Χορογραφία εμπνευσμένη από πίνακες των Ε. Hopper και Ε. Schiele

Η χορογράφος Αναστασία Μπρουζιώτη μας αποκαλύπτει τα κλειδιά της έμπνευσής της για το εικαστικής έμπνευσης «Ηome» στον Κινητήρα.

Χορογραφία εμπνευσμένη από πίνακες των Ε. Hopper και Ε. Schiele

Ο ρεαλισμός και η απλότητα των έργων του Eduard Hopper, σε αντίθεση με την έντονη ζωτικότητα των δύο φύλων στους πίνακες του Εgon Schiele, αποτυπώνουν δύο εντελώς αντίθετες ατμόσφαιρες. Από αυτές άντλησε έμπνευση η Αναστασία Μπρουζιώτη και στην χορευτική παράσταση «Ηome» σκιαγραφεί δύο διαφορετικούς κόσμους ανθρώπινης συνύπαρξης και επικοινωνίας. Η χορογράφος μας αποκαλύπτει τα κλειδιά της έμπνευσής της για την εικαστικής έμπνευσης παράσταση που παίζεται στον Κινητήρα.

Χορογραφία εμπνευσμένη από πίνακες των Ε. Hopper και Ε. Schiele - εικόνα 1

Η έμπνευση Αυτό που με άγγιξε περισσότερο δεν ήταν κάποιοι μεμονωμένοι πίνακες αλλά οι ατμόσφαιρες τους. Η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης που είναι καθαρή σε όλο το έργο του Eduard Hopper και η έντονη, άγρια και ταυτόχρονα όμορφη σωματικότητα των μορφών του Εgon Schiele αποτέλεσαν τα κλειδιά προκειμένου να χορογραφηθεί όλο το έργο. Η συνέπεια των δύο ζωγράφων στο θέμα που απασχόλησε τον καθένα και που χαρακτήρισε όλο το έργο τους, η επιμονή να αποτυπώσουν την ίδια ιδέα μέσα σε τόσους πίνακες, η ανάγκη, σαν άνθρωποι, να εκφράσουν με ποιον τρόπο αντιλαμβάνονταν τον κόσμο, ποια είναι η πραγματικότητα που ζουν και τι αντίκτυπο είχε σε αυτούς ήταν τα πράγματα που συναισθηματικά με υποκίνησαν να δημιουργήσω το κομμάτι.

Χορογραφία εμπνευσμένη από πίνακες των Ε. Hopper και Ε. Schiele - εικόνα 2

Η χορογραφία Μέσω της θέσης/ πόζα της κάθε μορφής του Hopper και του Schiele δημιουργήθηκε το κινητικό υλικό και με βάση τις δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες δομήθηκε η σκηνοθεσία, η δραματουργία και η χορογραφία του «Home». Οι πίνακες επηρέασαν την ομάδα περισσότερο κατά την διάρκεια των προβών, όταν χρησιμοποιώντας σαν αναφορές κάποιους από αυτούς οι σωματικές και συναισθηματικές μας σχέσεις άρχισαν να συσχετίζονται με την αίσθηση του κάθε πίνακα. Τότε συνειδητοποιήσαμε πως αποτελούμε έναν ζωντανό κινούμενο πίνακα που οι ψυχοσυνθέσεις των οντοτήτων του φέρουν επί σκηνής, μέσω της κίνησης, κάτι από την ατμόσφαιρα του Ηopper και του Schiele αντίστοιχα.

Χορογραφία εμπνευσμένη από πίνακες των Ε. Hopper και Ε. Schiele - εικόνα 3
«Summer Interior» του Eduard Hopper

Βασικές αναφορές αποτέλεσαν οι εξής πίνακες: Room in New York (1940), Excursion Into filosophy (1959), Summer Interior (1909) , Night Shadows(1921), Woman in the Sun (1961) από τον Eduard Hopper και οι Death and the Maiden(1915), Seated Couple (1915), The Embrace (1917), Seated woman in violent shockings, Two girls lying entwited (1915), Lovers Man and woman, Self-portrait with arm twisted above head (1910), Seated Male Nude (1910), Standing Male Nude, Back View (1910) του Εgon Schiele. Τhe embrace και Seated Couple του E. Schiele και οι Room in New York και Night Shadows του Ε. Hopper.

Περισσότερες πληροφορίες

Home, 2084

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

Παραστάσεις χορού των δυο καλλιτεχνικών ομάδων που διακρίθηκαν στο In Progress Feedback Festival (IPFF) 2017: «Home» από την ομάδα Almalibre.co της Αναστασίας Μπρουζιώτη και «2084» από την ομάδα A(r)CT της Ελένης Παπαϊωάννου και του Άλεξ Γκοτς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.