Οι πρωταγωνιστές του Μικρού Εθνικού μας προσκαλούν στο Φεστιβάλ τους!

Οι έφηβοι εκφράζουν και εκφράζονται για έντεκα μέρες στο Φεστιβάλ που δημιουργήθηκε με, από και για αυτούς στο Μικρό Εθνικό με την εποπτεία της Σοφίας Βγενοπούλου.

Οι πρωταγωνιστές του Μικρού Εθνικού μας προσκαλούν στο Φεστιβάλ τους!

Από τις 8 έως τις 19 Μαΐου με δύο παραστάσεις κάθε απόγευμα στις 8 μ.μ. και στις 9 μ.μ. το Εθνικό Θέατρο κατακλύζεται από τη πιο δημιουργική και τολμηρή γενιά του, τους εφήβους. Στη δεύτερη χρονιά του, το Εφηβικό Φεστιβάλ ανεβαίνει στο Μικρό Εθνικό που υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σοφίας Βγενοπούλου απέκτησε τη δική του σκηνή στο ανακαινισμένο ισόγειο του REX. Μέσω αυτής της βάσης αποκτά σάρκα και οστά το όνειρο και το όραμα της ίδιας, η οποία έθεσε ένα διττό στόχο από την αρχή της λειτουργίας του θεσμού του παιδικού κι εφηβικού τμήματος στο Εθνικό θέατρο. Ο καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός στόχος της Σοφίας Βγενοπούλου λοιπόν, ήταν «ν’ αποτελέσουν οι παραστάσεις μας την αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι της φαντασίας που με κάθε βήμα, μάς φέρνει πιο κοντά στον άλλον.»

Στην ίδια φιλοσοφία με τις παραστάσεις, έγιναν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς εργαστηρια, στα οποία, επαγγελματίες του θεάτρου “φιλοξενήθηκαν” στο “σπίτι” των εφήβων και μαζί επινόησαν 8 νέες παραστάσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των εργαστηρίων θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή. Θέμα τους η επίδραση που μπορεί να έχει ένα υπάρχον κείμενο στην ζωή, τη συμπεριφορά και την ψυχολογία ενός εφήβου και τι μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την επαφή. Δίνοντας λόγο και μορφή στην εσωτερική τους δύναμη και ενέργεια, οι έφηβοι εμπλέκονται κατά μέτωπο με τη συγγραφή ενός νέου κειμένου και την αποτύπωση των ιδεών τους, στο βωμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι δικές τους φωνές και τα δικά τους σώματα παίρνουν τελικά το χώρο και το χρόνο που τους αξίζει.

Σημειώνεται ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν δυο εκπαιδευτικές δράσεις/ masterclasses. Η πρώτη από την Έλενα Μαρσίδου, η οποία θα καθοδηγήσει μια ομάδα εφήβων για τρεις ώρες στις αρχές του θεάτρου της επινόησης και η δεύτερη από τη Δήμητρα Νικολοπούλου, η οποία θα διερευνήσει μαζί τους την έννοια της performance.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Οι πρωταγωνιστές του Μικρού Εθνικού μας προσκαλούν στο Φεστιβάλ τους! - εικόνα 1

«Στο ασανσέρ» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Βουβό και Σωματικό Θέατρο»-Σκηνοθεσία:Θανάσης Μεγαλόπουλος
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 8/5 (8 μ.μ.), Παρασκευή 10/5 (9 μ.μ.)
Η παράσταση επιχειρεί να αποδώσει μια απλή ιστορία φτιαγμένη με τις αφηγηματικές τεχνικές του βωβού κινηματογράφου, αλλά και με την εκκωφαντική́ γενναιοδωρία των παιδιών.

«Πέφτουμε» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού στο 2ο ΓΕΛ Αθηνών- «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων*-Σκηνοθεσία: Π. Εξαρχέας, Α. Μάνου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 8/5 (9 μ.μ.), Παρασκευή 10/5 (8 μ.μ.)
Από τη γέννηση στον έρωτα στο φιλί στον έρωτα στο φιλί στην ανάμνηση στο φως στο σκοτάδι/Πέφτουμε *Η δράση “Το Μικρό Εθνικό πάει σχολείο” εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων το οποίο υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Δον Ζουάν. Ο έφηβος» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Τεχνικές Συνόλου»- Σκηνοθεσία: Κ Σκουρλή
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 9/5 (8 μ.μ.), Σάββατο 18/5 (8 μ.μ.), Κυριακή 19/5 (9 μ.μ.)
Πόσο χώρο θα έβρισκε για να «δράσει» ένας Δον Ζουάν-έφηβος σήμερα; Μια παράσταση για την ανάγκη του να ξεχωρίζεις ως μοναδικός τρόπος να υπάρξεις στον κόσμο του σήμερα.

«Ελέφαντες» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Νέες Φωνές»- Σκηνοθεσία: Α. Μάνου.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 9/5 ( 9 μ.μ.), Κυριακή 12/5 ( 8 μ.μ.)
Αφιερωμένο στην εφηβική στιγμή της ανακάλυψης ενός κόσμου που ζει και εξελίσσεται ανεπαίσθητα μες το μυαλό, και που απ’ όλους τους κόσμους που ζούμε, είναι ο πιο ζωντανός.

«Είμαι ζώο! Σοκαρίστηκες;» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Σωματικό θέατρο»-Σκηνοθεσία: Μ Μάρρα.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 11/5 ( 8 μ.μ.), Κυριακή 12/5 ( 9 μ.μ.)
Μια παράσταση που εξερευνά εμάς, εσάς, τα ζωώδικα, τα θεϊκά, τα ανθρώπινα στοιχεία της ύπαρξης μας. Στο βάθος, στο τέλος, η επικοινωνία και η επαφή μοιάζουν πιο ζωτικές ανάγκες κι από την ίδια την επιβίωση.

«Ούτε η βροχή δεν έχει τόσο απαλά χεράκια» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Από τη σελίδα στη σκηνή»-Σκηνοθεσία: Μ. Γιαννίκου, Γ Μανιάτης.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 11/5 ( 9 μ.μ.), Τετάρτη 15/5 ( 8 μ.μ.)
Η πρόβα μιας ανάμνησης, ένας πειραματισμός πάνω στον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Γουίλιαμς. Τα επί σκηνής πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν το έργο μέσα από τους εαυτούς τους, τελικά γνωρίζουν τους εαυτούς τους μέσα από το έργο και μοιράζονται τη δική τους προσωπική αλήθεια.

«Το Σπίτι μας» από το Μουσικοθεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού –Μουσική-Σκηνοθεσία: Ε. Χούντα.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 15/5 ( 9μ.μ.), Παρασκευή 17/5 ( 8 μ.μ.) Κυριακή 19/5 (8 μ.μ.). Η παράσταση εξερευνεί, χρησιμοποιώντας τη φόρμα του μιούζικαλ, τη σημασία της ομάδας, και την δύναμή της να βρίσκει «το σπίτι» εκείνο που όλοι ονειρευόμαστε και είμαστε ο ένας για τον άλλο.

«Γυναίκα. Σε 6 εικόνες και 1088 λέξεις» από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Θέατρο στα Ελληνικά»- Σκηνοθεσία: Σ. Βγενοπούλου.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 16/5 ( 9μ.μ.), Παρασκευή 17/5 (9 μ.μ.), Σάββατο 18/5, (9 μ.μ.). Είκοσι δύο κοριτσάκια περιπλανιούνται στο δάσος της εφηβείας -αυτό από το οποίο όποιος βγήκε αλώβητος δεν ξέρει τι έχασε. Αναπόφευκτα θα τα βρει ο έρωτας, ο χαμός, ο τρόμος. Ύπουλα θα τα καταπιεί η ενηλικίωση, αθόρυβα θα τα σαρώσει ο χρόνος. Και θα γίνουν γυναίκες. Και τότε τρέμε λύκε και τρέμε τρόμε και τρέμε κόσμε.

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο με, από και για εφήβους στο Μικρό Εθνικό

  • Φεστιβάλ

Οκτώ διαφορετικές παραστάσεις ανεβάζουν οι έφηβοι που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, μπαίνοντας ενεργά στη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου της επινόησης με την καθοδήγηση επαγγελματιών καλλιτεχνών (Π. Εξαρχέας, Α. Μάνου, Σ. Βγενοπούλου).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cock": Μια έξυπνη κωμωδιά για τη σεξουαλική ταυτότητα

Το βραβευμένο βρετανικό έργο του Μάικ Μπάρτλετ "Cock" σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος στο θέατρο Broadway.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο

Ένα επίκαιρο και αινιγματικό έργο με θέμα την πατροκτονία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ξεκίνησε η προπώληση, μάθετε περισσότερα.

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.