Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Μίκα Πανάγου τι είναι το "Fashioration project" στο θέατρο Τόπος Αλλού;

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Μίκα Πανάγου

Έξι Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί συνεργάζονται, ερευνούν και εκπαιδεύουν νέους σχεδιαστές να εμπνέονται από τους πολιτισμούς και τις ενδυματολογικές συνήθειες των χωρών και των λαών τους στο πλαίσιο του Fashioration project. Το Θέατρο Τόπος Αλλού και το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου είναι μέλη αυτού του πρότζεκτ, που επικεντρώνεται στην μόδα, το ένδυμα, το θεατρικό και καθημερινό κοστούμι και πριν από λίγες ημέρες φιλοξένησαν και συντόνισαν με την  Action Synergy τους οργανισμούς DAH theater από την Σερβία, BRAVO από την Βοσνία, PRONA από το Μοντενέγκρο, TOGETHER FOR ALL από την Αλβανία. Η έμπειρη ενδυματολόγος-σκηνογράφος Μίκα Πανάγου είχε τη γενική επίβλεψη μας μίλησε για  το "Fashioration project".

Fashioration project

"Σε εποχές άγριας παγκοσμιοποίησης όπου παραδόσεις, συνήθειες, ήθη και έθιμα, ακόμη και χώρες ολόκληρες χάνονται, το θέατρο Τόπος Αλλού και το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου πραγματοποιεί μια συνεργασία κόντρα στο ρεύμα. Το Fashioration  project είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus+. Συνδυάζει τις σύγχρονες τάσεις της διεθνούς μόδας με την παράδοση των Βαλκανικών χωρών και κυρίως της Ελλάδας.
Στόχος του να εκπαιδεύσει νέους ταλαντούχους σχεδιαστές μόδας και να στρέψει την δημιουργικότητα και έμπνευση τους στην παράδοση και στην λαϊκή εμπειρία αιώνων πάνω στην ένδυση και στις ενδυματολογικές συνήθειες των ανθρώπων. Στο επίκεντρο λοιπόν βρίσκεται το παραδοσιακό ένδυμα των Βαλκανίων ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν νέα πεδία και αγορές εργασίας. Βρισκόμαστε πραγματικά σε μία πολύ σημαντική συγκυρία σε ό,τι αφορά το παραδοσιακό ένδυμα, ειδικά στην Ελλάδα, όπου εδώ και δύο χρόνια λόγω της επετείου των 200 χρονών από την ελληνική επανάσταση, πολλοί σχεδιαστές έχουν εμπνευστεί έχοντας πάντα σαν βάση το παραδοσιακό ένδυμα, αντρικό και γυναικείο, τις τεχνικές κατασκευής και ύφανσης. Και όχι μόνο το κυρίως ένδυμα αλλά και τα συνοδευτικά αξεσουάρ (κοσμήματα, τσάντες, γάντια, ζώνες κλπ) .

Αυτό λοιπόν που σκοπεύει αυτό το πρόγραμμα και που θα πραγματοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια είναι να εκπαιδεύσει πενήντα (κατ’ αρχήν) νέους σχεδιαστές. Γι’ αυτό και έχουν προγραμματιστεί, μετά από τη συνάντηση και τα workshops στο Τόπος Αλλού στην Ελλάδα, συναντήσεις στα Τίρανα και στο Σεράγιεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Εκεί θα συνεχίσουμε με νέους και εξαιρετικά ταλαντούχους σχεδιαστές, να δημιουργούμε μόδα πάνω στην μεθοδολογία η οποία αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από την ενδυματολόγο σκηνογράφου Mίκα Πανάγου και το Κέντρο σπουδών Λαϊκού θεάτρου.

Fashioration project


Η μεθοδολογία θα διατυπωθεί σε ένα εκτενέστατο εικαστικό και ενδυματολογικό εγχειρίδιο με τρόπους έρευνας, πηγές έμπνευσης και θα μεταφραστεί στην γλώσσα της κάθε χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ένα fashion Gala με όλες τις δημιουργίες. Ένα πρόγραμμα e learning θα δημιουργηθεί ώστε να υπάρξει συνέχεια και ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές σχεδιαστών που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και τις περνούν στην δουλειά τους. Θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα σωστό σημείο χρονικά όπου έχουμε ανάγκη να κοιτάξουμε την παράδοση και την ιστορία μας και κυρίως να κοιτάξουμε μέσα μας εκεί όπου υπάρχει ένα DNA με όλη αυτή την πλούσια εθνική υλη που μέσα στην παγκοσμιοποίηση και στην ξενομανία χάνονται με ταχείς ρυθμούς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022": Πολιτιστική δράση σε όλη την επικράτεια

Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικές τέχνες, παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους, μουσικό θέατρο. Τα έχει όλα και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/07/2022

Ένας "Out of the box" διαγωνισμός σχεδιασμού ξενοδοχειακών χώρων

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 100% Hotel Show και το Αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό Περιοδικό Archetype.gr, ενόψει της επετειακής, 10ης διοργάνωσης της Έκθεσης 100% Hotel Show Διαγωνισμός Σχεδιασμού | "Out of the box … in a box"

"36 και σήμερα": Ο ρόλος του χρώματος στη σύγχρονη ξυλογραφία

Ζωγραφικά έργα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην Art Appel Gallery

Παγκόσμια διάκριση για τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου

Τα κρασιά έλαβαν 5 ασημένια και 6 χάλκινα μετάλλια στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού κρασιού "Decanter World Wine Awards 2022", καθώς και άλλες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς κρασιού.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει στην Αρχαία Ολυμπία

Με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το φημισμένο άγαλμα του θεού Δία φιλοτεχνημένο από τον Φειδία ανακατασκευάστηκε και κοσμεί έναν εκθεσιακό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

Επιστημονική ημερίδα για ένα πιο προσβάσιμο μέλλον στα ελληνικά μουσεία

Το Μουσείο Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασαν την ημερίδα με τίτλο "Μουσεία και αισθήσεις: σχεδιάζοντας για όλους", σε μια προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των μουσειακών χώρων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες του Snehta Residency για τον Ιούλιο

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών εξελίσσεται και παρουσιάζει την έρευνα των συμμετεχόντων δημιουργών του για τους μήνες Μάιο-Ιούλιο.