Παράσταση και συζητήσεις για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

Σε ανοιχτή συζήτηση μας καλούν οι συντελεστές της παράστασης «Γυναίκες από χώμα», η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν το 2012.

Παράσταση και συζητήσεις για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα και ο πολυχώρος Vault, που μετέφεραν στη σκηνή τις μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύθηκαν το 2012 με τίτλο «Γυναίκες από χώμα», σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη, ανοίγουν τις πόρτες σε τρεις συζητήσεις με το κοινό τις Τετάρτες του Μαΐου (8-15-22), αμέσως μετά το τέλος των παραστάσεων.

Προσκεκλημένοι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία μιλούν για το φλέγον ζήτημα των οροθετικών: Γιατροί, ψυχίατροι, νομικοί σύμβουλοι και δικηγόροι, σύμβουλοι σχετικά με τη διαπόμπευση και τις εξαρτήσεις, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων, καταθέτουν τις απόψεις τους σε δημοσιογράφους-συντονιστές, σε συζητήσεις υπό την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Φωτεινή Κούβελα, η ελπίδα είναι να «αποτελέσει εφαλτήριο σκέψης και επαναπροσδιορισμού των αξιών μας, ενεργοποιώντας τη δράση όλων μας στο δύσβατο και επίπονο δρόμο για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη».

Παράσταση και συζητήσεις για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών - εικόνα 1

Η περίπτωση διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών στην Ελλάδα το 2012 αποτελεί ένα ζήτημα που προκάλεσε την οργή πολλών συλλογικοτήτων, προσωπικοτήτων και κοινωνικών φορέων, παραμένοντας ουσιαστικά ανοιχτό. Έχει προκαλέσει σωρεία σχολίων, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την καλλιτεχνική δημιουργία, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Απότοκο όλης αυτής της κατάστασης και η παράσταση «Γυναίκες από χώμα». Στο έργο παίρνουν σάρκα και οστά οι ιστορίες αυτών των γυναικών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το νόμο που υπογράφτηκε το 2012 κι επέτρεπε στο υπουργείο υγείας να μεταβάλλει τους υγειονομικούς ελέγχους του από προληπτικούς σε υποχρεωτικούς και κατασταλτικούς.

Ο ηθικός πανικός που ακολούθησε, οδήγησε στην προσαγωγή εκατοντάδων τοξικοεξαρτημένων και άστεγων γυναικών με την υποψία ότι ήταν φορείς του HIV, με τη δημοσίευση των στοιχείων τους από τα ΜΜΕ και την κατηγορία της πορνείας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παράσταση και συζητήσεις για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών - εικόνα 2

Στις 8 Μαΐου θα συμμετάσχουν οι: Κωνσταντής Καμπουράκης, σύμβουλος εξαρτήσεων και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Χρύσα Μπότση, γιατρός και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Άννα Νίνη, δημοσιογράφος, Κλειώ Παπαπαντολέων, νομικός και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και η Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος, η οποία θα συντονίζει και τη συζήτηση.

Στις 15 Μαΐου θα συμμετάσχουν οι: Ειρήνη Δαφέρμου, μέλος φεμινιστικών συλλογικοτήτων, Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και πρώην Διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, Σίσσυ Βωβού, Πρόεδρος της Οργάνωσης Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ» και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ζωής, και η Έλλη Ζώτου, δημοσιογράφος, η οποία θα συντονίζει και τη συζήτηση.

Στις 22 Μαΐου θα συμμετάσχουν οι: Μάριος Ατζέμης, μέλος του ΔΣ του Drug Policy Network of South Eastern Europe, εκπρόσωπος του European AIDS Treatment Group και εργαζόμενος στο σύλλογο οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή, Κωνσταντής Καμπουράκης, σύμβουλος εξαρτήσεων και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος υπεράσπισης των οροθετικών γυναικών από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, και ο Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, ο οποίος θα συντονίζει και τη συζήτηση.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκες από χώμα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν στην Ελλάδα το 2012. Οι μαρτυρίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν.

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.