Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία

Οι χορευτές του μπαλέτου πειραματίζονται με ένα χορευτικό δίπτυχο στην πρώτη τους εμφάνιση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία

Μετά από μήνες σιγής το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξανά αποκτά ζωή. Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο «Human Βehaviour». Οι εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας αφήνουν στην άκρη τα πουέντ και μαζί με δυο καταξιωμένους -και στο εξωτερικό χορογράφους- δοκιμάζονται σε νέες χορευτικές φόρμες που εμπεριέχουν το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

«Point of no return»

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία - εικόνα 1
©Valeria Isaeva

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης αντλεί από τις ρίζες του κλασικού χορού για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο που εστιάζει στην αυθεντικότητα της κίνησης. Ο λόγος για το «Point of no return» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, στο οποίο εκτός από την χορογραφία επιμελείται και τα κοστούμια. Όπως σημειώνει ο χορογράφος για το έργο: «Έχοντας ως γνώμονα τον τίτλο της μουσικής σύνθεσης “Point of no return”, το χορευτικό αυτό έργο πραγματεύεται την ανάδειξη της κλασικής τεχνικής όπως θα τη χόρευε ένας χορευτής σήμερα, χωρίς όμως να την αλλοιώσει. Η χαρά, η επικοινωνία, η πολύπλοκη χορογραφία και η αμεσότητα των ερμηνευτών είναι κάποια από τα στοιχεία που θα δει και θα μοιραστεί το κοινό μαζί με τους χορευτές».

«Plan B»

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία - εικόνα 2
©Valeria Isaeva

Γνωστή για την πειραματική της διάθεση και τη διαρκή αναζήτηση νέων μορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της πάνω στην κίνηση, η Ερμίρα Γκόρο στηρίζεται σε αυστηρά δομημένες, ασύμμετρες ηχητικές φόρμες εκ χειρός Δήμητρας Τρυπάνη για να δημιουργήσει το «Plan B» (σε σκηνικά και κοστούμια Χρήστου Δεληδήμου). Όπως επισημαίνει η χορογράφος: «Οι χορευτές κινούνται στον χώρο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο και τανάπαλιν. Plan B, γιατί το Plan A δεν κατέστη δυνατό και το Plan C συμβαίνει ήδη».

Στο «Human behaviour» συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων, με διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο).

Το σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία - εικόνα 3

«Το Μπαλέτο της ΕΛΣ μπαίνει δυναμικά στην Εναλλακτική Σκηνή με ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού. Η ιδέα μας είναι να υπάρξει μια πλατφόρμα δημιουργίας που χρησιμοποιεί τη φόρμα των κλασικών χορευτών της ομάδας σε ένα νέο ρεπερτόριο. Ξεκινάμε με το "Human Behaviour", ένα δίπτυχο νέων έργων τα οποία στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο. O Γιάννης Μανταφούνης με την ακαδημαϊκή του λυρικότητα παίρνει την κλασική τέχνη της ομάδας και πειραματίζεται επινοώντας μια νέα γεωγραφία κινήσεων στον χώρο, δημιουργώντας ένα ακραία συγκινητικό έργο πάνω στη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Η Ερμίρα Γκόρο από την άλλη πλευρά έρχεται με όλη τη δύναμη της release τεχνικής και του physical dance να χορογραφήσει ένα έργο ακρίβειας πάνω στην πρωτότυπη μουσική παραγγελία στην Δήμητρα Τρυπάνη. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων στη σκηνή συνοδεύει ζωντανά τους χορευτές σε ένα εναλλακτικό ταξίδι».

Περισσότερες πληροφορίες

Human behaviour

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Οι χορευτές της ΕΛΣ πειραματίζονται με δύο χορογραφίες μικρότερης κλίμακας που ακροβατούν ανάμεσα στο κλασικό και στο σύγχρονο: «Point of no return» του Γιάννη Μανταφούνη και «Plan B » της Ερμίρα Γκόρο, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη, αντίστοιχα. Συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.