Ξεκίνησαν οι "Δοκιμές" των Medea Electronique στον Πειραιά

Medea Electronique

Το Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μετατρέπεται σε χώρο δημιουργικής καλλιτεχνικής δράσης. Εκεί, παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Εlectronique. Έχει τον τίτλο "Δοκιμές" και περιλαμβάνει διαλέξεις-περφόρμανς, καθεμία με διαφορετικό χαρακτήρα, για τον ήχο, την ηχητική δραματουργία, τον αυτοσχεδιασμό και τα νέα μέσα. Τι θα δούμε;

Γιάννης Νικολαΐδης

Στην performance "Trial", δημιουργοί από το χώρο των εικαστικών (Νίκος Παπαδημητρίου), του χορού (Γιάννης Νικολαΐδης) και της video art (Michael Tebinka) χτίζουν ένα γόνιμο έδαφος για μια οπτική αφήγηση που έχει ως σημείο εκκίνησης το περίφημο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, "Το ξύπνημα του σκλάβου". Χορεύει η Αγγελική-Κρηναία Μπεβεράτου.Τι είπαν οι καλλιτέχνες: " Σημείο εκκίνησης της videoart performance αποτελεί το περίφημο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, "Το ξύπνημα του σκλάβου". Λέγεται, πως ο καλλιτέχνης έστελνε ένα μαθητή του για να αναζητήσει τα αγάλματα του μέσα στις πέτρες. Ο μαθητής έπρεπε ανάμεσα σε σκόρπια κομμάτια μάρμαρου να εντοπίσει τα εν δυνάμει έργα, όπου εγκλωβισμένα μέσα στη κυρίαρχη ύλη ανέμεναν την απελευθέρωση τους από τον καλλιτέχνη.

Η ιδέα αυτή υποσκάπτει αυτήν τη δημιουργίας από το μηδέν. Στη θέση της προτείνει μια σχεδόν από μηχανής θεού επέμβαση του καλλιτέχνη, σε ένα έργο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και πρέπει με προσοχή και υπομονή να απελευθερωθεί. Είναι μια εργασία αφαίρεσης και αναζήτησης της τελειότητας που αναμφισβήτητα υπάρχει" (20/3).

Γιώργος Βαλαής

Η θεατρική περφόμανς "Δίκη" των Medea Electronique και του Γιώργου Βαλαή επιχειρεί, μέσα από την κριτική παρουσίαση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και ευθυνών, να μιλήσει για την ανάγκη επανεφεύρεσης του κοινού εκείνου χώρου διαπραγμάτευσης. Στο σημείωμα της ομάδας δημιουργών διαβάζουμε: " Η περφόμανς επιχειρεί, μέσα από την κριτική παρουσίαση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και ευθυνών, να μιλήσει για την ανάγκη επανεφεύρεσης του κοινού εκείνου χώρου διαπραγμάτευσης (διαπροσωπικής και συλλογικής). Μας ενδιαφέρει η κατασκευή ηρώων και εξιλαστήριων θυμάτων, η πολιτική ευθύνη σε καιρούς μετα-δημοκρατίας και το ιερό δικαίωμα στην απολογία" (3/4).

Περισσότερες πληροφορίες

Δοκιμές

  • Performance

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique παρουσιάζει τρεις διαλέξεις-περφόρμανς 20 λεπτών, που πειραματίζονται με τον ήχο, την ηχητική δραματουργία, τον αυτοσχεδιασμό και τα νέα μέσα. Προηγείται σύντομη παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου κάθε παράστασης. «Κασσάνδρα» της Νεφέλης Μαϊστράλη (13/3), ερμηνεία: Ν. Δημητρακοπούλου, τραγούδι: Ελ. & Σ. Βουγιουκλή. «Trial» του Γιάννη Νικολαΐδη (20/3), χορεύει: Αγγ.-Κρ. Μπεβεράτου. «Η δίκη» του Γιώργου Βαλαή σε δική του ερμηνεία (3/4).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.