Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Αθηνών η Κατερίνα Γιαννοπούλου μας εξηγεί τι την γοήτευσε στο έργο «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, του πιο ριζοσπαστικού δημιουργού του λεγόμενου νέου γερμανικού κινηματογράφου.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου για την πρώτη της σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών επέλεξε τη θεατρική μεταφορά της εμβληματικής ταινίας «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Βαλαή, Γιώργο Κισσανδράκη, Ρομάννα Λόμπατς, Μάριο Παναγιώτου, Μαρία Φιλίνη. Αυτές είναι οι σκέψεις της γύρω από το έργο που θα παρουσιαστεί στις 24 με 26 Σεπτεμβρίου στο Χώρο Ε της Πειραιώς 260.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ - εικόνα 1
© Ελίνα Γιουνανλή

Ο Φασμπίντερ είχε πει ότι «ο κάθε σκηνοθέτης έχει μόνο ένα θέμα και τελικά κάνει την ίδια ταινία ξανά και ξανά. Το δικό μου θέμα είναι η εκμετάλλευση των αισθημάτων, χωρίς να έχει σημασία ποιος είναι αυτός που τα εκμεταλλεύεται. Δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ένα θέμα διαρκείας». Γράφει και γυρίζει τη «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» αμέσως μετά την αυτοκτονία του εραστή του, γεγονός που την κάνει ίσως την πιο προσωπική του δουλειά. Μέσα από αυτή την ταινία έρχεται και ο ίδιος αντιμέτωπος με τα πάθη και τις ευθύνες του και βάζει στοιχεία του εαυτού του και της προσωπικής του ζωής σε όλους τους ήρωες του. Η «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» είναι μια ιστορία έρωτα και εκμετάλλευσης. Η Ελβίρα, η διεμφυλική κεντρική ηρωίδα, βρίσκεται μετέωρη και απελπιστικά μόνη σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να την αποδεχτεί όπως η ίδια θέλει να είναι. Επιθυμεί να είναι ερωμένη, σύντροφος, γονιός, αδυνατώντας όμως να ανταποκριθεί στα στερεότυπα που άλλοι έχουν ορίσει για αυτήν, με αποτέλεσμα η πραγματικότητα να την συντρίβει.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ - εικόνα 2
© Ελίνα Γιουνανλή

Προσπαθώντας να ανασυνθέσει τις αναμνήσεις της, ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας και έρχεται αντιμέτωπη με τα τραύματα του παρελθόντος. Αποζητά τον έρωτα, την αγάπη, την κατανόηση, το δικαίωμα στην εργασία, την ίση αντιμετώπιση, ακόμη και το δικαίωμα στη μελαγχολία. Γιατί, όπως γράφει και ο Φασμπίντερ, «τι θα ήταν η ζωή χωρίς μελαγχολία; Σκέτη θλίψη μάλλον». Σε μία εποχή ατομικοτήτων, όπως η δική μας, όπου ο καθένας και η καθεμία από εμάς είναι κλεισμένος στην προσωπική του φούσκα, «Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικοί και απαραίτητοι είμαστε ο ένας για τον άλλο και η μία για την άλλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, μιλά για τα επίκαιρα ζητήματα φύλου κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κεντρική ηρωίδα μια τρανς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.