Θέατρο σε κατανυκτικό κλίμα στην Αγγλικανική Εκκλησία

Τρεις ηθοποιοί εμπνέονται από το έργο και τις επιστολές του σπουδαίου Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ.

Θέατρο σε κατανυκτικό κλίμα στην Αγγλικανική Εκκλησία

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος, που ξεχώρισε από την αρχή της σεζόν σε τριπλό ρόλο στο «Γιούγκερμαν» του θεάτρου Πορεία, ανεβάζει με την ηθοποιό και συνιδρύτρια της ομάδας Ασίπκα Ειρήνη Δράκου τους «Δανειστές - Μια αυτοβιογραφία» στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα. Το δίδυμο συμπληρώνει ο Νίκος Καμώντος, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο αυτοβιογραφικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ αλλά και προσωπικές επιστολές του συγγραφέα που αποτυπώνουν την αδυναμία του να βρει την ψυχική και συναισθηματική γαλήνη.

Κύριο πεδίο έμπνευσης του, όμως, στα έργα αυτής της περιόδου («Ο πατέρας», «Δεσποινίς Τζούλια») και στους «Δανειστές» είναι η προαιώνια μάχη των φύλων. Πάνω στη διάλυση του γάμου της Θέκλας και του Άντολφ, απόρροια της εμφάνισης του πρώην συζύγου της πρώτης, αποτυπώνεται η τραγικότητα της παραμόρφωσης που υφίσταται το ερωτικό ιδεώδες απέναντι σε παιχνίδια εξουσίας. Καταλύτης στην εξέλιξη της πλοκής αποτελεί το γεγονός ότι οι τρεις ήρωες δε θα συναντηθούν ποτέ μαζί, παρά μόνο στο τέλος, όταν θα είναι πια αργά.

Όπως συμπληρώνει η ομάδα για την παράσταση: «Στη δική μας περίπτωση οι «Δανειστές» δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παρά μια αυτοβιογραφία, και μια αφορμή για μια προσωπική αφήγηση μέσα από το ίδιο το έργο αλλά και θραύσματα επιστολών και άλλων κειμένων, με σκοπό να διαδηλώσουμε μέσα από αυτή τη δουλειά το δικαίωμα στην ομορφιά και το ρομαντισμό ως είδη υπό εξαφάνιση, το απλό και σπάνιο δικαίωμα στο όνειρο».

i«Δανειστές - Μια αυτοβιογραφία» | Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου | 29 & 30 Απριλίου, 7 & 10 Μαΐου

Περισσότερες πληροφορίες

Οι δανειστές. Μια αυτοβιογραφία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 95 '

Μια παράσταση βασισμένη στους «Δανειστές» του Στρίντμπεργκ, η οποία χαρτογραφεί τη διάλυση του γάμου της Θέκλας και του Άντολφ όταν δέχονται την απρόσμενη επίσκεψη του Γκούσταβ, πρώτο συζύγου της Θέκλας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έχει φώς η σκιά; Η Αλεξάνδρα Καζάζου απαντά στο Θησείον

Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus "Ο Ξένος" από την Transatlantic Group παρουσιάζεται στο Θησείον - Ενα θέατρο για τις τέχνες.

30/09/2022

"Μπεντ": Έρχεται το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν στο θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα που έχει ως θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

"Κανονική δουλειά": O Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση

Κείμενα για τη δουλειά, κουβέντα με τον κόσμο, ευτράπελα σε δημόσιες υπηρεσίες και μουσική κωμωδία.

"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Με μια ισχυρή τριανδρία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ, ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.