Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα

Η σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία, την πολιτική, τον συνάνθρωπο αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό μπαίνει στο θεατρικό μικροσκόπιο μέσα από ολόφρεσκες, φιλόδοξες παραγωγές.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα

Η σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία, την πολιτική, τον συνάνθρωπο αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό μπαίνει στο θεατρικό μικροσκόπιο μέσα από ολόφρεσκες, φιλόδοξες παραγωγές.

#1 «House-made»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα - εικόνα 1

Το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιώργου Βαλαή ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Maxim Gorki του Βερολίνου. Με αφετηρία προσωπικές τους ιστορίες, ο ίδιος και ο Θοδωρής Πεντίδης εξερευνούν επί σκηνής τη σύγχρονη έννοια του «έθνους» και πώς μας καθορίζει. (Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σκηνή -1, 10-11/11)

#2 « Η γκιλοτίνα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα - εικόνα 2

Ένα ψυχογράφημα του σύγχρονου ανθρώπου της κρίσης, που αποτυπώνει την αγωνιώδη αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου με φόντο ένα κρατητήριο. Το έργο είναι του βραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στους Γιούλη Ζήκου, Πασχάλη Τσαρούχα. (Τέσσερις Εποχές, από 10/11)

#3 «Η πόλη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα - εικόνα 3

Με φόντο τη μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα του 1960, η Λούλα Αναγνωστάκη έγραψε ένα προφητικό έργο για μια πόλη –και κατ’ επέκτασιν μια κοινωνία– που νοσεί. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Γεωργάκης ανεβάζει στη σκηνή τους ήρωες που, για να επιβιώσουν, απορρίπτουν τη νοσηρή πραγματικότητα, σε μια νέα εκδοχή του έργου. (Αλκμήνη, από 12/11)

#4 «Τους ζυγούς λύσατε»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα - εικόνα 4

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει ως Φωκίων Καπνίδης, μετά το «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», για να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα προεκλογικού χαρακτήρα, σε μια σύγχρονη πολιτική σάτιρα που φέρει εξολοκλήρου την υπογραφή του. (Θέατρο Τέχνης, από 10/11)

#5 «Ο ήχος του όπλου»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα - εικόνα 5

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί το πιο γνωστό θεατρικό της Λούλας Αναγνωστάκη, με πρωταγωνιστές τους Σταύρο Μερμήγκη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Αγισήλαο Μικελάτο. Τα αδιέξοδα των ηρώων κορυφώνονται υπό την απειλή ενός όπλου που δεν θα εκπυρσοκροτήσει ποτέ, με συνέπειες που θα χαράξουν ανεξίτηλα την ζωή τους. (Σταθμός, από 9/11)

#6 «Το όνειρο ενός γελοίου»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν κοινωνικό άρωμα - εικόνα 6

Ο Θωμάς Κινδύνης πρωταγωνιστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά σε ένα μονόλογο πάνω στην ανθρώπινη αγωνία για την αλήθεια και την ουσία της ζωής. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ντοστογιέφσκι έρχεται στο σήμερα με τη χρήση των νέων μέσων και της τεχνικής των ανθρώπινων ολογραμμάτων. (Μορφές Έκφρασης, από 10/11)

Περισσότερες πληροφορίες

Το όνειρο ενός γελοίου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας μονόλογος πάνω στην ανθρώπινη αγωνία για την αλήθεια και την ουσία της ζωής.

Η γκιλοτίνα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ψυχογράφημα του ανθρώπου της κρίσης και μια αγωνιώδης αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου, με φόντο ένα κρατητήριο σε μια νύχτα κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο ήχος του όπλου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Στο πιο γνωστό θεατρικό έργο της μεγάλης δημιουργού, η ζωή των ηρώων αλλάζει για πάντα υπό την απειλή ενός όπλου που δεν θα εκπυρσοκροτήσει ποτέ.

House-made

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 45 '

Μια συμπαραγωγή με το Θέατρο Maxim Gorki του Βερολίνου, που εξερευνά τη σύγχρονη έννοια του «έθνους» και πώς αυτή μας καθορίζει.

Τους ζυγούς λύσατε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Ο ήρωας Φωκίων Καπνίδης επιστρέφει στο «Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικώς Υστερούντων», που γιορτάζει την έξοδο από τα μνημόνια κλείνοντας τις πύλες του, για να θέσει ερωτήματα προεκλογικού χαρακτήρα που μας απασχολούν.

Η πόλη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Οι ήρωες, για να επιβιώσουν, απορρίπτουν τη νοσηρή πραγματικότητα κι επικεντρώνονται σε ό,τι αγαπούν, σε ένα έργο επηρεασμένο από τη μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα του ’60.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.