Αντίο στον Γιώργο Μεσσάλα

Το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά τον Γιώργο Μεσσάλα, ιδρυτή του Μοντέρνου Θεάτρου και κληρονόμο του Αλέξη Μινωτή.

Αντίο στον Γιώργο Μεσσάλα

Αριστοκρατικός, ευγενής και σταράτος ήταν ο Γιώργος Μεσσάλας, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός που στέγασε τα όνειρα του Μοντέρνου Θέατρου στη θρυλική Αλκυονίδα από το 1992 έως το 2012. Είχε μια αδυναμία στα κλασικά έργα αλλά αγκάλιασε και τους πιο σύγχρονους συγγραφείς. Σε πολλές παραστάσεις συμπρωταγωνίστησε με τη σύντροφο του, ηθοποιό Ντένη Θεμελή και σκηνοθέτησε Μολιέρο, Μαριβώ, Τσάρλς Ντίκενς, Αύγουστο Στρίντμπεργκ, Νικολάι Γκόγκολ, Ρόναλντ Χάργουντ, Σάρλοτ Τζόουνς, Ευγένιο Ο’ Νηλ, Τσαρλς Ντάιερ κ.ά.

Ο Γιώργος Μεσσάλας έβαζε πάντα στόχους και τους κατακτούσε με κάθε τρόπο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω, δούλεψε στο καφενείο του πάτερα του, αργότερα έγινε βοηθός μαραγκού και φούρναρη και ποτέ δεν έχασε την εργατικότητα του. Στην μεγάλη του θεατρική διαδρομή, που ξεκίνησε το 1972, συνάντησε ένα μεγάλο δάσκαλο, τον Αλέξη Σολωμό, στο Θέατρο Προσκήνιο, για τον οποίον μάλιστα έγραφε τους τελευταίους μήνες και ένα βιβλίο καθώς και σπουδαίους καλλιτέχνες, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Μελίνα Μερκούρη. Με εκείνον ωστόσο που ανέπτυξε ισχυρή σχέση ήταν ο Αλέξης Μινωτής. Δεκαεπτά χρόνια δίπλα του, όλοι τον θεωρούσαν γιο του. Ο Μινωτής τον τίμησε και του έδωσε το δικαίωμα να παίξει ρόλους που είχε ερμηνεύσει εκείνος, ενώ του άφησε κληρονομιά προσωπικά του αντικείμενα, μπαούλα με θεατρικά ρούχα και σκηνικά των παραστάσεών του. Ο Γιώργος Μεσσάλας δήλωνε πάντα την επιθυμία να μην πωληθούν ποτέ, παρά μόνο να χαριστούν σε έναν θίασο νέων παιδιών που θα τα έχει ανάγκη.

Μαθημένος από τα σκαμπανεβάσματα στον τομέα του Πολιτισμού και ιδιαίτερα του Θεάτρου που άλλοτε προχωρούσε με την κρατική υποστήριξη κι άλλοτε όχι, πόνεσε πολύ όταν αναγκάστηκε να κλείσει το θέατρο Αλκυονίς. Κοίταζε όμως μπροστά και χρησιμοποιώντας στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το Άξιον Εστί «στο πείσμα των λιμών, στο πείσμα των εχθρών» υποστήριζε πως ο Πολιτισμός στην Ελλάδα δεν θα χαθεί, «γιατί αυτή η χώρα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει».

Ο Γιώργος Μεσσάλας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο μήνυμα της γράφει:

«Με τον ήπιο δυναμισμό του και τη θεατρική του παιδεία, την οποία διδάχθηκε από τους σπουδαίους δασκάλους του ελληνικού θεάτρου, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αλέξη Σολωμό, ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε το θέατρο με αγάπη και ήθος. Ιδρύοντας πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, το 1973, το Μοντέρνο Θέατρο, ανέβασε με συνέπεια παραστάσεις ρεπερτορίου, ενώ για δύο δεκαετίες στέγασε το όραμά του στην «Αλκυονίδα», καθώς ήταν από τους πρώτους που δημιούργησε θεατρικούς χώρους εκτός της στενής περιμέτρου του θεατρικού κέντρου της Αθήνας. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί η αγαπητή του παρουσία, η εργατικότητα και το πάθος του για τη θεατρική τέχνη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ντένη και στον Αλέξη, καθώς και στους πολυάριθμους φίλους του».


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.