Ο «Ερωτόκριτος» από την άλλη

Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες και η ομάδα χορού και ακροβατικών  «Κι όμΩς κινείται»  ταξιδεύουν και φέτος σε όλη την Ελλάδα με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ερωτόκριτος».

Ο «Ερωτόκριτος» από την άλλη

Με αφετηρία το Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2014, το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες και η ομάδα χορού και ακροβατικών «Κι όμΩς κινείται» ξαναδιάβασε τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου και δημιούργησε μία παράσταση που συνδυάζει το χορό και τη μουσική, πατώντας στη μουσική φόρμα και τη μορφή της γλώσσας του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου. Φέτος δίνει ραντεβού στο χώρο των παλιών «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Ο «Ερωτόκριτος» αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της κρητικής λογοτεχνίας και της λαϊκής μας παράδοσης συνολικά, γιατί όμως παραμένει επίκαιρος; Οι Χαΐνηδες και η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» δίνουν την απάντηση, αναδεικνύοντας την πανανθρώπινη θεματική που φέρνει το έργο από τον 17ο αιώνα στο σήμερα, σε μιά τραγουδαφήγηση που μιλάει για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος.

Ο «Ερωτόκριτος» από την άλλη - εικόνα 1

Δεν παύει παράλληλα να είναι μία συγκινητική ιστορία που όπως δηλώνει ο Δημήτρης Αποστολάκης, ένα από τα πρώτα μέλη του μουσικού σχήματος Χαΐνηδες: «δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εντέλει, άλλη αναπαράσταση». Μία αναπαράσταση που στηρίζεται στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη της λύρας συνδυασμένης με τα rap vibes. Διαφορετικά μουσικά όργανα και φωνές αλληλοσυμπληρώνονται με την παρουσία του χορού και των ακροβατικών και αλληλεπιδρούν με τη θεατρική πτυχή του έργου.

Η πιο ασυνήθιστη ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» δεν θα μπορούσε παρά να συνδυαστεί μ’ έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι το παλιό εργοστάσιο «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις, τη χαρακτηριστική πανύψηλη καμινάδα και την αίσθηση του «στοιχειωμένου», κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ στη Θάλασσα 2018» που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Ο «Ερωτόκριτος» από την άλλη - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτόκριτος

  • Χορευτική performance
  • Διάρκεια: 120 '

Μια νέα ανάγνωση του «Ερωτόκριτου», διαφορετική από τις συνηθισμένες, σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber