Μίκα Πανάγου τι είναι το "Fashioration project" στο θέατρο Τόπος Αλλού;

Μίκα Πανάγου

Έξι Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί συνεργάζονται, ερευνούν και εκπαιδεύουν νέους σχεδιαστές να εμπνέονται από τους πολιτισμούς και τις ενδυματολογικές συνήθειες των χωρών και των λαών τους στο πλαίσιο του Fashioration project. Το Θέατρο Τόπος Αλλού και το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου είναι μέλη αυτού του πρότζεκτ, που επικεντρώνεται στην μόδα, το ένδυμα, το θεατρικό και καθημερινό κοστούμι και πριν από λίγες ημέρες φιλοξένησαν και συντόνισαν με την  Action Synergy τους οργανισμούς DAH theater από την Σερβία, BRAVO από την Βοσνία, PRONA από το Μοντενέγκρο, TOGETHER FOR ALL από την Αλβανία. Η έμπειρη ενδυματολόγος-σκηνογράφος Μίκα Πανάγου είχε τη γενική επίβλεψη μας μίλησε για  το "Fashioration project".

Fashioration project

"Σε εποχές άγριας παγκοσμιοποίησης όπου παραδόσεις, συνήθειες, ήθη και έθιμα, ακόμη και χώρες ολόκληρες χάνονται, το θέατρο Τόπος Αλλού και το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου πραγματοποιεί μια συνεργασία κόντρα στο ρεύμα. Το Fashioration  project είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus+. Συνδυάζει τις σύγχρονες τάσεις της διεθνούς μόδας με την παράδοση των Βαλκανικών χωρών και κυρίως της Ελλάδας.
Στόχος του να εκπαιδεύσει νέους ταλαντούχους σχεδιαστές μόδας και να στρέψει την δημιουργικότητα και έμπνευση τους στην παράδοση και στην λαϊκή εμπειρία αιώνων πάνω στην ένδυση και στις ενδυματολογικές συνήθειες των ανθρώπων. Στο επίκεντρο λοιπόν βρίσκεται το παραδοσιακό ένδυμα των Βαλκανίων ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν νέα πεδία και αγορές εργασίας. Βρισκόμαστε πραγματικά σε μία πολύ σημαντική συγκυρία σε ό,τι αφορά το παραδοσιακό ένδυμα, ειδικά στην Ελλάδα, όπου εδώ και δύο χρόνια λόγω της επετείου των 200 χρονών από την ελληνική επανάσταση, πολλοί σχεδιαστές έχουν εμπνευστεί έχοντας πάντα σαν βάση το παραδοσιακό ένδυμα, αντρικό και γυναικείο, τις τεχνικές κατασκευής και ύφανσης. Και όχι μόνο το κυρίως ένδυμα αλλά και τα συνοδευτικά αξεσουάρ (κοσμήματα, τσάντες, γάντια, ζώνες κλπ) .

Αυτό λοιπόν που σκοπεύει αυτό το πρόγραμμα και που θα πραγματοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια είναι να εκπαιδεύσει πενήντα (κατ’ αρχήν) νέους σχεδιαστές. Γι’ αυτό και έχουν προγραμματιστεί, μετά από τη συνάντηση και τα workshops στο Τόπος Αλλού στην Ελλάδα, συναντήσεις στα Τίρανα και στο Σεράγιεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Εκεί θα συνεχίσουμε με νέους και εξαιρετικά ταλαντούχους σχεδιαστές, να δημιουργούμε μόδα πάνω στην μεθοδολογία η οποία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από την ενδυματολόγο σκηνογράφου Mίκα Πανάγου και το Κέντρο σπουδών Λαϊκού θεάτρου.

Fashioration project


Η μεθοδολογία θα διατυπωθεί σε ένα εκτενέστατο εικαστικό και ενδυματολογικό εγχειρίδιο με τρόπους έρευνας, πηγές έμπνευσης και θα μεταφραστεί στην γλώσσα της κάθε χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ένα fashion Gala με όλες τις δημιουργίες. Ένα πρόγραμμα e learning θα δημιουργηθεί ώστε να υπάρξει συνέχεια και ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές σχεδιαστών που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και τις περνούν στην δουλειά τους. Θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα σωστό σημείο χρονικά όπου έχουμε ανάγκη να κοιτάξουμε την παράδοση και την ιστορία μας και κυρίως να κοιτάξουμε μέσα μας εκεί όπου υπάρχει ένα DNA με όλη αυτή την πλούσια εθνική υλη που μέσα στην παγκοσμιοποίηση και στην ξενομανία χάνονται με ταχείς ρυθμούς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Παιχνιδοποιό"

Το βραβευμένο θρίλερ του χολιγουντιανού σταρ Γκάρντνερ ΜακΚέυ παίζεται για λίγο ακόμα στο θέατρο Μικρό Γκλόρια με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2023

"Αυτές που δεν προλάβατε": Ένα έργο για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Η θεατρική ομάδα b.p.m. theater group παρουσιάζει το νέο ελληνικό έργο της Δανάης Λιοδάκη στο ΠΛΥΦΑ.

Η "Φαλακρή τραγουδίστρια" της ομάδας ΘΕΑΜΑ για τρεις ακόμα παραστάσεις

Το έργο του Ιονέσκο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Σταυρακάκη με διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα στο θέατρο Ίσον.

To "Dark Vanilla Jungle" μιλά για την κακοποίηση κάπου ανάμεσα στο ρεαλισμό και το όνειρο

Το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ φέρνει στο προσκήνιο την κακοποίηση και τη βία που δέχεται ένα κορίτσι από το περιβάλλον του.

Ο Πάρις Ρούπος λέει "Όχι Μανάδες"!

Η νέα stand up comedy παράσταση του Ρούπου κατεβάζει ακόμα περισσότερο το dimmer στον ήδη σκοτεινό κόσμο των αστείων του.

Ανοιχτό κάλεσμα για την Παραμυθένια Ορχήστρα των "Μορφών Έκφρασης"

Μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές μπορούν να συμμετάσχουν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα "Καλοκαίρι 2023" του θεάτρου.

Παράταση για το "Ανατολικά της Εδέμ" του Στάινμπεκ

Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου από την Ανδρονίκη Αβδελιώτη συνεχίζεται στο "Αγγέλων Βήμα".