Χάρης Ρώμας: «Το θέατρο πρέπει να επιβιώσει και στην Covid εποχή»

Με αμεσότητα και ειλικρίνεια μίλησε ο Χάρης Ρώμας για όλα όσα σχεδιάζει στην Περιφέρεια Αττικής, για την επερχόμενη συνεργασία του με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, καθώς και για άλλα καλλιτεχνικά σχέδια.

Χάρης Ρώμας: «Το θέατρο πρέπει να επιβιώσει και στην Covid εποχή»

Με αμεσότητα και ειλικρίνεια μίλησε ο Χάρης Ρώμας για όλα όσα σχεδιάζει στην Περιφέρεια Αττικής, για την επερχόμενη συνεργασία του με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς, καθώς και για άλλα καλλιτεχνικά σχέδια.

Είστε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και έχετε οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων. Είναι αλήθεια ότι, ενώ είναι έμμισθη η θέση σας, δεν παίρνετε μισθό;
Ήταν απόφαση μου να μην πάρω μισθό. Σκέφτηκα ότι είναι τίμιο, καθώς είμαι εν ενεργεία καλλιτέχνης και δεν μπορώ να βρίσκομαι στο γραφείο όλες τις ώρες. Ο κόσμος με ψήφισε και μπήκα στην πολιτική για να στηρίξω τον πολιτισμό. Δεν θέλω να γίνω πολιτικός. Ο κόσμος δικαίως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι πολλές φορές οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται καταστάσεις για να βάλουν χρήματα στην τσέπη και, εν μέρει, αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν ισχύει για όλους. Με ενοχλεί να βλέπω τη λογική του δημοσίου υπαλλήλου ‒με την κακή έννοια‒ και την αλαζονεία της εξουσίας.

Τι θαυμάζετε στον Γιώργο Πατούλη;
Με τον Γιώργο Πατούλη υπήρχε μια συμπάθεια από την εποχή που ήμασταν συμφοιτητές στην ιατρική σχολή Αθηνών. Εκείνον τον ενδιέφεραν από τότε τα κοινά κι εγώ ήξερα πως ήθελα να γίνω ηθοποιός. Μάλιστα με φώναζαν Άμλετ. Είναι από τους πιο ικανούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει με μια φοβερή ευστοχία να «διαβάζει» τους ανθρώπους.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος στην προσωπική και στην επαγγελματική μου ζωή. Πλέον δεν με πτοεί εύκολα μια αποτυχία. Είμαι μεγάλος πια για να μην την αποδέχομαι. Ξέρω ότι δεν μπορώ να αρέσω σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου.»

Ποια σχέδια κάνετε για τον πολιτισμό;
Δεν θα τα χαρακτήριζα μεγαλεπήβολα αλλά σίγουρα είναι φιλόδοξα και συνεργάζομαι άψογα μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Δανδουλάκη. Ένα από τα βασικά θέματα για το οποίο δουλεύουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι το άνοιγμα του Λυκαβηττού, ενός εμβληματικού θεάτρου. Δουλεύουμε επίσης πάνω στη δημιουργία ενός φεστιβάλ συγγραφής και παρουσίασης νεοελληνικού έργου. Θα δώσουμε την ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να γράψουν πρωτότυπα έργα, μια επιτροπή θα τα αξιολογήσει και στη συνέχεια θ’ ανέβουν με μικρό κόστος από νέους καλλιτέχνες σε παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν χωρίς εισιτήριο στο Αττικό Άλσος. Πρέπει το νέο ελληνικό έργο αλλά και το σενάριο να βγουν στην επιφάνεια. Το θέατρο πρέπει να επιβιώσει και στην Covid εποχή.
Η Περιφέρεια βλέποντας τη δράση των Support Art Workers αποφάσισε να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουλέψουν, κι έτσι, στηρίζει το ιστορικό Φεστιβάλ στους Βράχους των δήμων Βύρωνα-Υμηττού, καθώς και επιλεγμένες παραστάσεις. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, προσπαθούμε ακατάπαυστα να βρούμε Ε.Σ.Π.Α., για να τρέξουμε προγράμματα επιδότησης εργαζομένων στα θέατρα το χειμώνα. Αυτό το ζήτημα με καίει και θέλω διακαώς να λυθεί. Όταν με πήρε τηλέφωνο ο Δημήτρης Λιγνάδης και μου είπε ότι κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια ως Εθνικό Θέατρο για να παιχτούν οι παραστάσεις τους, σκέφτηκα να κάνουμε την πρώτη συνεργία του Εθνικού με την Περιφέρεια ανοίγοντας το Αττικό Άλσος, με δικό μας προσωπικό ασφαλείας και τις προδιαγραφές ενός εθνικού θεάτρου, συνδυάζοντάς το με τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Έτσι, στο Αττικό Άλσος θα παιχτούν οκτώ παραστάσεις των «Περσών».

Χάρης Ρώμας: «Το θέατρο πρέπει να επιβιώσει και στην Covid εποχή» - εικόνα 1

Από την αποδοχή αντλείτε δύναμη και όρεξη για όλα όσα προγραμματίζετε;
Λειτουργώ πάντα καλά όταν λειτουργώ υπό πίεση και σίγουρα μου δίνει δύναμη η αναγνώριση. Αυτή η αναγνώριση της δουλειάς με γέμισε με χαρά στην Αθηναϊδα και πήγαμε για δυο χρόνια με τον «Αγαπητικό της κυρίας» καταφέρνοντας να δώσουμε ένα νέο στίγμα στο συγκεκριμένο θέατρο και να το γεμίσουμε. Ήρθε όμως η στιγμή για το επόμενο βήμα σε ένα μεγαλύτερο θέατρο. Με τα νέα δεδομένα του κορονοϊού χρειάζεται να έχουμε περισσότερες ωφέλιμες θέσεις και το όμορφα ανακαινισμένο Alhambra μας επιτρέπει να έχουμε 200, ενώ έχει όλες τις προδιαγραφές σε σχέση με τον εξαερισμό.

Πού θα σας δούμε να παίζετε το ερχόμενο διάστημα;
Το χειμώνα θ’ ανεβάσω στο «Alhambra» την κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» σε μια δική μου διασκευή που θα πραγματεύεται το politically correct με έναν άλλο τρόπο και θα περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Τον Αύγουστο θα συμμετέχω στα γυρίσματα ενός αγγλικού σίριαλ ερμηνεύοντας έναν μικρό ρόλο και ετοιμάζω για το επόμενο καλοκαίρι τη «Λυσιστράτη» με μουσική Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Εγώ θα ερμηνεύω τον ρόλο της Λυσιστράτης και μαζί μου θα έχω τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και μάλλον τον Αντώνη Λουδάρο. Στο χορό θα συμμετέχουν τραγουδιστές μαζί με ηθοποιούς, οι Cosa Nostra, οι οποίοι παίζουν χάλκινα και γνωρίζουν τον βαλκανικό ήχο, και οι αδερφές Βουγιουκλή, η Σουζάνα και η Ελένη, ως κορυφαίες του γυναικείου χορού.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που σας έχει μάθει η δουλειά σας;
Προσπαθώ να κρατάω μία ισορροπία και να έχω στο μυαλό μου το πιο σοφό γνωμικό που έχει ειπωθεί ποτέ: «παν μέτρον άριστον». Αυτός είναι ο κανόνας της ζωής μου κι ας μην μπόρεσα να τον ακολουθήσω με επιτυχία λόγω του έντονου ταπεραμέντο μου. Κατάλαβα επίσης πως καμιά φορά, στη ζωή του ανθρώπου ανοίγει μία πύλη φωτός και για μένα αυτή η πύλη έχει ανοίξει. Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος στην προσωπική και στην επαγγελματική μου ζωή. Πλέον δεν με πτοεί εύκολα μια αποτυχία. Είμαι μεγάλος πια για να μην την αποδέχομαι. Ξέρω ότι δεν μπορώ να αρέσω σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ποντικοπαγίδα": Νέες Φωτογραφίες από τον ανανεωμένο θίασο

Νέα πρόσωπα μπαίνουν φέτος στο καστ της επιτυχημένης παράστασης σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή που ξεκινά σε λίγες μέρες, η οποία μεταφέρει το θρυλικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι από τα 50’s σε μια απομονωμένη πανσιόν στην Ελλάδα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
29/09/2022

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.