Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει με «Τω μάθειμα» στο Bios

Ο Δημήτρης Κομνηνός και η oμάδα 90°C επιστρέφουν με τη δική τους διασκευή πάνω στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο.

Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει με «Τω μάθειμα» στο Bios

Γνωστοί με το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, ο Δημήτρης Κομνηνός και η oμάδα 90°C ανέβασαν τον περασμένο Δεκέμβριο «Τω μάθειμα», μια διασκευή του ομώνυμου εμβληματικού για το Θέατρο του Παραλόγου δράματος του 1950, μεταφέροντας το στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Από 2 Μαΐου επιστρέφουν στο Bios με ανανεωμένη διανομή, πιστοί «σε ένα ρεαλιστικό θέατρο που, με αμεσότητα, αντιστέκεται, παρεμβαίνει και κινητοποιεί», για να παραδώσουν ένα μάθημα πέρα από τα καθιερωμένα και τα καθωσπρέπει, με αφορμή γεγονότα που μας συγκλόνισαν και ταυτόχρονα μας άφησαν άπραγους. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Μαρίνα Πολυμέρη, Μελέτης Γεωργιάδης, James Rodi.

Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει με «Τω μάθειμα» στο Bios - εικόνα 1
Ο James Rodi ως μαθητής.

Με οδηγό το περιπαικτικό χιούμορ του Ιονέσκο κι έπειτα από πολύμηνη έρευνα πάνω στην πολιτισμική κρίση της διδακτικής στην Ελλάδα, η oμάδα 90°C επιλέγει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα στη σχέση μαθητή-καθηγητή, αντικαθιστώντας την πρωταγωνίστρια-μαθήτρια του πρωτότυπου έργου με ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο. Η οπτική αυτή της ομάδας πάνω στο έργο ενισχύει ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων -του απαρχαιωμένου τρόπου διδασκαλίας που βασίζεται στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού κόντρα στο φιλελεύθερο πνεύμα του νέου, έξυπνου μη-δυαδικού ατόμου-, που αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα καταθέτει ένα ηχηρό μήνυμα για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Όπως υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός: «Όταν η εξειδίκευση προσπερνάει τη γνώση, η πληροφορία την ενημέρωση και ο βιοπορισμός την επιβίωση, ο φασισμός παίρνει κεφάλι. Με «Τω μάθειμα» αναδεικνύουμε όλα όσα βρίσκονται εκτός… διδακτέας ύλης ως αντίλογο στα «ορθά/ακαδημαϊκά/κοινωνικά πρέπει» και υπογραμμίζουμε την έλλειψη παιδείας, ως το θεμελιώδες πρόβλημα της κοινωνίας μας».

Η ομάδα αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015.

Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει με «Τω μάθειμα» στο Bios - εικόνα 2
Μελέτης Γεωργιάδης, James Rodi, Μαρίνα Πολυμέρη

i«Τω μάθειμα» | Bios | Από 2 Μαΐου έως 9 Ιουνίου | Προπώληση μέσω viva.gr | www.90vathmoic.com | Instagram / fb: @90vathmoic |

Περισσότερες πληροφορίες

Τω μάθειμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Σε αυτήν τη διασκευή του έργου, που προέκυψε έπειτα από πολύμηνη έρευνα πάνω στην πολιτισμική κρίση της διδακτικής στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται η αποδοχή της διαφορετικότητας, ενώ η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Bios

Πειραιώς 84

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.