Πρώτη ματιά στους "Πέρσες" του Σάββα Στρούμπου που θα δούμε τον Σεπτέμβριο

Αυτά είναι τα πρώτα στιγμιότυπα από τη νέα παράσταση της ερευνητικής ομάδας με την οποία θα περιοδεύσει φέτος το καλοκαίρι.

Πέρσες Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της "Αντιγόνης” του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους "Πέρσες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου και μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστεί στην Αθήνα και το θέατρο Πέτρας.


Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Οι "Πέρσες" του Αισχύλου (472 π.Χ.) είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως "αντιπολεμική" η τραγωδία του Αισχύλου στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών.

Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος: "Στους "Πέρσες" αντικατοπτρίζεται η κάθε αλαζονική, αιμοδιψής κι επεκτατική εξουσία. Πόσο κοντά μας είναι το εκτυφλωτικό αφήγημα περί "τέλους της Ιστορίας". Πόση αλαζονική υπεροψία των υποτιθέμενων νικητών, πόση επεκτατική μανία, πόσος κενός αγριανθρωπισμός. Ο χρόνος του τώρα μας βρίσκει σε ένα αντίστοιχο τοπίο Νέμεσης. Όμως, για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται η τραγωδία της χειμαζόμενης ανθρωπότητας;”.

Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου εστιασμένου στην αρχαία τραγωδία σύμφωνα με τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας της Ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί. Όλοι αποτελούν τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου: Έβελυν Ασουάντ (Άτοσσα), Ντίνος Παπαγεωργίου (Ξέρξης), Έλλη Ιγγλίζ (Δαρείος), Ρόζυ Μονάκη (Κορυφαία Χορού), Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ (Αγγελιαφόρος).

Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου υπογράφει την σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια. Ο Κώστας Μπεθάνης τους φωτισμούς και ο Ζήσης Σέγκλιας την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Η προπώληση ξεκίνησε μέσω ticketservices.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο "Περιοδεύων Θίασος"

Η ανερχόμενη Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετεί τον έμπειρο Γεράσιμο Γεννατά στη σκοτεινή κωμωδία "Περιοδεύων Θίασος". Η παράσταση παίχτηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" και τον Οκτώβρη έρχεται στο θέατρο Ελέρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/10/2022

Backstage από το "Μπεντ" στο θέατρο Χώρα

Δείτε φωτογραφίες από τα παρασκήνια της νέας σκηνικής μεταφοράς του σπουδαίου έργου του Μάρτιν Σέρμαν από τον Πέτρο Ζούλια.

Μη χάσετε το "Larsen C" στη Στέγη

Μας συνεπήρε η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου στο "Larsen C", μια παράσταση που εμπνεύστηκε από τον ομώνυμο παγετώνα της Ανταρκτικής και ξανά παρουσιάζεται στη Στέγη.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 6 έως 12/10 και ξεχωρίζουν.

Οι παίχτες

Φουλ του άσου σε αυτό το εκρηκτικό ανέβασμα της κωμωδίας του 19ου αιώνα, που αναδεικνύει τη γοητεία της απάτης και της παραπλάνησης μέσα από μια ιστορία χαρτοπαιξίας με συνεχείς ανατροπές.

Η μηχανή του Τούρινγκ

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του μαθηματικού που έσπασε τον κώδικα των Ναζί και έπειτα καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του σε μια εξαιρετική παράσταση πολλαπλής σημασίας.

Αντιγόνη

Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.