«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς

Η Γαλλοβιετναμέζα σκηνοθέτις Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν υπόσχεται να μας μαγέψει με τη «Σαϊγκόν», μια παράσταση για την ιστορία του Βιετνάμ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς

Η Γαλλοβιετναμέζα σκηνοθέτις Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν υπόσχεται να μας μαγέψει με τη «Σαϊγκόν», μια παράσταση για την ιστορία του Βιετνάμ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα (Πειραιώς 260, 28-29/6).

«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς - εικόνα 1

«Δεν μπορούμε να πούμε το όνομά της χωρίς να δακρύσουμε», έχει δηλώσει η τριανταοχτάχρονη σκηνοθέτις που θα μας συστηθεί σε λίγες ημέρες, αναφερόμενη στη μυθική πόλη και πρώην πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ Σαϊγκόν. Κόρη Βιετναμέζας μετανάστριας στη Γαλλία, αποτίνει στη χώρα της φόρο τιμής με μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αβινιόν το 2017. Στηριζόμενη σε ντοκουμέντα και μαρτυρίες των γονιών και των συμπατριωτών της, δημιούργησε μια μουσική, πολυφωνική παράσταση που διαδραματίζεται μεταξύ 1956 και 1996 σε ένα βιετναμέζικο εστιατόριο που μοιάζει εγκλωβισμένο σε έναν μεταιχμιακό χωροχρόνο. Οι χρονολογίες αποτελούν ορόσημα για την Ιστορία της χώρας, αφού το 1956 οι Γάλλοι στρατιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το Βιετνάμ –κάποιοι από αυτούς παίρνοντας μαζί τους τις Βιετναμέζες ερωμένες τους, όπως συνέβη με τους γονείς της Ενγκιγέν–, ενώ μόλις το 1996 άρθηκε το αμερικανικό εμπάργκο κι επιτράπηκε στους πρόσφυγες και τους πολιτικούς εξόριστους να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στη χώρα τους.

«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς - εικόνα 2

Προσωπικές ιστορίες αγάπης, πόνου κι ελπίδας μπλέκουν σε ένα κουβάρι που ξετυλίγουν οι έντεκα γαλλικής, βιετναμέζικης και μεικτής καταγωγής ηθοποιοί, συνθέτοντας ένα εύγλωττο δραματουργικό μωσαϊκό όπου ο πόθος της ανεξαρτησίας, η προσφυγιά, ο πόλεμος, η νοσταλγία της πατρίδας είναι οι αθέατοι συμπρωταγωνιστές τους. Εκμεταλλευόμενη το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της γαλλο-βιετναμέζικης προφοράς, η σκηνοθέτις παραδίδει μια συγκινητική, πολυφωνική παράσταση, που αναμετράται με τα τραύματα που αφήνει η Ιστορία στις μνήμες και τις ψυχές των ανθρώπων.

Η Καρολίν Ενγκιγέν σπούδασε κοινωνιολογία, παραστατικές τέχνες και σκηνοθεσία. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα Les Hommes Approximatifs, με την οποία ανέβασαν κλασικά κείμενα, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν στη δημιουργία δικών τους έργων, με έμφαση στις αθέατες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας. Επίσης μετράει συνεργασίες με σπουδαίους θεατρικούς οργανισμούς και συγγραφείς, όπως το Odéon και ο Ζοέλ Πομερά.

Περισσότερες πληροφορίες

Σαϊγκόν

  • Performance
  • Διάρκεια: 155 '

Διθυραμβικές κριτικές απέσπασε η πολυφωνική παράσταση της Γαλλοβιετναμέζας δημιουργού στο Φεστιβάλ Αβινιόν, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι. Κόρη και η ίδια μετανάστριας, δημιουργεί μια συγκινητική περφόρμανς με αντρικές και γυναικείες φωνές που φέρουν μέσα τους τα τραύματα της Ιστορίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.