Το Μέγαρο Μουσικής πάλλεται στους ρυθμούς της Κρήτης και του Αντώνη Φωνιαδάκη

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος εμπνέεται από τον τόπο καταγωγής του στη νέα χορογραφική σύνθεση «Salema Revisited» και μας παρασύρει σε ένα διήμερο εμπνευσμένο από την παράδοση της Κρήτης.

Το Μέγαρο Μουσικής πάλλεται στους ρυθμούς της Κρήτης και του Αντώνη Φωνιαδάκη

Ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης και η ομάδα του Αndonis Foniadakis Dance Company γιορτάζουν τα τριάντα χρόνια του Μεγάρου Μουσικής με την παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφικής σύνθεσης «Salema Revisited» στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Ένα μυσταγωγικό ταξίδι εμπνευσμένο από τον παλμό των χορών της Κρήτης, τον τόπο καταγωγής του Φωνιαδάκη, το οποίο ενέπνευσε η αναζήτησή του πάνω στη σχέση της παράδοσης με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το ταξίδι είναι οι μουσικοί Πάρις Περισυνάκης (που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση), Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Βαρθακούρης και Γιώργος Μακρής. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης, και τα κοστούμια ο Αναστάσιος Σοφρονίου.

Το Μέγαρο Μουσικής πάλλεται στους ρυθμούς της Κρήτης και του Αντώνη Φωνιαδάκη - εικόνα 1
© Χ. Ακριβιάδης

Στη χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών από διαφορετικές περιοχές της, όπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών. Με το «Salema Revisited», ο δημιουργός δεν επιχειρεί να αποτυπώσει τον καθέναν από αυτούς τους χορούς επί σκηνής αλλά να ερμηνεύσει με το δικό του προσωπικό ύφος, τη ζωντάνια, την ομορφιά και τον λυρισμό της κρητικής μουσικής.
Χορεύουν οι Νεφέλη Αστερίου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner, Ανέστης (Τάσος) Νίκας.

Δύο εκπαιδευτικές δράσεις συνοδεύουν την παρουσίαση της παράστασης: στις 15/10 (6 μ.μ.) ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα συνομιλήσει με το κοινό στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προσεγγίζοντας το θέμα «Αναγκαία προδοσία- Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους: διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας» (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας και ηλεκτρονική κράτηση στο megaron.gr), στις 16/10 (5 μ.μ.) οι βοηθοί του χορογράφου θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών διάρκειας δύο ωρών (κόστος συμμετοχής € 12, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στα: 2107282363, 2107282348.

Περισσότερες πληροφορίες

Salema Revisited

  • Χορός
  • Διάρκεια: 55 '

Ένα μυσταγωγικό ταξίδι εμπνευσμένο από τον παλμό των χορών της Κρήτης, τόπο καταγωγής του διακεκριμένου διεθνούς Έλληνα χορογράφου, οι οποίοι συνομιλούν με τον σύγχρονο χορό.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.