Επί Κολωνώ, το κατεξοχήν ορμητήριο του ρεαλισμού στην Αθήνα

Η ομάδα Νάμα επανέρχεται δριμύτερη με ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο που διατηρεί στοιχεία ρεαλιστικά και κινείται στα όρια του κοινωνικού δράματος.

Επί Κολωνώ, το κατεξοχήν ορμητήριο του ρεαλισμού στην Αθήνα

Η ομάδα Νάμα επανέρχεται δριμύτερη με ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο που διατηρεί στοιχεία ρεαλιστικά και κινείται στα όρια του κοινωνικού δράματος.

Επί Κολωνώ, το κατεξοχήν ορμητήριο του ρεαλισμού στην Αθήνα - εικόνα 1

Χρωστάμε στην Ελένη Σκότη και τον Γιώργο Χατζηνικολάου ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά σχήματα –την ομάδα Νάμα– και ένα από τα πιο δημοφιλή θέατρα της πόλης, το Επί Κολωνώ, το κατεξοχήν ορμητήριο του ρεαλισμού στην Αθήνα. Η ομάδα έχει κλείσει τα εικοσάχρονά της και συνεχίζει να εφαρμόζει την εμπειρία της σε έργα που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Παράλληλα με τον «Άγριο σπόρο» την αιχμηρή ανατομία του Νεοέλληνα, με τον Τάκη Σπυριδάκη σε ένα ρόλο που μοιάζει να γράφτηκε πάνω του από τον βραβευμένο συγγραφέα Γιάννη Τσίρο παίζεται στο Επί Κολωνώ «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» («The night alive») του Κόνορ Μακφέρσον, ένα έργο που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την περιθωριακή πραγματικότητα μιας ομάδας ανθρώπων.

Επί Κολωνώ, το κατεξοχήν ορμητήριο του ρεαλισμού στην Αθήνα - εικόνα 2

Υπαρξιστής του θεάτρου ο Ιρλανδός συγγραφέας Κόνορ Μακφέρσον γράφει, για τη ζωή, τη φθορά και το θάνατο και τα θέματα που τον απασχολούν σταθερά σχετίζονται με το μεταφυσικό στοιχείο, το αλκοόλ, την κοινωνική ταυτότητα. Έχει δώσει ένα ηχηρό στίγμα ήδη από το 1995 ως ο πιο υποσχόμενος δραματουργός κι έργα του έχουν ανέβει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και, στη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μόλις φέτος χάρη στον «Φάρο» που παίζεται στο θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και τη «Λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Επί Κολωνώ, το κατεξοχήν ορμητήριο του ρεαλισμού στην Αθήνα - εικόνα 3

Η ιστορία του έργου «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» περιστρέφεται γύρω από έναν άνδρα κοντά στα πενήντα, τον Τόμμυ, που έχει αποχωριστεί την οικογένειά του και ζει μόνος πια σε ένα τμήμα του σπιτιού τού θείου του Μώρις, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Οι δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην γυναίκα του είναι η καθημερινότητα του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ. Το έργο αρχίζει με τον Τόμμυ να φέρνει στον εργένικο και εντελώς ακατάστατο χώρο του μια νεαρή πόρνη, την Έιμυ, που μόλις την έσωσε από άγρια επίθεση του φίλου της Κένεθ, του ανθρώπου που την έχει σπρώξει στην πορνεία. Μια σχέση αρχίζει, που θα διαταράξει την όποια ισορροπία της ζωής των πέντε χαρακτήρων και που ενδεχομένως θα εξελιχθεί σε ερωτική αλλά με εμπόδια, αναστολές και επιφυλάξεις από όλους. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Αλεξανδρής, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κατερίνα Μαούτσου και Αργύρης Σαζακλής.

Περισσότερες πληροφορίες

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Το έργο χειρίζεται με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα τις δραματικές καταστάσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι την ακραία βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.