Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη

Σημαντικά έργα που έχουν διαγράψει μακρά πορεία στη σκηνή και ξεχωριστοί συντελεστές περιμένουν τους θεατρόφιλους στις πρεμιέρες της εβδομάδας.

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη

Σημαντικά έργα που έχουν διαγράψει μακρά πορεία στη σκηνή και ξεχωριστοί συντελεστές περιμένουν τους θεατρόφιλους στις πρεμιέρες της εβδομάδας.

#1 «Τζόρνταν»

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη - εικόνα 1

Οι καρδιές λυγίζουν μπροστά στο μονόλογο «Τζόρνταν» των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι. Τη συνταρακτική εξομολόγηση της 19χρονης Σίρλεϊ Τζόουνς, που έπνιξε τον γιο της Τζόρνταν, φυλακίστηκε και λίγο αργότερα αυτοκτόνησε, την είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1993 με την Κάτια Δανδουλάκη. Φέτος με αυτήν την τραγική γυναικεία φιγούρα αναμετριέται η Μαρία Κορινθίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη. (Alhambra Αrt Τheatre, από 4/11)

#2 «Μαρία Στιούαρτ»

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη - εικόνα 2

Για το ανελέητο κυνήγι της εξουσίας μιλά η πολιτική τραγωδία του Φρίντριχ Σίλερ «Μαρία Στιούαρτ» μέσα από τη συνάντηση δύο ιστορικών γυναικείων μορφών του 16ου αιώνα, της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ και της ξαδέρφης της Μαρίας Στιούαρτ. Η Άντζελα Μπρούσκου ανέλαβε να σκηνοθετήσει το έργο και να ζωντανέψει στη σκηνή τη σφοδρή αντιπαράθεση των δύο γυναικών, αναθέτοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Κατερίνα Μαραγκού και την Παρθενόπη Μπουζούρη. Μαζί τους οι Ν. Καρδώνης, Γ. Σαμσιάρης, Γ. Φριντζήλας και Γ. Τριανταφυλλίδης. (Άλμα, από 2/11)

#3 «Αξύριστα πηγούνια»

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη - εικόνα 3

Ο Γιάννης Τσίρος πήρε το 2004 Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για τα «Αξύριστα πηγούνια». Δεκαπέντε χρόνια μετά όμως η εκμετάλλευση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας –τα ζητήματα που θίγει το έργο δηλαδή– παραμένουν οξύτατα κοινωνικά προβλήματα. Ο Γιώργος Παλούμπης σκηνοθετεί κι ερμηνεύουν οι Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βσαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος και Μαρία Νεφέλη Δούκα. (Από Μηχανής Θέατρο, από 2/11)

#4 «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν»

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη - εικόνα 4

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, ένα έργο εμπνευσμένο από ένα αληθινό συμβάν στον αμερικανικό Νότο των τελών του 19ου αιώνα. Η Έλεν Κέλερ είναι ένα τυφλό και κωφάλαλο κορίτσι, που αισθάνεται τον κόσμο μόνο μέσα από τις μυρωδιές και τα ένστικτα. Η αναπηρία της, κληρονομιά μιας βρεφικής αρρώστιας, θα αρχίσει να βελτιώνεται στα έξι της χρόνια, από την ημέρα που θα συναντήσει την Άνι Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα ειδικής αγωγής, γεμάτη ανασφάλειες και πίκρα, αλλά ταυτόχρονα γεμάτη ορμή και πείσμα για ζωή. Σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. (Μεταξουργείο, από 1/11)

#5 «Χάρολντ και Μοντ»

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην πόλη - εικόνα 5

Αυτό κι αν είναι έκπληξη. Η αγαπημένη μας Τάνια Τσανακλίδου ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι, με συμπρωταγωνιστή τον Θανάση Τσαλταμπάση, στο εμβληματικό έργο του Κόλιν Χίγκινς «Χάρολντ και Μοντ». Η Μοντ είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που λατρεύει με πάθος τη ζωή και ο Χάρολντ ένας καταθλιπτικός νέος που σκαρώνει ψεύτικες απόπειρες αυτοκτονίας. Με τη συνάντησή τους ξεκινά αυτή η ιστορία, που μέσα από τη μοναξιά, το θάνατο και την απελπισία εξελίσσεται σε έναν ύμνο στην αγάπη. Ο Σωτήρης Χατζάκης υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ τον θίασο συμπληρώνουν οι Αλ. Παλαιολόγου, Β. Χαλακατεβάκης, Ελ. Βαΐτσου κ.ά. Η μουσική είναι του Μιχάλη Δέλτα. (Νέος Ακάδημος, από 31/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Τζόρνταν

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Αυτός ο μονόλογος βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Σίρλεϊ Τζόουνς, της παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα, που συντάραξε την κοινή γνώμη της Βρετανίας στα ’80s.

Αξύριστα πηγούνια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο έργο φλερτάρει με το χιούμορ, το ρεαλισμό και το σασπένς, μιλώντας για την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τους μετανάστες, το σεξισμό, τις οικονομικές ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας.

Μαρία Στιούαρτ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο του 1800 φέρνει αντιμέτωπες δύο μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας Ιστορίας, τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και τη Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας.

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα έργο-ύμνος στην ανθρώπινη θέληση, που εξιστορεί την αληθινή ιστορία της κωφάλαλης και τυφλής Έλεν, η οποία μεταμορφώνεται σε ένα χαρισματικό πλάσμα με τη βοήθεια της δασκάλας της.

Χάρολντ και Μοντ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Μέσα από τον αναπάντεχο και ειλικρινή έρωτα δύο ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, ο συγγραφέας θίγει πανανθρώπινα θέματα, όπως η μοναξιά, το χάσμα γενεών και η έλλειψη επικοινωνίας.

Αξύριστα πηγούνια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το βραβευμένο έργο φλερτάρει με το χιούμορ, το ρεαλισμό και το σασπένς, μιλώντας για την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τους μετανάστες, το σεξισμό, τις οικονομικές ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας.

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Άλμα

Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Αλάμπρα

Στουρνάρη 53

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.