Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής

Τον αέρα ανανέωσης και τις σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης του μπαλέτου της ΕΛΣ επιχειρεί να αναδείξει ο Νάτσο Ντουάτο με την πολιτική χορογραφία «Herrumbre».

Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής

Όλο και ανεβαίνει το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η είσοδος νέων χορευτών στο συγκρότημα και η συνεργασία με διακεκριμένους χορογράφους φέρνουν αέρα ανανέωσης και αποκαλύπτουν επιπλέον σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης. Αυτές επιχειρεί να αναδείξει ο Νάτσο Ντουάτο με την πολιτική χορογραφία «Herrumbre» που θα δούμε από 6 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ.

«Eχοντας κουραστεί να βλέπω εικόνες βίας και βασανιστηρίων κάθε είδους, αισθάνθηκα την ανάγκη να μεταφράσω όλον αυτόν τον τρόμο σε κίνηση. Το “Herrumbre” [σ.σ. «σκουριά» στα ελληνικά] είναι ένα κάλεσμα για να προβληματιστούμε και όχι ένα δογματικό έργο. Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να μελετήσουν το θέμα των βασανιστηρίων που συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο και όχι τόσο μακριά από μας».

Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής - εικόνα 1

Ο διεθνούς φήμης χορογράφος Νάτσο Ντουάτο χρησιμοποίησε ως αφετηρία μια φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο και το ποίημα «Θραύσματα» –«Chatarra»– του Άνχελ Γκονθάλεθ για να δημιουργήσει τη χορογραφία αυτή με θέμα τα βασανιστήρια, την οποία του ανέθεσε το Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμών της Βαρκελώνης το 2004. Ήταν η εποχή του τρομοκρατικού χτυπήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, αλλά και των κτηνωδιών που αποκαλύφθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο.

Μετά την πρώτη παρουσίασή του στο Μεγάλο Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης το 2004, το «Herrumbre» παρουσιαζόταν σταθερά από το Εθνικό Συγκρότημα Χορού της Ισπανίας έως και το 2009 σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, όπως επίσης σε Παρίσι, Μόναχο και Χάγη. Το 2016 παρουσιάστηκε από το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Νάτσο Ντουάτο, καλλιτέχνης με εξαιρετική επιδεξιότητα στην όσμωση του κλασικού με το σύγχρονο, έχει δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα χορευτική γλώσσα, την οποία μπορεί να στηρίξει το ακμαίο αυτήν την περίοδο μπαλέτο της ΕΛΣ.

Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής - εικόνα 2

Στην ανανεωμένη εκδοχή που θα παρουσιάσει στη χώρα μας, τόσο η ίδια η χορογραφία όσο και το ζοφερό σκηνικό σύμπαν του Τζαφάρ Τσαλάμπι που φιλοξενεί τους πρώτους χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν έχουν ως σκοπό να σοκάρουν, αλλά να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γύρω από ένα ζήτημα που (θα έπρεπε να) μας αφορά όλους. Η μουσική της παράστασης είναι των Πέδρο Αλκάλδε και Σέρχιο Καβαγέρο, ενώ ακούγεται επίσης η σύνθεση «Σκοτεινό ξύλο» («Dark Wood») του Ντέιβιντ Ντάρλινγκ. Όπως σημειώνει ο Αλκάλδε, «η συγκεκριμένη μουσική δημιουργεί ένα είδος σάουντρακ, με στόχο να μεταφερθεί ο θεατής σε φυσικά αλλά και προσωρινά περιβάλλοντα, που όμως παραμένουν αφηρημένα».

Νάτσο Ντουάτο ID

Νάτσο Ντουάτο
Από το 1990 έως το 2011 απογείωσε τη φήμη του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και από το 2011 έως το 2014 είχε την ευθύνη του Μπαλέτου του Θεάτρου Μιχαϊλόφσκι της Αγίας Πετρούπολης. Εδώ και πέντε χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, θέση την οποία θα έχει έως το 2019, οπότε θα τον διαδεχθεί η Σάσα Βαλτς και ο Γιοχάνες Όχμαν.

Ο Νουτάτο έχει τη φήμη εξαιρετικού δασκάλου και μέντορα. Βοηθά τους χορευτές να εμβαθύνουν στις χορογραφίες και να βγάλουν από μέσα τους κάθε συναίσθημα και κάθε συγκινησιακή διάσταση που αυτές κρύβουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Herrumbre (Σκουριά)

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 55 '

Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου υπογράφει μια παράσταση-δήλωση ενάντια σε κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.