Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη

Μια ιδιότυπη ξενάγηση, που εστιάζει στην τοπογραφία και την ανθρωπογραφία της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί ο Ακύλλας Καραζήσης στην παράσταση «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού.

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη

Μια ιδιότυπη ξενάγηση, που εστιάζει στην τοπογραφία και την ανθρωπογραφία της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί ο Ακύλλας Καραζήσης στην παράσταση «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού (από 29/3). Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιεί τα διηγήματα τριών σημαντικών λογοτεχνών της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και τη… ζωή του.

Οι συγγραφείς

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Ο Βασίλης Βασιλικός ανήκει στην προοδευτική συγγραφική γενιά της Θεσσαλονίκης του ’50. Μέσα από το ογκώδες πεζογραφικό έργο του έχει αφηγηθεί πραγματικές ιστορίες, όπως η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στο «Ζ», αλλά και φανταστικές.

Ο Γιώργος Ιωάννου κατέγραψε την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από τις μεταμορφώσεις της: από πολυπολιτισμική μητρόπολη της Τουρκοκρατίας σε «φτωχομάνα» πρωτεύουσα των προσφύγων και σε μεταπολεμική τσιμεντούπολη.

Ο Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, λογοτέχνης και αυτοδίδακτος ζωγράφος, ανήκει, μαζί με τους δύο προηγούμενους, στην πρώτη μεταπολεμική γενιά που ξεχώρισε για τους τρόπους αφήγησης. Αγαπούσε να παντρεύει την παράδοση με τη νεωτερικότητα.

Ο Ακύλλας Καραζήσης

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης και ηθοποιός ιχνηλατεί την παιδική ηλικία της Θεσσαλονίκης των «δυο ταλαιπωρημένων, μίζερων κι όμως μυθολογικά ολοζώντανων δεκαετιών: 1950 και 1960» όπως δηλώνει. Οι προσωπικές εμπειρίες του ως παιδιού και ως εφήβου καθώς και διηγήματα τριών εμβληματικών Θεσσαλονικιών λογοτεχνών που ανακάλυψε πριν από σαράντα χρόνια λειτουργούν ως όχημα για να αναστήσει αυτήν τη μυθολογία με μια έντονα πολιτική σκέψη.

Μια περιπετειώδης αφήγηση

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Ο Ακύλλας Καραζήσης, έχοντας ζήσει τη φοβική Θεσσαλονίκη της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Δράκου του Σέιχ Σου και τη συμπρωτεύουσα της αστικής ευτυχίας, στη σκηνική του αφήγηση στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού κάνει στάση σε σημαντικά τοπόσημα όπως είναι η Καμάρα, η στοά Κολόμβου, η Σαρκοφάγος στην Αγγελάκη, στην κρύπτη της οποίας σμίγουν τα παράνομα ζευγάρια, ο υπαίθριος τεκές του Τσικρικονάκια στα Εβραϊκά Μνήματα κ.ά.

Οι συντελεστές της παράστασης

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Έναν προς έναν διάλεξε ο Ακύλλας Καραζήσης τους συντελεστές της παράστασης «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη». Παίζουν οι ηθοποιοί Στέλλα Βογιατζάκη, Ευθύμης Θέου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Παπανδρέου και Γιώργος Σύρμας. Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, ενώ τη μουσική έγραψε και ερμηνεύει ζωντανά με το κοντραμπάσο του ο πρωτοπόρος δημιουργικός μουσικός Μιχάλης Σιγανίδης.

Περισσότερες πληροφορίες

Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Η κρυφή ζωή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης ζωντανεύει σε μια πολυφωνική αφήγηση, εμπνευσμένη από τα έργα τριών εμβληματικών συγγραφέων της, του Βασίλη Βασιλικού, του Γιώργου Ιωάννου και του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.