Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών;

Στην τέταρτή του χρονιά φέτος, το φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού αποφασίζει να επικεντρωθεί στην Αθήνα. Έξι παραστάσεις μας καλούν να (ξανα)ανακαλύψουμε την πόλη μας.

Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών;

Στην τέταρτή του χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού αποφασίζει να επικεντρωθεί στην Αθήνα. Από τις 22/5 έως τις 2/6, στο υπόγειο του Rex αλλά κι έξω από αυτό, έξι παραστάσεις μας καλούν να (ξανα)ανακαλύψουμε την πόλη μας.

Από το 2016, όταν επαναλειτούργησε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού με απόφαση του Στάθη Λιβαθινού, που όρισε ως υπεύθυνους τον Ανέστη Αζά και τον Πρόδρομο Τσινικόρη, κάθε σεζόν κλείνει –τουλάχιστον όσον αφορά την Πειραματική– με μια γιορτή δημιουργίας αφιερωμένη στις ανήσυχες καλλιτεχνικές φωνές της χώρας. «Είναι ένα φεστιβάλ που αγαπάμε πολύ και θέλαμε εξαρχής να το αφιερώσουμε στους νέους δημιουργούς», μας είπε ο Πρόδρομος Τσινικόρης. «Το βασικό σκεπτικό ήταν να υπάρχει κάθε φορά μια θεματική ομπρέλα στην οποία ανταποκρίνονται οι διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις, που από εκεί και πέρα κινούνται σε μεγάλο εύρος όσον αφορά το ύφος».

Οι ορίζοντες του φεστιβάλ έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλοι, καθώς έχει τις κεραίες του ανοιχτές στην κοινωνία. Ξεκινώντας με τη θεματική του Εμφυλίου –το 2016 συμπληρώνονταν εβδομήντα χρόνια από την έναρξή του–, συνέχισε με τις σχέσεις κατά τα χρόνια των μνημονίων και των social media (2017) και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας (2018). Φέτος το φεστιβάλ έρχεται ακόμη πιο κοντά στο «εδώ και τώρα», καθώς οργανώνει το πρόγραμμά του γύρω από την πόλη της Αθήνας.

Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών; - εικόνα 1

Έξι παραστάσεις με κοινό σύνθημα το #love_it#leave_it#share_it («Αυτά δεν είναι που αντικατοπτρίζουν τη σχέση μας μαζί της;» αναρωτιέται ο Πρόδρομος) συνθέτουν ένα πολυπρισματικό μωσαϊκό που επιχειρεί να συλλάβει την ταυτότητα μιας πόλης σε μεταβατικό στάδιο. «Θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή το αφήγημα της κρίσης έχει τελειώσει, χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη ποιο θα είναι το νέο», ισχυρίζεται ο Πρόδρομος Τσινικόρης. Η πόλη πάντως αλλάζει και οι αλλαγές ενσωματώνονται πότε ομαλά και πότε βίαια στη σύνθεση του πληθυσμού της όσο και στον ίδιο το δομικό ιστό.

Έτσι οι έξι παραστάσεις του φεστιβάλ εμπνέονται από διαφορετικές πτυχές της ίδιας πόλης, που αποδεικνύεται ίσως μια «γνωστή μας άγνωστη». Άλλες θα πάρουν τη μορφή μουσικής συναυλίας («Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»), άλλες εμπνέονται από ένα δρόμο και αποκαλύπτουν τις άγνωστες ιστορίες που συνδέουν την οδό Αθηνάς με τη μούσα Καλλιόπη («Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων») και άλλες μας βγάζουν έξω από τη σκηνή, στο Εμπορικό Τρίγωνο, για μια εκ νέου γνωριμία του, έχοντας τη μορφή lecture performance και live δημοσκόπησης μαζί («Αθήνα 4 ever»).

Δεν λείπουν επίσης τα υλικά του θεάτρου ντοκουμέντο σε παραστάσεις που συνομιλούν με ειδικούς, κατοίκους, ακόμη και τουρίστες («Κεφάλαιο: Αθήνα / Athens: Capital») και η έμπνευση από τη λογοτεχνία, με παραστάσεις που ανεβάζουν στη σκηνή σύγχρονα αθηναϊκά διηγήματα («Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δε φαίνεται καλά από τη Σόλωνος») ή συνομιλούν με ξένα μυθιστορήματα, που θέτουν επιτακτικά το πρόβλημα της ομοφοβίας («Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ - vol. Athens»). Η είσοδος στις παραστάσεις θα γίνεται με δελτία ελεύθερης εισόδου, ­διαθέσιμα στα ταμεία του Rex μόνο για τις παραστάσεις της ημέρας, ενώ για την παράσταση «Αθήνα 4 ever» αποκλειστικά στο χώρο παρουσίασης.

Oι παραστάσεις

Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών; - εικόνα 2

«Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»
από τις ValSia
Φωνή: Αθανασία Κουρκάκη
Πιάνο-φωνή: Βαλέρια Δημητριάδου
22/5, Ισόγειο του Θεάτρου Rex

«Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δεν φαίνεται καλά από τη Σόλωνος»
(βασισμένο στη συλλογή διηγημάτων «Μπλε υγρό» της Βίβιαν Στεργίου)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
23-26/5, Πειραματική Σκηνή

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα / ATHENS: Capital»
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης
23-26/5, Πειραματική Σκηνή

«Αθήνα 4 ever»
Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης
29/5-2/6, Παλαιά αποθήκη χάρτου, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3

«Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ - vol. Athens»
(του Εντουάρ Λουί)
Σκηνοθεσία: Ηλίας Αδάμ
30/5-2/6, Πειραματική Σκηνή

Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
30/5-2/6, Πειραματική Σκηνή

Περισσότερες πληροφορίες

Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2019

  • Φεστιβάλ

Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα της Αθήνας εστιάζουν οι παραστάσεις που επέλεξε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού για τη διοργάνωση, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο σύγχρονος ρόλος της πόλης. Συμμετέχουν: Ηλίας Αδάμ, ValSia (Βαλέρια Δημητριάδου, Αθανασία Κουρκάκη), ομάδα Θέρος της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Γιάννης Παναγόπουλος και Παντελής Φλατσούσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.