Μόουζες Πέντλετον: «Με ανησυχεί η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης»

Ο δημιουργός των Momix μοιράζεται μαζί μας σκέψεις με αφορμή την επιστροφή τους στο Μέγαρο Μουσικής.

Μόουζες Πέντλετον: «Με ανησυχεί η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης»

Εμπνέεται από τη φύση για τα φαντασμαγορικά θεάματα που στήνει και ανησυχεί για το μέλλον της. Ο Μόουζες Πέντλετον δημιουργός των Momix μοιράζεται μαζί μας σκέψεις με αφορμή την επιστροφή τους στο Μέγαρο Μουσικής.

Μόουζες Πέντλετον: «Με ανησυχεί η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης» - εικόνα 1
Μόουζες Πέντλετον

Tο «Viva Momix» το παρουσιάσαμε πρόσφατα στη Φιλαδέλφεια και ένας κριτικός μίλησε για την «εκπληκτική φυσικότητα» των χορευτών και έγραψε: «Αυτό που συνέβαινε στη σκηνή ήταν μια αναδημιουργία όσων υπάρχουν στο σύμπαν: οργανισμοί, μέταλλα, φυτά, ζώα που ζουν και αναπνέουν. Κάθε στιγμή ήταν μαγευτική και ενθουσιώδης. Οι Momix διαπερνούν τα παλιά μυαλά και επανασυνδέει την αίσθηση του σύγχρονου κόσμου με τη φύση». Αντλούμε έμπνευση από τα φυτά. Τα ηλιοτρόπια, τις μαργαρίτες, τις τουλίπες, τους νάρκισσους, τις ίριδες, τα μανιτάρια από τις μορφές που παίρνει το χιόνι και ο πάγος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μένει να ανακαλύψουμε. Η δουλειά μας είναι ένα έργο σε εξέλιξη.
Τα θεάματα μας είναι οπτικό, μουσικό, φυσικό θέατρο, με στοιχεία ψευδαίσθησης και χιούμορ. Κάθε δύναμη εξελίσσεται με μια μορφή. Και οι μορφές μεταμορφώνονται πάντα, επειδή ο κόσμος είναι δυναμικός, έχει ενέργεια. Στις παραστάσεις μας ο νους είναι εξίσου σημαντικός με το σώμα. Για να μεταμορφωθείς σε πτηνό ή κάκτς στη σκηνή, το σώμα πρέπει να γίνει αυτό που το μυαλό φαντάζεται.

Μόουζες Πέντλετον: «Με ανησυχεί η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης» - εικόνα 2
«Viva Momix»

Δεν έχασα το πάθος μου γι’ αυτό που κάνω εδώ και 35 χρόνια. Πριν αφήσω να συμβεί αυτό, βυθίζω το σώμα μου σε μια πολύ κρύα ορεινή λίμνη, όχι μακριά από το σπίτι μου, και βγαίνω αναγεννημένος. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω αποκτήσει ένα ακόμα πάθος, τη φωτογραφία.
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου για το μέλλον είναι η επιβίωση του πλανήτη Γη και το αν θα κυριεύσει την ανθρωπότητα η τεχνητή νοημοσύνη. Έχω έννοια για το αν θα μπορώ να καλλιεργώ κατιφέδες στο μέλλον αλλά και για τη δημιουργία του νέου σόου τους επόμενους έξι μήνες, που θα είναι εμπνευσμένο από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» Λούις Κάρολ.

Περισσότερες πληροφορίες

Viva Momix

  • Μουσικοχορευτικό Θέαμα

Χορός, ακροβατικά, θέατρο, τσίρκο, βίντεο και ειδικά εφέ: το πολυσυλλεκτικό ύφος των Αμερικανών θαυματοποιών τούς κάνει να ξεχωρίζουν. Επιστρέφουν για να γιορτάσουν 35 χρόνια παρουσίας με μια φαντασμαγορική επετειακή παράσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.