Pilobolus Dance Theatre: Το «Shadowland» μας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου

Τι θα λέγατε αν ξαφνικά ζωντάνευε μπροστά σας ένα ­δάσος; Αν γινόσασταν για λίγο κομμάτι ενός παράξενου σύμπαντος με πλάσματα που ζουν μόνο στα παραμύθια;

Pilobolus Dance Theatre: Το «Shadowland» μας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου

Τι θα λέγατε αν ξαφνικά ζωντάνευε μπροστά σας ένα ­δάσος; Αν γινόσασταν για λίγο κομμάτι ενός παράξενου σύμπαντος με πλάσματα που ζουν μόνο στα παραμύθια; Μια θέση στο «Shadowland», που θα παιχτεί στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (13-17/12), αρκεί για να σας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου. Οι «μάγοι» των παραστατικών τεχνών Pilobolus στρώνουν το δρόμο για να καλωσορίσουμε τις γιορτές με τον πιο ­ευφάνταστο τρόπο.

Pilobolus Dance Theatre: Το «Shadowland» μας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου - εικόνα 1

Κυνήγι θησαυρού θυμίζει ο περίπατος στη Χώρα των Σκιών, τη Shadowland. Οδηγοί σας οι χορευτές-ακροβάτες των Pilobolus, που επιστρέφουν στην Αθήνα έπειτα από δέκα χρόνια. Το σώμα και οι αυτοσχεδιασμοί έχουν τον πρώτο λόγο. Σόλο και συμπλέγματα χορευτών ριψοκίνδυνα, χιούμορ, θεαματικοί φωτισμοί και ατμοσφαιρική μουσική συνδυάζονται σε ένα ξεχωριστό θέατρο της εικόνας, που δίνει έκφραση στο αντικείμενο­ και καθηλώνει το βλέμμα των θεατών κάθε ηλικίας. Το καλλιτεχνικό στίγμα των Pilobolus βρίσκεται πέρα από ετικέτες, καθώς καταφέρνει να κινείται στα όρια ανάμεσα στο χορό, στη ζωντανή τέχνη και το θέατρο. Το κοινό σε όλο τον κόσμο τούς αποθεώνει για την εφευρετικότητα, την ομορφιά των εικόνων που προσφέρουν και τη feelgood διάθεση που σκορπούν.

Οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να τους απολαύσουν το καλοκαίρι του 2003 στο Ηρώδειο, όπου καταχειροκροτήθηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2007, τη χρονιά που επέστρεψαν στο Μπάντμιντον με ένα «best of» από τις παραστάσεις τους. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα έρχονται και πάλι στη χώρα μας, αυτήν τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», 13-17/12) για να μας δείξουν πώς… χορογραφείται η σκιά. Ακούγεται παράξενο; Το «Shadowland» παίζει με τις σκιές όσο κανένα άλλο σόου τους. Είναι ένα πολύχρωμο θέαμα, διασκεδαστικό κι ευφάνταστο, στα όρια ψευδαίσθησης και πραγματικότητας, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα παιδιά.

Pilobolus Dance Theatre: Το «Shadowland» μας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου - εικόνα 2

«Αλλόκοτοι όσο οι αδερφοί Μαρξ, έξυπνοι όσο ο Χουντίνι!» έχει γράψει το περιοδικό «Newsweek» για τους Pilobolus, το αμερικάνικο χορευτικό συγκρότημα που μετράει σχεδόν 45 χρόνια ζωής. Αδελφή ομάδα των επίσης αγαπητών στον αθηναϊκό κοινό Momix, δημιουργήθηκε μία δεκαετία νωρίτερα, το 1971. Ιδρυτές της ο χορογράφος-χορευτής Μόουζες Πέντλετον και οι συμφοιτητές του Τζόναθαν Γουόκεν, Ρόμπι Μπερνέρ και Μάικλ Τρέισι, οι οποίοι επινόησαν ένα είδος «αθλητικής γλυπτικής με σωματικούς συνδυασμούς». Το αποτέλεσμα ήταν μια επαγγελματική ομάδα χορού που δεν χόρευε με συμβατικό τρόπο. Πήραν το όνομά τους από τον Pilobolus Crystallinus, ένα μικροσκοπικό μύκητα ο οποίος αγαπά τον ήλιο, αναπτύσσεται σε περιοχές με βλάστηση και ο ασεξουαλικός τρόπος αναπαραγωγής του είναι μοναδικός στη φύση.

Pilobolus Dance Theatre: Το «Shadowland» μας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου - εικόνα 3

Παρότι οι Pilobolus ξεκίνησαν κάπως διστακτικά στις αρχές των ’70s, γρήγορα ξεπέρασαν τις αθλητικές καταβολές τους κι έφεραν στο προσκήνιο μια σούπερ επιτυχημένη καλλιτεχνική συνταγή, που συνδύαζε με επαναστατικό τρόπο το χορό, το θέατρο και τα εικαστικά. Μία από τις πρώτες τους εμφανίσεις ήταν το opening act συναυλίας του Φρανκ Ζάπα το 1971, ο οποίος μάλιστα τους χαρακτήρισε «θέατρο από “αλλού”». Οι χορογραφίες τους αποτελούν πλέον μέρος του ρεπερτορίου πολλών μεγάλων μπαλέτων στις ΗΠΑ (Joffrey, Feld, Ohio, Arizona, Aspen/Santa Fe κ.ά.), του Εθνικού Μπαλέτου του Νανσί και της Λορένης, του Μπαλέτου του Ρήνου στη Γαλλία και της Βερόνα στην Ιταλία. Την άνοιξη του 2007 οι Pilobolus κέρδισαν και τους ανθρώπους της 7ης τέχνης. Καταχειροκροτήθηκαν στη σκηνή του Kodak Theater στο Χόλιγουντ για τις έξι χορογραφίες σκιών που παρουσίασαν στη 79η Τελετή Απονομής των Όσκαρ.

Η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στις κλασικές παραδόσεις της Ευρώπης και την τόλμη του σύγχρονου χορού που χαρακτηρίζει την αμερικανική ήπειρο άνοιξε το δρόμο σε νέες προκλήσεις και οι Pilobolus είναι πάντα έτοιμοι να τις βιώσουν και να τις μοιραστούν μαζί μας. Για τη δημιουργία του «Shadowland», έργο του 2009, οι Pilobolus συνεργάστηκαν με τον πολυτάλαντο μουσικό, ηθοποιό και σεναριογράφο Στίβεν Μπανκς και τον επιτυχημένο συνθέτη Ντέιβιντ Πόε, ο οποίος έγραψε την πρωτότυπη μουσική της παράστασης. Σύμφωνα με το στόρι, όλα ξεκινούν στο μικρό σπίτι μιας έφηβης που ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Για τους γονείς της εξακολουθεί να είναι ένα μικρό κορίτσι, αλλά εκείνη θέλει την ανεξαρτησία της. Αποκοιμιέται με τις σκέψεις της, αλλά ξαφνικά, στα όνειρά της, ξυπνάει η σκιά της που κρύβεται πίσω από τον τοίχο του κρεβατιού και δραπετεύει από το σπίτι.
Τα ­τοιχώματα στροβιλίζονται και η κοπέλα-σκιά αναζητεί διέξοδο αρχίζοντας το ταξίδι της στη Χώρα των Σκιών!

Γνωρίστε τον Μόουζες Πέντλετον

Pilobolus Dance Theatre: Το «Shadowland» μας μεταφέρει στην καρδιά του ονείρου - εικόνα 4

Βασικό στέλεχος των Pilobolus και ιδρυτής των Momix είναι ο καλλιτέχνης που λάνσαρε νέους εκφραστικούς κώδικες, αποδεικνύοντας πως το σώμα έχει την ικανότητα να ταξιδεύει τον θεατή ονειρικά.

Ακτιβιστής οικολόγος, χορογράφος και πρωταθλητής του σκι, στελέχωσε τις ομάδες του με χορευτές, αθλητές, ακροβάτες και ζογκλέρ.

Πολύ προτού η αναλογική τεχνολογία δώσει τη θέση της στην ψηφιακή δημιούργησε με τους συνεργάτες του εικόνες που έδιναν την αίσθηση του τρισδιάστατου μόνο με τη χρήση των κοστουμιών, του φωτισμού και φυσικά των σωμάτων των χορευτών.

Τα θέματα που τον απασχολούν είναι πολλά. Υπάρχει π.χ. μια χορογραφία που περιγράφει τη δεύτερη ημέρα δημιουργίας του κόσμου, η «Symbiosis» για τη γέννηση μιας σχέσης ανάμεσα σε δύο πλάσματα και μια άλλη που περιγράφει πώς μπορεί να διατηρήσει κάποιος την ταυτότητά του μέσα σε μια σχέση ή μια ομάδα...

Έχει δηλώσει: «Οι χορευτές μας πρέπει να μπορούν να μεταμορφωθούν σε λουλούδι, σε σαύρα... Χρειάζονται εξαιρετική σωματική διάπλαση, άψογη τεχνική και φαντασία».

Περισσότερες πληροφορίες

Shadowland

  • Χορός

Σόλο και συμπλέγματα χορευτών άκρως ριψοκίνδυνα, θεαματικοί φωτισμοί και ατμοσφαιρική μουσική, σε ένα ξεχωριστό θέατρο της εικόνας που καθηλώνει τον θεατή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις περισσότερες από 100 θεατρικές παραστάσεις πριν το Πάσχα

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη οι περισσότερες παραγωγές της φετινής σεζόν ετοιμάζονται να ρίξουν την αυλαία της χειμερινής σεζόν 2023-24. Εμείς τις χωρίσαμε σε κατηγορίες σε ένα πολυσυλλεκτικό οδηγό θεατρικών εξορμήσεων λίγο πριν το Πάσχα.

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.