της καθημερινής ζωής, τη διαχείριση των τραυμάτων,  την ιαματική λειτουργία της "προδοσίας" απέναντι σε έναν κάλπικο σκοπό.

Δανάη Σπηλιώτη
Δανάη Σπηλιώτη

"Το τρηδόνι" της Μαριάννας Λιανού

Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Λάσκαρης 
Πέμπτη 30 Ιουνίου και Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΤΟ ΕΡΓΟ: Τρηδόνι, όπως ακούγεται από το στόμα μιας Αλαφροΐσκιωτης Ηλικιωμένης το γνωστό σε όλους μας σαράκι.  Έξι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη γειτονιά που μεγάλωσαν.  Ένα Δεκαεξάχρονο θέλει να δραπετεύσει μα ερωτεύεται Εκείνον της διπλανής πόρτας, ο οποίος δεν ξέρει τίποτε άλλο πέρα από τη βία που ξεπηδά από μέσα του. Ένας περιπλανώμενος Τροβαδούρος μας θυμίζει όσα ποτέ δεν προλάβαμε να μάθουμε. Ένα Κορίτσι αναζητά τη χαμένη συνταγή ψαρόσουπας της μητέρας της, μια συνταγή που χάθηκε μαζί της για πάντα κι o αδερφός της, ένας Μισός άνθρωπος είναι αναγκασμένος να δοκιμάζει το ίδιο φαΐ κάθε μέρα ψάχνοντας παράλληλα το χαμένο του μισό.
Σ’ αυτή τη γειτονιά ο μόνος τρόπος να δραπετεύσει κανείς είναι να φάει τους τοίχους, την πέτρα, το δρόμο και ό,τι και όποιον βρει μπροστά του μέχρι να ανοίξει μια χαραμάδα φωτός προς το ανεξερεύνητο.

Μαριάννα Λιανού
Μαριάννα Λιανού

Πρωταγωνιστούν: Μάιρα Άμσελεμ, Μαρία Γεωργάκα, Ζαχαρίας Γουέλα, Ειρήνη Δένδη, Τάκης Ζαχαριάδης, Αργυρώ Θεοδωράκη, Αιμιλία Κεφαλά, Σπύρος Κεκρίδης, Μαρία Μαμούρη, Σεμέλη Μητροπούλου.

Βαγγέλης Λάσκαρης
Βαγγέλης Λάσκαρης

Κάμιρος | Ώρα έναρξης αναλογίων: 9 μ.μ. | Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 6989945228

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Η ΠΕΘ καλεί το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

"Από την κερκίδα του γηπέδου στη σκηνή του θεάτρου", τελικά οι οπαδοί είναι τέρατα ή άγιοι;

Mαρτυρίες φιλάθλων, οπαδών, θυμάτων, θυτών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών μεταφέρονται στη σκηνή και επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην παράσταση "ULTRAS - Μέρος Α".

Η σαιξπηρική "Δωδέκατη νύχτα" στο θεατρικό αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί μια ακόμα από τις χαρακτηριστικές κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο πλαίσιο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων με τίτλο "Παραβάσεις".

Νέες ημερομηνίες για το σουρεαλιστικό "Pomona" στο Θέατρο Πόρτα

Η "Pomona" είναι αρχαία ρωμαϊκή θεά των καρποφόρων δέντρων, αλλά και ένα πρωτότυπο έργο του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ που παρουσιάζεται σε μια θαυμάσια παράσταση στο θέατρο Πόρτα.

Ο αντιπολεμικός "Κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στους Μοντέρνους Καιρούς

Το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.

Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Νότη Μαυρουδή

Ο Θίασος Αντάμα αφιερώνει την παράσταση "Χορεύετε;" στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Προεδρικό Διάταγμα 85: Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της διήμερης απεργίας του ΣΕΗ

Ποιες θεατρικές παραστάσεις αναβάλλονται και η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.