Οι Nova Melancholia γιορτάζουν 15 χρόνια με μία παράσταση για τον καλλιτέχνη-σύμβολο Μαρσέλ Ντισάν

Η αντισυμβατική ομάδα του Βασίλη Νούλα εμπνέεται από τον θρυλικό καλλιτέχνη της πρωτοπορίας του 20ου αιώνα και παρουσιάζει μια περφόρμανς με τίτλο το όνομά του σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της Αθήνας.

Nova Melancholia Marcel Duchamp

Η νέα παράσταση της αντισυμβατικής ομάδας Nova Melancholia, που γιορτάζει φέτος 15 χρόνια παρουσίας στο μεταβαλλόμενο τοπίο της θεατρικής και εικαστικής περφόρμανς, αντλεί τον τίτλο και το περιεχόμενο της από τον θρυλικό καλλιτέχνη και θεωρητικό της πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, Μαρσέλ Ντισάν (1887-1968). Ξεκινώντας από το State of Concept στις 27-31 Μαρτίου, οι Nova Melancholia και η παράσταση τους "Marcel Duchamp” θα φιλοξενηθεί διαδοχικά σε χώρους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Αθήνας. Τον Απρίλιο (8-12/4) ακολουθεί "Το Οχτώ”, τον Μάιο (18-22/5) το TAVROS space και τον Ιούνιο το Enterprise Projects (3-7/6).

Nova Melancholia Marcel Duchamp

Η παράσταση "Marcel Duchamp” που σκηνοθετεί ο Βασίλης Νούλας με όχημα την προσωπική, υβριδική σκηνική του γλώσσα, χρησιμοποιεί ως ready made τίτλο το όνομα του καλλιτέχνη που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει, όσο λίγοι, την αντίληψή μας για την τέχνη. Πνεύμα ανεξάρτητο, λάτρης του παιχνιδιού και της ειρωνείας, ο Ντισάν υπήρξε κυβιστής ζωγράφος, μέλος του κινήματος του Ντανταϊσμού, σουρεαλιστής, αρνητής της ζωγραφικής, εισηγητής του ready made, επαγγελματίας σκακιστής, διοργανωτής εκθέσεων, πρόδρομος της εννοιολογικής τέχνης και σημαντική αναφορά για την pop art και τις μεταμοντέρνες αισθητικές, άνθρωπος ευφυολόγος, τυχερός, πετυχημένος.

Nova Melancholia Marcel Duchamp

Η ομάδα επικεντρώνεται στη μέθοδο, τις ιδέες και τις πρακτικές του Ντισάν, διεκδικώντας μια ορισμένη κληρονομιά: το διάχυτο πνεύμα αμφισβήτησης, τη διαρκή ειρωνεία, την αναζήτηση της ανατροπής, του καινοφανούς και της πρόκλησης, την παιγνιώδη προσέγγιση των πραγμάτων, τη συμπερίληψη του τυχαίου στην καλλιτεχνική διαδικασία, τη σημαίνουσα χειρονομία. Το όνομα-τίτλος της περφόρμανς λειτουργεί ως μια πλατφόρμα επιπρόσθετης σημασιοδότησης και χαλαρής σύνδεσης διαφορετικών υλικών. Με αφορμή τον "Marcel Duchamp” που αποτελεί το περιτύλιγμα, οι Nova Melancholia αποκαλύπτουν το περιεχόμενο, που δεν είναι άλλο από την ίδια την ομάδα που "προσπαθεί να ορίσει -μέσα στα χρόνια- μια γενεαλογία ανθρώπων, καλλιτεχνών, μεθόδων, τρόπων εργασίας… μια συγκεκριμένη ευαισθησία ως προς τα πράγματα”

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Χριστίνα Καραγιάννη, Σταύρος Καραμπάτσος, Μάριο Μπανούσι, Νίκος Ντάσης και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει  ο Κώστας Τζημούλης.


 

Μια πρώτη εκδοχή της περφόρμανς παρουσιάστηκε στην Ανάφη, στα φαινόμενα (Association Phenomenon & Συλλογή Kerenidis Pepe) τον Ιούλιο 2021, ως δίπτυχο μαζί με ένα εικαστικό έργο του VASKOS υπό τον κοινό τίτλο "Δεδομένα: 1ον Η στιγμιαία ακινησία, 2ον Τα σπασίματα".  

Περισσότερες πληροφορίες

Marcel Duchamp

  • Performance
  • Διάρκεια: 80 '

Η αντισυμβατική ομάδα δημιουργεί μια επετειακή περφόρμανς για τα 15 χρόνια παρουσίας της με αφορμή τον θρυλικό καλλιτέχνη και θεωρητικό της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, Μαρσέλ Ντισάν.

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.