Γυναίκα από "Ατσάλι"  η Γιασεμί Κηλαηδόνη

Ατσάλι

Τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, συγκεκριμένα στις 6 Μαϊου, κάνει πρεμιέρα στο Μεταξουργείο ένα συγκλονιστικό έργο. Η Νάντια Φώσκολου σκηνοθετεί το "Ατσάλι" της Σκοτσέζας Ρόνα Μονρό. Το δραματικό έργο που -με δυναμική γραφή, συναισθηματική δύναμη, με αγάπη για τη γυναίκα, κατανόηση και συμπόνια για τον ανώνυμο, βασανισμένο, άνθρωπο- απαντά σε ερωτήματα όπως το τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα να σκοτώσει τον άντρα της; Μπορεί μια κόρη να κατανοήσει και να συγχωρέσει τη μάνα της για το φόνο του πατέρα της; Η Γιασεμί Κηλαηδόνη, ηθοποιός που βρίσκεται στην ωριμότητα της και ερμηνεύει τους ρόλους με τόλμη και ευαισθησία, γίνεται η σκηνική προσωποποίηση μιας μάνας η οποία βρίσκεται καταδικασμένη σε ισόβια για τη δολοφονία του συζύγου της. Μετά από 15 χρόνια στη φυλακή δέχεται για πρώτη φορά την επίσκεψη της κόρης τους. Το χάσμα που χωρίζει τις δυο γυναίκες είναι μεγάλο. Σχεδόν άγνωστες μεταξύ τους, υπό την εποπτεία των δεσμοφυλάκων, επαναπροσδιορίζουν το δεσμό τους. H κόρη διατυπώνει τα δικά μας ερωτήματα και είναι αυτή που ξεναγεί τον θεατή στον κόσμο της φυλακής.

Ατσάλι


Το έργο της Μονρό παράλληλα με τη διεισδυτική ματιά στον τρόπο που λειτουργεί μια δυτική οικογένεια και οι προσωπικές σχέσεις φωτίζει κι άλλα πράγματα όπως είναι οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες που παράγονται στο σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές. Το έργο είναι πολύ καλά δομημένο. Τη μετάφραση έκανε η Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη και μαζί με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη παίζουν οι Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μπατατόλη. Η σκηνογραφία είναι της Αλέγια Παπαγεωργίου, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber