Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής

Ιστορίες από το παρελθόν που, ωστόσο, παραμένουν επίκαιρες, καθώς η ματιά τους στην κοινωνία αποδεικνύεται εξαιρετικά κοφτερή, θα δούμε από αυτήν την εβδομάδα στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής

«Η γελάδα»

Το έργο του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού Ναζίμ Χικμέτ –λαϊκή παραβολή, συμβολικό παραμύθι και κοινωνική σάτιρα μαζί– μας υπενθυμίζει ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά. Ο Πέτρος Νάκος το σκηνοθετεί στη σκηνή του Altera Pars, με τους Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Σπύρο Σιδέρη και Ηλία Τσουμπέλη, ως μια αλληγορία για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από την κατανάλωση, αλλά και μια βαθιά κοινωνική κριτική πάνω στη ματαιότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης. (Από 12/2)

«Λεόντιος και Λένα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής - εικόνα 1

Ο Γιώργος Κατσής, στην τέταρτη σκηνοθεσία του, βουτάει στο σκοτεινό παραμύθι του Γκέοργκ Μπίχνερ, και συμπρωταγωνιστεί με τους Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Πάνο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τριανταφυλλίδη και Γιάννη Καράμπαμπα στη σκηνή της Σφενδόνης. Όταν οι ήρωες αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους για να γλιτώσουν από ένα μέλλον που δεν επιθυμούν, το πεπρωμένο που χάραξε ο συγγραφέας έρχεται να υπογραμμίσει την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στη μοίρα. (Από 11/2)

«Μύρτος»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής - εικόνα 2

Δέκα χρόνια πορείας κλείνει φέτος η ομάδα 4Frontal, μεταφέροντας στη σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου ακόμη ένα μη θεατρικό κείμενο σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη. Το μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι ζωντανεύει στο Δώμα, μαζί και η «ασφυκτική» ατμόσφαιρα μιας ελληνικής κωμόπολης στα τέλη της δεκαετίας του ’30, με πρωταγωνιστή τον Μύρτο, που γεννήθηκε κοιμώμενος σε μια οικογένεια εγκλωβισμένη στην ενοχή, την κακία και την αμαρτία. Το ξύπνημά του από το λήθαργο θα σηματοδοτήσει την αλλαγή. (Από 8/2)

«Ιταλική νύχτα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής - εικόνα 3

Πώς αντιδρά η δημοκρατία όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το φασισμό; Στο βραβευμένο έργο του Έντεν φον Χόρβατ, οι ήρωες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, σε μια ξεκάθαρη πραγμάτευση της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία, γραμμένη μόλις το 1931. Η «Ιταλική νύχτα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση, με τους Αντώνη Αντωνόπουλο, Γιάννη Δενδρινό, Κατερίνα Λάττα, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρη Μηλιώτη, Προμηθέα Nerattini–Δοκιμάκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Βασίλη Σαφό. (Από 13/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Μύρτος

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 95 '

Οι έννοιες της ενοχής, της κακίας και της αμαρτίας επαναπροσδιορίζονται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι που μας μεταφέρει στο τέλος της δεκαετίας του ’30.

Η γελάδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μια αλληγορία για την εξάρτηση της ευτυχίας του σύγχρονου ανθρώπου από τα υλικά αγαθά και μια βαθιά κοινωνική κριτική πάνω στη ματαιότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης.

Λεόντιος και Λένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ρομαντικό παραμύθι ή ένα σκοτεινό υπαρξιακό κείμενο; Μία από τις πιο σκληρές ιστορίες του Γερμανού δραματουργού που υπογραμμίζει την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στη μοίρα του.

Ιταλική νύχτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μια ομάδα νέων ηθοποιών ψάχνει απαντήσεις στα κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα που θέτει το έργο του Χόρβατ για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, αναζητώντας πιθανούς παραλληλισμούς με το σήμερα.

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.