Ο Τάσος Ιορδανίδης περιοδεύει με το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του»

Με τον αντιπολεμικό μονόλογο του Ντάλτον Τράμπο, σε σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα, επιστρέφει ο γνωστός ηθοποιός.

Ο Τάσος Ιορδανίδης περιοδεύει με το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του»

Το προσωπικό υποκριτικό στοίχημα του Τάσου Ιορδανίδη, «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και πάλι σε περιοδεία μετά από δύο σεζόν στην Αθήνα και την επίσημη συμμετοχή του στο διεθνές φεστιβάλ Ανατολικής Ευρώπης στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Πρώτος σταθμός της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας -που θα ανακοινωθεί σύντομα- είναι το Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής» την Τετάρτη 1 Ιουλίου, ημέρα που σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στο Άλσος της Ηλιούπολης.

Ο Τάσος Ιορδανίδης περιοδεύει με το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» - εικόνα 1

Η απαιτητική όχι μόνο ερμηνευτικά αλλά και σωματικά δοκιμασία, απόρροια του σκηνικού ευρήματος, που θέλει τον Τάσο Ιορδανίδη ακίνητο με το πρόσωπο να είναι ουσιαστικά η μόνη πηγή συναισθηματικών διακυμάνσεων, αποτέλεσε μονόδρομο για την επιτυχημένη πορεία της παράστασης. Η θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου πατά στο μυθιστόρημα που έγραψε ο Τράμπο το 1939, το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971, κατακτώντας το Διεθνές Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών. Η Θάλεια Ματίκα υπογράφει τη σκηνοθεσία του εμβληματικού έργου, που ανεβάζει σε ένα συμβολικό βάθρο τον ακρωτηριασμένο στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει και να επικοινωνήσει μέσω σημάτων Μορς. Το μόνο που έχει απομείνει ανέπαφο είναι το μυαλό του, με τις μνήμες του να παραμένουν ζωντανές, καθώς μας ξεναγεί στη ζωή και στο παρελθόν του. Το πρωτότυπο σκηνικό και κοστούμι ταυτόχρονα δημιούργησε η Ηλένια Δουλαδίρη, τη μουσική σύνθεση ο Τάσος Σωτηράκης, ενώ οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη.

Ο Τάσος Ιορδανίδης περιοδεύει με το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» - εικόνα 2

Όπως έχει πει σε συνέντευξη του στο «α» ο Τάσος Ιορδανίδης: «Ο Τζόνι είναι ένα αντιπολεμικό σύμβολο και νομίζω ότι το θέμα του έργου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι ήρωες που πολεμούν στα χαρακώματα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα χαρακώματα της καθημερινότητας. Και όλοι λίγο ή πολύ δίνουμε μια μάχη. Παρόλα αυτά, το θλιβερό αλλά και διαχρονικό παράλληλα είναι ότι ουσιαστικά δεν ξέρουμε ποιός είναι ο εχθρός. Ο καθένας έχει τους λόγους του να μάχεται αλλά ο εχθρός δεν είναι ορατός. Και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο αφανής».

­© φωτογραφιών: Φιλιώ Σταματοπούλου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Το σπουδαίο κείμενο του Τράμπο μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή από τηνΣοφία Αδαμίδου σε έναν σπαρακτικό μονόλογο-καταγγελία στον πόλεμο και τη βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
07/05/2024

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.