«Τhe Children»: Μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης απέναντι στο μέλλον;

Η Ρένια Λουιζίδου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Πέγκυ Σταθακοπούλου πρωταγωνιστούν στο έργο της Βρετανίδας Λούσι Κίρκγουντ, που ανεβάζει σε πρώτη ελληνική παρουσίαση ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

«Τhe Children»: Μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης απέναντι στο μέλλον;

Η Λούσι Κίρκγουντ ήταν είκοσι επτά χρόνων όταν έγινε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Μετρούσε ήδη πέντε χρόνια ενεργής συγγραφικής δραστηριότητας και τα πρώτα της θεατρικά έργα είχαν διακριθεί σε διάσημα φεστιβάλ όπως το Fringe του Εδιμβούργου. Το δυστύχημα, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θυμίζοντας ότι το ενδεχόμενο μιας ολοκληρωτικής οικολογικής καταστροφής δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενεργοποίησε τα δημιουργικά αντανακλαστικά της συγγραφέως, που αποτελεί μία από τις ανερχόμενες ακτιβιστικές φωνές της βρετανικής δραματουργίας, αναγνωρισμένη ήδη και στην άλλη άκρη του ωκεανού.

Έτσι, λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, γεννήθηκε το «Children», ένα έργο που μας φέρνει αντιμέτωπους με την πιθανότητα μιας πυρηνικής καταστροφής, αλλά κυρίως με την παρακμή του ανθρώπινου είδους: πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι του μέλλοντος στη μολυσμένη κληρονομιά που τους αφήνουμε εμείς, οι άνθρωποι του παρόντος; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει η Κίρκγουντ με την ιστορία της, η οποία διαδραματίζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός απομονωμένου εξοχικού κάπου στη βρετανική εξοχή, λίγο μετά την έκρηξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που έχει μετατρέψει την καθημερινή επιβίωση σε εφιαλτική δυστοπία.

«Τhe Children»: Μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης απέναντι στο μέλλον; - εικόνα 1

Η υπόθεση αφορά ένα συνταξιοδοτημένο ζευγάρι πυρηνικών επιστημόνων, τη Χέιζελ (Ρένια Λουιζίδου) και τον Ρόμπιν (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), που ζουν αποτραβηγμένοι στο εξοχικό τους, εν μέσω της τρομερής καταστροφής, η οποία ωστόσο δεν εμποδίζει τηρουτίνα τους. Αυτήν έρχεται να δια­ταράξει η επίσκεψη της παλιάς συναδέλφου τους Ρόουζ (Πέγκυ Σταθακοπούλου), που θα αναμοχλεύσει το παρελθόν που τους ενώνει και θα φέρει το ζευγάρι αντιμέτωπο με το ζήτημα της παρούσας καταστροφής. Η τρομακτική πρόταση που καταθέτει η Ρόουζ προσδίδει στο έργο υψηλούς βαθμούς σκηνικής θερμοκρασίας, που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο, και παράλληλα βάζει στο τραπέζι μια σειρά από επιτακτικά ηθικά ερωτήματα: πώς σηκώνει καθένας στους ώμους του το βάρος της ευθύνης απέναντι στο μέλλον, στα παιδιά, βιολογικά και μη; Τι είναι δια­τεθειμένος να πράξει γι’ αυτό; Όποιος δεν έχει παιδιά απαλλάσσεται από την ευθύνη της κοινωνικής συνείδησης;

Έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από την πρώτη στιγμή σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, με τον Τύπο να κάνει λόγο για ένα «επιτυχημένο οικο-θρίλερ», «έργο ευφυώς ενοχλητικό» και «μετα-­αποκαλυπτικό αριστούργημα», το «Children» έρχεται στην Ελλάδα, στη σκηνή του Ιλίσια, σε μετάφραση των Μακή Μαρσέιγ και Γιωργή Τσουρή, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Μαθέ και σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη.


Μια μαχητική φωνή στο θέατρο

Η Λούσι Κίρκγουντ γεννήθηκε το 1984 και ξεκίνησε να γράφει το 2005. Έδειξε γρήγορα τις κοινωνικές ανησυχίες που τροφοδοτούν το γράψιμό της. Το 2009 έκανε αίσθηση με το «It felt empty when the heart went at first but it is alright now», ένα έργο για το τράφικινγκ, το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία της με την ερευνητική θεατρική ομάδα Clean Break, που δουλεύει με γυναίκες από ευάλωττες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες

The children

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η έκρηξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα φέρνει τρεις ανθρώπους αντιμέτωπους με την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και την παρακμή του ανθρώπινου είδους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.