Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό

Λίγο προτού δοθούν οι τρεις preview παραστάσεις του «Τίμωνα του ­Αθηναίου», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η Τώνια Καράογλου μας εξηγεί ποιος ήταν ο άντρας που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ και τι πρέπει να ξέρουμε για το έργο.

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό

Λίγο προτού δοθούν οι τρεις preview παραστάσεις του «Τίμωνα του ­Αθηναίου» (Rex, 22-24/6), σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η Τώνια Καράογλου μας εξηγεί ποιος ήταν ο άντρας που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ και τι πρέπει να ξέρουμε για το έργο.

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 1

Ο Τίμων υπήρξε πραγματικό πρόσωπο, σύγχρονος του Περικλή. Πρόκειται για έναν εύπορο Αθηναίο, ο οποίος αποκήρυξε τους ανθρώπους όταν η γενναιοδωρία του έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ξόδεψε την περιουσία του για να βοηθήσει τους γύρω του, αλλά η άρνησή τους να τον βοηθήσουν όταν αναπόφευκτα χρεοκόπησε τον οδήγησε σε μίσος κατά των συνανθρώπων του. Αποτραβήχτηκε στον Υμηττό, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του χωρίς να μετέχει στα κοινά ή να έρχεται σε επαφή με τους συμπολίτες του παρά ελάχιστες φορές, όταν εκτόξευε εναντίον τους πύρινους λόγους, που του προσέδωσαν το προσωνύμιο «Μισάνθρωπος».

Ο «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ γράφτηκε το 1605-6, μάλλον σε συνεργασία με τον σατιρικό κωμωδιογράφο Τόμας Μίντλετον. ­Είναι από τα λιγότερο παιγμένα σαιξπηρικά­ δράματα, προβληματικό και κατά­ κάποιον τρόπο αποκηρυγμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα, αφού είναι το μόνο που δεν παραστάθηκε ούτε εκδόθηκε στην εποχή του. Το ύφος του καθιστά προβληματική την κατηγοριοποίηση, καθώς συγκαταλέγεται μεν στις τραγωδίες, αλλά τα χαρακτηριστικά του το τοποθετούν μεταξύ σάτιρας, φάρσας και αλληγορίας. Πάντως, ο μεγάλος ελισαβετιανός κατέθεσε τελικά ένα έργο που πραγματεύεται με πικρή ειρωνεία το τρίπτυχο «πλούτος - απληστία - αχαριστία» μέσα από την ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που, όπως ο Βασιλιάς Ληρ, αποτραβιέται οικειοθελώς από το «άστυ» και, στην καρδιά της φύσης, επαναπροσδιορίζει την οπτική του απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του.

Ο Στάθης Λιβαθινός, στη δεύτερη σκηνοθεσία του από όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, καθοδηγεί έναν πολυπληθή θίασο, με επικεφαλής τον Βασίλη Ανδρέου στον ρόλο του Τίμωνα. Μαζί του οι Μαρία Σαββίδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Άρης Τρουπάκης, Χρήστος Σουγάρης κ.ά. θα δώσουν φωνή σε ένα έργο αινιγματικό, αλλά άκρως γοητευτικό, που στοχάζεται πάνω στη διαρκώς επαπειλούμενη πίστη στην ανθρώπινη φύση.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ TIMΩΝΑ

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 2

Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ο σπουδαίος δραματουργός μετέστρεψε μέρος της πραγματικής ιστορίας του Τίμωνα και την εμπλούτισε με φανταστικά γεγονότα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του πάνω στα θέματα που τον απασχολούν.

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 3

Στάθης Λιβαθινός
Κινείται με επιδεξιότητα μεταξύ κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου, παραδίδοντας αξιομνημόνευτες παραστάσεις, όπως ο «Ηλίθιος» και η «Ιλιάδα». Τελευταία παράσταση Σαίξπηρ που σκηνοθέτησε ήταν ο «Βασιλιάς Ληρ» στο ΚΘΒΕ (2009).

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 4

Βασίλης Ανδρέου
Συνεργάτης του Λιβαθινού ήδη από τα χρυσά χρόνια της Πειραματικής Σκηνής, που εντυπωσίασε με την ερμηνεία του ως Μίσκιν στον «Ηλίθιο». Τελευταία χαιρόμαστε και τις σκηνοθεσίες στις οποίες επιδίδεται επιλεκτικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Τίμων ο Αθηναίος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα έργο διαχρονικό, για τον πλούτο, το χρέος, τη φιλία, την κολακεία, τις ψευδαισθήσεις, τη γενναιοδωρία αλλά και την αχαριστία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.