MAN Dance Company: O χορός σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας

Άρτεμις Λαμπίρη

Ένα από τα πράγματα με τα οποία μας έφερε αντιμέτωπους η πανδημία είναι τα όρια της ελευθερίας μας και κάπως έτσι εξηγείται η επιθυμία αρκετών εκπροσώπων των παραστατικών τεχνών να φέρουν, φέτος, το αίτημα της ελευθερίας στη σκηνή μέσα από τις δημιουργίες τους. Η έννοια της ελευθερίας απασχολεί και, τη χορογράφο Άρτεμη Λαμπίρη και την MAN Dance Company κι αυτό αποτυπώνεται στη νέα της χορογραφική δουλειά που έχει τον τίτλο "10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου". Από τις 6 Μάϊου φέρνει στη σκηνή του Θησείον, Ένα Θεάτρο για τις Τέχνες δέκα ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών (Νίκος Βλαχογιάννης, Μαρία Βούρου, Αντιγόνη Γύρα, Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Ελεάννα Ζώη, Νικολέττα Καρμίρη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου) για να αφηγηθούν ενσώματα τη δική τους ελευθερία. "Διαπραγματεύονται επί σκηνής τα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, αφήνοντας το σώμα να μιλήσει για όσα θυμάται, νοιώθει, έχει ζήσει και καταγράψει. Εμπειρίες καταστολής κι απελευθέρωσης γίνονται το επίκεντρο της χορογραφικής διαδικασίας και δημιουργίας". Ο αυτοσχεδιασμός είναι βασικό στοιχεία της παράσταση και σε ένα μεγάλο βαθμό καθόρισε την απόφαση της χορογράφου να τους αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενσωματώνοντας καθημερινά διαφορετικά στοιχεία σε κάθε παράσταση. Δηλαδή, το δεκαήμερο που θα παίζεται η παράσταση (6 έως 9 & 12 έως 17 Μαΐου) θα υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία την κάθε μέρα. 
 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Χορογράφου
Η Άρτεμις Λαμπίρη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1984 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως χορογράφος, χορεύτρια και χοροδιδάσκαλος. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Χορού "Ραλλού Μάνου" και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., χορογραφία στο ArtEZ στην Ολλανδία και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Ως χορογράφος έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, έχει βραβευτεί και ανεβάσει δικές της παραστάσεις σε θέατρα στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Μερικές απ’ τις παραγωγές είναι: "ANY ONE” (2018), "On Hope” (2016) ”Me On Top” με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του ιδρύματος ΝΕΟΝ (2015), ”META” (2014), "FREMD” (2014), "Ανάμεσα” (2012-2013), "(YX)^2” (2012), "Falling in love” (2011). Το 2013 ίδρυσε τη δική της ομάδα "ΜΑΝ", η οποία επιχορηγήθηκε απ’ το ΥΠΠΟΑ για δεύτερη φορά φέτος καθώς και για την τελευταία της παραγωγή (2017-2018), Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ Καλαμάτας (2016), το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του  δρύματος Ωνάση (2015), το φεστιβάλ Δημητρίων το 2013, στο ARC festival το 2014, κ.α. Κάνει επιμέλεια κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις απ’ το 2012 και έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απ’ τον Οκτώβρη του 2017. Είναι επίσης μέλος του δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ απ’ το 2012.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.