Μαρία Κίτσου και Δημήτρης Γκοτσόπουλος είναι το θεατρικό ζεύγος Ηλέκτρα - Ορέστης σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα

Οι δύο γνωστοί ηθοποιοί ηγούνται ενός θιάσου που συνθέτει διαφορετικές γενιές ηθοποιών στο ανέβασμα του ψυχολογικού δράματος του Ευριπίδη.

Ηλέκτρα

Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος πρωταγωνιστούν ως Ηλέκτρα και Ορέστης αντίστοιχα στο ψυχολογικό δράμα του Ευριπίδη που τοποθετεί το μύθο του κύκλου των Ατρειδών σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας, φέρνοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με την εκδίκηση, τη δικαιοσύνη, την ηθική σύγκρουση και το ανθρώπινο πάθος. Αυτά συμβαίνουν στην πρωτοποριακή για την εποχή της "Ηλέκτρα” του Ευριπίδη που παρουσιάζει φέτος σε περιοδεία ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας, σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη.
Στον θίασο που ενώνει διαφορετικές γενιές ηθοποιών θα δούμε τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο ρόλο του Παιδαγωγού, τον Σπύρο Κυριαζόπουλο ως Πυλάδη, τον Νίκο Λεκάκη στο ρόλο του Αγγελιοφόρου, την Ιωάννα Μαυρέα ως Κλυταιμνήστρα, τους "Διόσκουρους” Ιάσονα Παπαματθαίου και Αντώνη Σταμόπουλο και τον Γιώργο Δεπάστα στο ρόλο του Γεωργού.
Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Ηλέκτρα

Η υπόθεση

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την "Ηλέκτρα” έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

Ηλέκτρα
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου στο ρόλο του Παιδαγωγού

O Απόλλων Παπαθεοχάρης αναλαμβάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ο Θανάσης Ακοκκαλίδης επιμελείται την κίνηση και ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου τους φωτισμούς.
Τον Χορό απαρτίζουν οι: Φανή Αποστολίδου, Κορίνα Θεοδωρίδου, Πίνα Κούλογλου, Άννα Κωνσταντίνου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βάσια Χρήστου.

Η πρεμιέρα της περιοδείας προγραμματίζεται για τις 25 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας που θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι το Κηποθέατρο Παπάγου (26-27/6), το Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής” (28/6), το Βεάκειο του Πειραιά (30/6), το Θέατρο Πέτρας (1/7) και το Θέατρο Βράχων (2/7).

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι ξένοι σκηνοθέτες εμπλουτίζουν τη θεατρική Αθήνα

Διεθνής αέρας φυσάει στο ελληνικό θέατρο, καθώς έξι σημαντικοί ξένοι σκηνοθέτες συνεργάζονται φέτος με Έλληνες καλλιτέχνες. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε τις παραστάσεις τους, ενώ η Uber θα φροντίσει για τη μετακίνησή σας, με την υπηρεσία προκράτησης Uber Reserve.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2025

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ένας χειμώνας γεμάτος συγκίνηση, ένταση και σάτιρα

Τέσσερις παραστάσεις, τέσσερις μοναδικές θεατρικές εμπειρίες που υπόσχονται να σας καθηλώσουν, να σας συγκινήσουν και να σας ταξιδέψουν σε κόσμους απρόβλεπτους και μαγικούς.

'Ατυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό' για λίγο ακόμα στο ΠΛΥΦΑ

Το "Ατυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό" στο ΠΛΥΦΑ μετρά πλέον αντίστροφα προς την ολοκλήρωσή του. Το έργο που βασίζεται στο σενάριο της ομότιτλης, βραβευμένης ξεχειλίζει από καυστικό χιούμορ και κοινωνική αιχμηρότητα.

Βραβεία "Κάρολος Κουν" και Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2024/25

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Ντέλλα για την παράσταση "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" στα Βραβεία "Κάρολος Κουν" και στα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2024/25.

Σώμα και Λόγος: Διεπιστημονικοί Διάλογοι στον Προθάλαμο Δ του Εθνικού Θεάτρου

Ο Προθάλαμος Δ’ του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει μια μοναδική συνάντηση επιστήμης και μουσικής την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, με τον καρδιολόγο Δρ. Γεώργιο Ντάγγα και τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου σε διάλογο γύρω από την καρδιά.

"Λόλα": Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση

Η "Λόλα" ανεβαίνει στο Θέατρο Παλλάς με τους Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Στάνκογλου και Γιώργο Γάλλο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ζωντανεύοντας για πρώτη φορά στη σκηνή τη διαχρονική ιστορία του θρυλικού φιλμ νουάρ.

Ταξίδι στην ονειρική "Αλεξάνδρεια" με αφετηρία το Θέατρο Παλλάς

Ο Φωκάς Ευαγγελινός υπογράφει μια μεγάλη θεατρική παραγωγή εποχής, που επιχειρεί να ζωντανέψει στη σκηνή την ακμή, τις αντιθέσεις και το συγκινησιακό φορτίο της μυθικής πόλης του Μεσοπολέμου.