Έφυγε από τη ζωή η Όλγα Τουρνάκη

Όλγα Τουρνάκη

Η Όλγα Τουρνάκη ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, στην καλλιτεχνική διαδρομή της συνάντησε σπουδαίους ρόλους του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματογράφο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου Όλγα Τουρνάκη και στο σημείωμα του γράφει: "Υπήρξε μια ηθοποιός της οποίας η υποκριτική δεινότητα έδινε βάθος και ευαισθησία σε όλους τους ρόλους που ερμήνευε. Ξεχώριζε για το ιδιαίτερα εκφραστικό πρόσωπό της, το αγέρωχο παράστημα και το ξεχωριστό της ηχόχρωμα. Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί σε τρεις παραστάσεις:
⦁ "Ιφιγένεια η εν Ταύροις" του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1972)
⦁ "Εννιά ερημικές φωνές" του Χρήστου Σαμουηλίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρτζάς (1974)
⦁ "Ο Πειρασμός" του Γρηγορίου Ξενοπούλου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1974)".

Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Αρχικά σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά στο αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό. Το 1959 προήχθη σε Κορυφαία ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.). Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες και εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές. Συμμετείχε, επίσης, σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.). Είχε συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή την περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη/Αδάμης, Ηρώδειο, 1978). Επίσης, δίδαξε υποκριτική και ορθοφωνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.