Δύο αιρετικές κυρίες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Ανχέλικα Λίντελ και η Νόρα Τσιπομίρ είναι δύο ισχυρές παρουσίες στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν, από πού μας έρχονται και τι θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Αθηνών;

Δύο αιρετικές κυρίες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ιδιοσυγκρασιακές, ανατρεπτικές, ενοχλητικές αλλά και άκρως αποκαλυπτικές, η Ανχέλικα Λίντελ και η Νόρα Τσιπομίρ είναι δύο ισχυρές παρουσίες στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, που εργάζονται ασταμάτητα στήνοντας θεάματα που ισοδυναμούν με διαμαρτυρία. Με τις παραστάσεις τους ξεκινάει ο χορός των διεθνών προσκεκλημένων στην Πειραιώς 260. Τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν, από πού μας έρχονται και τι θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Αθηνών;

Ανχέλικα Λίντελ: «Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς της Καταλονίας»

Δύο αιρετικές κυρίες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 1

Με τη Σέρβα καλλιτέχνιδα-ζωντανός θρύλος της performance art Μαρίνα Αμπράμοβιτς έχει συγκριθεί πολλές φορές –και όχι άδικα– η Καταλανή εκπρόσωπος της διεθνούς θεατρικής πρωτοπορίας Ανχέλικα Λίντελ. Με πλούσιο βιογραφικό, που περιλαμβάνει είκοσι και πλέον έργα, εμφανίσεις στα φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν, της Βιέ­νης, του Βερολίνου και στις μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές, αυτή η πολυβραβευμένη και ρηξικέλευθη δραματουργός, σκηνοθέτις και περφόρμερ λατρεύει να υφαίνει έναν ιστό από εξομολογήσεις και προβληματισμούς, που τις περισσότερες φορές έχουν τον τόνο της διαμαρτυρίας κι έντονη εικαστικότητα.

Το είδαμε στο «Όλος ο ουρανός πάνω στη γη (το σύνδρομο της Γουέντι)», με θέμα τη μαζική δολοφονία των 560 νέων στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπρέιβικ τον Ιούλιο του 2011, μια παράσταση που έφερε και παρουσίασε η ίδια στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014, καθώς και σε άλλο ένα έργο της, το «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους», που ανέβηκε από τον Θέμελη Γλυνάτση και τις ομάδες Dot και Ατονάλ την ίδια χρονιά στο φεστιβάλ. Με βάση το υποθετικό ερώτημα «τι θα γινόταν αν τα ψάρια, τα οποία έχουν τραφεί με τα πτώματα των αναρίθμητων μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο, έβγαιναν στη στεριά», ο Έλληνας σκηνοθέτης έστησε σε μια άδεια σκηνή, στην Πειραιώς 260, μια παράσταση-βιβλική παραβολή, τοποθετώντας σε φωτεινούς διαδρόμους τα τρία κεντρικά πρόσωπα αυτού του «αντικοινωνικού», σύμφωνα με το χαρακτηρισμό της ίδιας της Λίντελ, έργου.

Στη δεύτερη επίσκεψή της στη χώρα μας, και πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Πειραιώς 260 (30-31/5), η Ανχέλικα Λίντελ θα παρουσιάσει το τρίτο μέρος της τριλογίας του απείρου, με τον τίτλο «Γένεσις 6, 6-7», ο οποίος αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα στη στιγμή που ο θεός μετανιώνει που δημιούργησε τον άνθρωπο και αποφασίζει να καταστρέψει τη ζωή στον πλανήτη.

Νόρα Τσιπομίρ: Στο σταυροδρόμι των δυτικών και των αφρικανικών αντιλήψεων

Δύο αιρετικές κυρίες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 2

Τέκνο της αφρικανικής γης, η Νόρα Τσιπομίρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζιμπάμπουε, όμως το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της το έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη. Με το σπινθηροβόλο, ριζοσπαστικό, προκλητικό πνεύμα της έχει δημιουργήσει εκρηκτικές υβριδικές περφόρμανς που αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο ο λόγος και η κίνηση μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για διάλογο μεταξύ ταυτοτήτων και πολιτισμών και πώς μπορεί να ξεπηδήσει μια νέα γλώσσα του σώματος από το μπόλιασμα δυτικών και αφρικανικών αντιλήψεων. Η Τσιπομίρ έχει λάβει την υποτροφία Γκούγκεγχαϊμ κι έχει τιμηθεί με 3 Bessie και πολυάριθμα άλλα βραβεία, με πιο πρόσφατο το Trisha Mckenzie Memorial Award 2016, για την προσφορά της στη χορευτική κοινότητα της πατρίδας της.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα μας και ως προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 (30/5-1/6) το «#PUNK» (λέγεται και «Ηashtag Ρunk»), το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που περιλαμβάνει επίσης τα «100% POP» και «NIGGA*». Μαζί με ακόμη έναν περφόρμερ, τον Σαμάρ Γουάτ, μιλούν, τραγουδούν και χορεύουν σε μια μουσικοχορευτική περφόρμανς που εν πολλοίς θυμίζει συναυλία. Με επιρροές από την indie μουσική, την Αmericana αλλά και τις αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια στη Ζιμπάμπουε, η Τσιπομίρ κάνει μια κατάθεση ψυχής για όλα όσα βίωσε στη χώρα της.

Όπως λέει η ίδια: «Για εμένα και για άλλους σαν κι εμένα, που έχουμε γεννηθεί χωρίς περιουσία, όνομα ή κοινωνική επιφάνεια, το ανθρώπινο σώμα προσφέρει μια πιθανή σωτηρία: ένα μανιφέστο ή ένα όχημα για αυτοεπινόηση και αυτοδιάθεση». Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 στη Νέα Υόρκη, κατά παραγγελία του Lincoln Center for the Performing Arts και με την υποστήριξη πολλών διεθνών οργανισμών.

Οι παραστάσεις τους

«#PUNK»

Δύο αιρετικές κυρίες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 3

Η ιδιοσυγκρασιακή Νόρα Τσιπομίρ, με αφετηρία τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια της στη Ζιμπάμπουε στήνει μια υβριδική περφόρμανς στο μεταίχμιο θεάτρου, χορού και συναυλίας, εκφράζοντας με ένταση τις κοινωνικές ανησυχίες της. Είναι μια εναλλακτική πρόταση με άποψη, μακριά από τη λογική των παροδικών avant-garde trends.

«Γένεσις 6, 6-7»

Δύο αιρετικές κυρίες έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 4

Ξεκινώντας από το μύθο της Μήδειας για να φτάσει στην Παλαιά Διαθήκη, η Ανχέλικα Λίντελ αποτυπώνει έναν εξουθενωμένο κόσμο που επιθυμεί να εξαφανιστεί. Με άλλα λόγια, οι ήρωες αποζητούν να αγγίξουν το ιερό μέσα από την (αυτο)καταστροφή. Μέσα από συμβολικές εικόνες δημιουργεί ερωτήματα κι ενεργοποιεί το υποσυνείδητό μας.

Περισσότερες πληροφορίες

#Punk

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Η ιδιοσυγκρασιακή περφόρμερ, με αφετηρία τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια της στη Ζιμπάμπουε, στήνει μια υβριδική περφόρμανς στο μεταίχμιο θεάτρου, χορού και συναυλίας, για να εκφράσει τις κοινωνικές της ανησυχίες.

Γένεσις 6, 6-7

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Η σύνθεση της Ισπανίδας δημιουργού αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα στη στιγμή που ο θεός μετανιώνει που δημιούργησε τον άνθρωπο και αποφασίζει να καταστρέψει τη ζωή στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.