Τρία νεοελληνικά έργα που μιλούν για το τώρα στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Τα κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, του Ανδρέα Φλουράκη και του Γιωργή Τσουρή γίνονται καθρέφτης της ζωής μας και μιλούν για το εδώ και τώρα μιας χώρας σε μετάβαση.

Τρία νεοελληνικά έργα που μιλούν για το τώρα στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Τα κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, του Ανδρέα Φλουράκη και του Γιωργή Τσουρή γίνονται καθρέφτης της ζωής μας. Τρία έργα που ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα μιλούν για το εδώ και τώρα μιας χώρας σε μετάβαση.

#1 «P.E.T.U.L.A. Bye Bye»

Τρία νεοελληνικά έργα που μιλούν για το τώρα στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 1

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους παρουσιάζεται το έργο της Λένας Κιτσοπούλου, το οποίο αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Ελβετίας στην Εβδομάδα Γαλλοφωνίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η Άννα Λεμονάκη σκηνοθετεί και παίζει αυτήν την «περφόρμανς πειραματικής αυτοθεραπείας», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια. Η ιδιοσυγκρασιακή γραφή της Κιτσοπούλου, ωμή και συνάμα βαθιά ποιητική, με ικανές κωμικοτραγικές δόσεις, συναντά κάποια κείμενα της Λεμονάκη που αγγίζουν το δύσκολο θέμα της αυτοκτονίας και στις δύο χώρες (Ελλάδα κι Ελβετία) ιδωμένο μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα. (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, 16-17/3)

#2 «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»

Τρία νεοελληνικά έργα που μιλούν για το τώρα στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 2

Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια» χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης το έργο του Γιωργή Τσουρή, ο οποίος συμμετέχει κι ερμηνευτικά μαζί με τους Αμαλία Αρσένη, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Άννα Πατητή. Το έργο επιχειρεί να διεισδύσει στα σκοτεινά μονοπάτια των ανθρώπινων σχέσεων, εξερευνώντας τα μεγάλα διλήμματα που τις διατρέχουν. Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτελεί η συνάντηση δύο αδερφών σε μια επαρχιακή πόλη μετά το θάνατο του πατέρα τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές κι εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν ένα οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπι κορυφής, σε ένα ρινγκ 170 τετραγωνικών μέτρων. (Από Μηχανής Θέατρο, από 15/3)

#3 «Λάσσυ»

Τρία νεοελληνικά έργα που μιλούν για το τώρα στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 3

Το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Επί Κολωνώ το 2013 και στη συνέχεια παίχτηκε στο Royal Court του Λονδίνου, στο πλαίσιο ενός project στο οποίο ένας συγγραφέας από κάθε χώρα των PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) έπρεπε να μιλήσει με το δικό του τρόπο για την κρίση στη χώρα του. Ο Φλουράκης απέφυγε να γράψει ένα καταγγελτικό κείμενο και παρουσίασε αντ’ αυτού μια ιστορία –ένα πρωτότυπο μείγμα τραγικού και κωμικού– με πρωταγωνιστές μια νεαρή κοπέλα και τον απαγωγέα της, που έχει μεγάλη αδυναμία στο σκυλί του (ράτσας κόλεϊ, εξ ου και ο τίτλος) αλλά και στα ποπ άσματα των ’80s, τα οποία τραγουδάει διαρκώς. Σκηνοθετεί ο Ιωάννης Μπακογεώργος και παίζουν οι Κώστας Κοράκης, Μίνα Λαμπροπούλου. (Booze)

Περισσότερες πληροφορίες

170 τετραγωνικά / Moonwalk

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 95 '

Η αγωνιώδης ιστορία δύο αδερφών, που επιστρέφουν στο πατρικό τους, σε μια μικρή πόλη της ελληνικής επαρχίας, μετά το θάνατο του πατέρα τους. Η συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη θα προκαλέσει αντιθέσεις και διαφωνίες ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. H εμφάνιση - βόμβα ενός προσώπου, θα φέρει αντιμέτωπους τους αντιήρωες με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους.

Λάσσυ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Μια σύγχρονη εκδοχή του ομώνυμου έργου του Αντρέα Φλουράκη, στο οποίο εξερευνώνται ζητήματα προσωπικών δεδομένων με βάση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφετηρία μια απαγωγή.

P.E.T.U.L.A. Bye Bye

  • Performance
  • Διάρκεια: 55 '

Η περφόρμανς πειραματικής αυτοθεραπείας αναφέρεται στο φαινόμενο της αυτοκτονίας στην Ελβετία, ενώ εξετάζει τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber