Τι κάνει ένας ναζί στο Οδού Κεφαλληνίας;

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ στήνει στο «Πριν την αποχώρηση» μια ναζιστική τελετή για να αποδομήσει την εθνικοσοσιαλιστική ιδέα και ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί το δύστροπο όσο και ουμανιστικό έργο.

Τι κάνει ένας ναζί στο Οδού Κεφαλληνίας;

Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Μπέρνχαρντ. «Ο κύριος λόγος που δεν πηγαίνω στο θέατρο είναι γιατί οι περισσότερες κυρίες που κάθονται γύρω μας έχουν λακ στα μαλλιά, και όταν η μυρωδιά ανακατεύεται με τον ιδρώτα, δεν μπορείς να σταθείς σε ακτίνα πέντε μέτρων. Δυο ώρες είναι αδύνατο να αντέξεις», διαβάζουμε στο βιβλίο «Ο άγνωστος Τόμας Μπέρν­χαρντ» (εκδ. Νάρκισσος). Από αυτήν τη σύντομη εξομολογητική φράση φαίνεται ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ο Αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ «προβοκάρει» αυτά που θεωρεί παράλογα, αποκρουστικά και μάταια «επιτεύγματα» του ανθρώπου.

Το εισπράξαμε, άλλωστε, αυτό αρκετές φορές στο θέατρο μέσα από τα έργα του που ανέβηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα και δεν είναι λίγα: «Ρίττερ, Ντένε, Φος», «Ιμμάνουελ Καντ», «Θεατροποιός», «Πριν την αποχώρηση», «Μπετόν», «Απλά περίπλοκος», «Αδαής και παράφρων», «Πλατεία Ηρώων». Οικείος αλλά την ίδια στιγμή άγνωστος, με την ίδια ειρωνική διάθεση, γράφει και για την κοινωνία, τις σχέσεις και την πολιτική, αποκαλύπτοντας πως ο κόσμος δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εκεί που βλέπουμε. Το παράδοξο λειτουργεί εξίσου με το πραγματικό.

Τι κάνει ένας ναζί στο Οδού Κεφαλληνίας; - εικόνα 1

Καίριος κι αιχμηρός, στο έργο του «Πριν την αποχώρηση» (1979) μας συστήνει τον Ρούντολφ Χέλερ, πρώην υποδιευθυντή στρατοπέδου συγκέντρωσης και νυν δικαστή, που ζει με τις δύο αδερφές του στο πατρικό τους. Απολαμβάνοντας μια ευυπόληπτη ζωή και δια­τηρώντας το θαυμασμό του για τον Χίμλερ, τον διαβόητο αρχηγό των Ες Ες, εμπνευστή των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Ανατολική Ευρώπη, στήνει κάθε χρόνο στις 7/10 μια ιδιότυπη γιορτή για τα γενέθλιά του. Η μεγάλη αδερφή ενστερνίζεται τις ιδέες του, ενώ η νεότερη, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα, περνάει το χρόνο της διαβάζοντας βιβλία αριστερού περιεχομένου και αναγκάζεται να βιώσει την παράλογη τελετή που επισφραγίζεται με αιμομιξία. Με μια ειρωνεία που σπάει κόκαλα, ο Μπέρνχαρντ δεν περιορίζεται στο να κατακρίνει το παράλογο, αλλά προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι αυτό που το μετέτρεψε σε θεωρία.

Για δεύτερη φορά στη μακρά δια­δρομή τους, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και η Μπέτυ Αρβανίτη παρουσιάζουν το «Πριν την αποχώρηση» σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά. Το έργο ανέβηκε το 1999, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, και τώρα θα το δούμε από τον Νίκο Μαστοράκη, έναν σκηνοθέτη που μπορεί να κινηθεί με τόλμη και να κάνει κάθε ηθοποιό να λάμψει σε μια δουλειά συνόλου. Το καστ που επέλεξε είναι δυναμίτης. Έχουμε δει τον αβυσσαλέο τρόπο με τον οποίο μπορεί να χτίσει έναν παράλογο χαρακτήρα ο Περικλής Μουστάκης –θυμηθείτε τον στον «Φαέθωντα» του Δημήτρη Δημητριάδη– και πώς μπαίνουν στο πετσί των δραματικών και κωμικοτραγικών ρόλων δύο κυρίες του θεάτρου, η Μπέτυ Αρβανίτη και η Σμαράγδα Σμυρναίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Πριν την αποχώρηση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο Αυστριακός συγγραφέας δίνει πολιτικές διαστάσεις σε ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα για έναν δικαστή, πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και να αναλάβει κρατικό αξίωμα στη μεταπολεμική Γερμανία και ο οποίος ζει με τις δύο αδερφές του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.