Οι πρώτες φωτογραφίες από την «Απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία»

Ένα σύγχρονο ποιητικό κείμενο για τον εξιδανικευμένο έρωτα ενσαρκώνεται στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός από πέντε ηθοποιούς.

Οι πρώτες φωτογραφίες από την «Απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία»

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η ηθοποιός Ελένη Στεργίου (This Famous Tiny Circus theater group), μετά την επιτυχία του «Καραφλομπέκατσου και της Σπυριδούλας» της Λένας Κιτσοπούλου, επιστρέφουν στο θέατρο Σταθμός με την «Απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία». Πρόκειται για ένα σύγχρονο ποιητικό έργο, γραμμένο σε έμμετρο στίχο, στα πρότυπα των τραγωδιών της Κρητικής Αναγέννησης.

Οι πρώτες φωτογραφίες από την «Απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία» - εικόνα 1

Το δίδυμο εμπνέεται από το ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, το οποίο πραγματεύεται την εκρηκτική ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Κώστα Κεφαλογιάννη και την Τασούλα Πετρακογιώργη, γόνους αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων (του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων), που συντάραξε την Κρήτη του 1950, φέρνοντας την στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Σε συνδυασμό με την προσωπική έρευνα της ομάδας σε ιστορικά αρχεία της εποχής, γράφεται ένας πολύ πιο σύγχρονος «Ερωτόκριτος» που καταδεικνύει τη συλλογική ανάγκη των ανθρώπων κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο να ταυτιστούν με μια νέα ηρωική λαϊκή μυθολογία και να χτίσουν πάνω στα ερείπια του πολέμου.

Οι πρώτες φωτογραφίες από την «Απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία» - εικόνα 2

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος συμπρωταγωνιστεί με τους Δημήτρη Καπετανάκο, Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Νικολή Αβραμάκη σε μια πρωτότυπη ιστορία, την οποία υπογράφει ο ίδιος σκηνοθετικά και δραματουργικά. Η υπόθεση αφορμάται από το γεγονός της απαγωγής, κρατώντας αποστάσεις από τα πραγματικά γεγονότα, με στόχο να προσεγγίσει μέσα από έναν ιδεαλιστικό φακό τις έννοιες έρωτας, αγάπη και θυσία. Πιστό, όμως, το έργο στα πρότυπα της Κρητικής Αναγέννησης εντάσσει το μεταφυσικό στοιχείο στην ποιητική του φόρμα, με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Ξυδάκη να λειτουργεί ως φυσική προέκταση του κειμένου στην παράσταση. Ο Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος εκτελεί τη μουσική σύνθεση ζωντανά επί σκηνής. Τους φωτισμούς επιμελείται η Μελίνα Μάσχα, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης.

i«Η απαγωγή της Τασούλας» | Θέατρο Σταθμός | Από 8 Μαΐου έως 20 Ιουνίου | Προπώληση μέσω viva.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Η απαγωγή της Τασούλας: Μια ποιητική μυθιστορία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Το πρωτότυπο ποιητικό έργο με τον έμμετρο στίχο εξυμνεί τον έρωτα, με βάση το ομώνυμο βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη αλλά και τα ντοκουμέντα για τον έρωτα δύο νέων στην Κρήτη του ’50

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.