Τα θρυλικά Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο

Το χορευτικό σχήμα Béjart Ballet Lausanne, με ιδρυτή το μύθο του χορού Μορίς Μπεζάρ, επιστρέφει στη χώρα μας με τρία έργα.

Τα θρυλικά Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο

Το χορευτικό σχήμα Béjart Ballet Lausanne, με ιδρυτή το μύθο του χορού Μορίς Μπεζάρ, επιστρέφει στη χώρα μας με τρία έργα που αποθεώνουν την τέχνη του χορού. Στις 15 και 16/9 θα δούμε στο Ηρώδειο τους «Επτά ελληνικούς χορούς» σε χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορογραφία «Tous les hommes presque toujours s’imaginent» σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του συγκροτήματος Ζιλ Ρομάν και μουσική του Τζον Ζορν και το θρυλικό «Μπολερό» του Ραβέλ σε χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ.

Οι χορογραφίες

Τα θρυλικά Μπαλέτα Μπεζάρ στο Ηρώδειο - εικόνα 1

«7 Ελληνικοί Χοροί»: Μορίς Μπεζάρ, Μίκης Θεοδωράκης

Αυθεντικά ελληνικά «βήματα» ενσωματωμένα στην χορογραφία του Μπεζάρ φέρνουν στο μυαλό το άρωμα και το χρώμα της Ελλάδας. Ο ένθερμος φιλέλληνας Μορίς Μπεζάρ γοητευμένος από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη οργάνωσε με μαθηματική ακρίβεια την χορογραφία του εξυμνώντας την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε την σύμπραξη δυο κολοσσών της τέχνης για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

«Tous les hommes presque toujours s’ imaginent»: Ζιλ Ρομάν, Τζον Ζόρν

Ο Ζιλ Ρομάν βυθίζεται σε ένα πλήθος συνθέσεων του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο λαμπρός Αμερικανός πολυ-οργανίστας Τζον Ζόρν, το οποίο έχει εξερευνήσει από το 1990 έως το 2017. Βήμα βήμα, με μια κίνηση, μια πόζα, o Ζιλ Ρομάν πηγαίνει τους χορευτές του πέρα από τους τοίχους.

«Boléro»: Μορίς Μπεζέρ, Μορίς Ραβέλ

Το δημοφιλές μουσικό έργο του Γάλλου συνθέτη Μορίς Ραβέλ (1875 – 1937), γράφτηκε για μπαλέτο το 1928. Ο Μορίς Μπεζάρ δημιούργησε τη χορογραφία στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 1961 δίνοντας τον κεντρικό ρόλο της ”Μελωδίας” σε μια χορεύτρια και στη συνέχεια σ’ έναν χορευτή. Ο “Ρυθμός” ερμηνεύεται από μια ομάδα χορευτών. Ερμηνευμένο και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο για πάνω από μισό αιώνα, το Boléro είναι η απόλυτη χορογραφία. Μεταξύ άλλων την έχουν ερμηνεύσει οι κορυφαίοι σολίστ Μάγια Πλισέρσκαγια, Σιλβί Γκιλέμ, Τζορτ Ντον.

Τιμές εισιτηρίων € 100-50. Προπωλήσεις από το www.viva.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

7 ελληνικοί χοροί / Tous les hommes presque toujours s’ imaginent / Boléro

  • Χορός
  • Διάρκεια: 140 '

Ένα ensemble 60 χορευτών παρουσιάζει τη χορογραφία του Μπεζάρ «7 ελληνικοί χοροί», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), το «Tous les hommes presque toujours s’ imaginent» από τον Ζιλ Ρομάν, διάδοχο του Μπεζάρ, σε μουσική του πολυοργανίστα Τζον Ζορν, και το «Boléro», επίσης του Μπεζάρ, σε μουσική Μορίς Ραβέλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.