Ελληνική πρωτοπορία x 4

Άξιοι εκπρόσωποι του εγχώριου πειραματισμού καθώς και ένας ελληνικός θίασος υπό την καθοδήγηση της Ελβετής Λίλο Μπάουρ παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών περφόρμανς για την αγάπη, τη μοναχικότητα, την ελπίδα και την ελληνικότητα.

Ελληνική πρωτοπορία x 4

Άξιοι εκπρόσωποι του εγχώριου πειραματισμού καθώς και ένας ελληνικός θίασος υπό την καθοδήγηση της Ελβετής Λίλο Μπάουρ παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών περφόρμανς για την αγάπη, τη μοναχικότητα, την ελπίδα και την ελληνικότητα.

«Οι Κόρες»

Ελληνική πρωτοπορία x 4 - εικόνα 1

Σε ένα «άγνωστο» νεοκλασικό κτίριο-αποκάλυψη, το Μικρό Χρηματιστήριο της οδού Πεσμαζόγλου, τρεις διακεκριμένες ηθοποιοί –Λένα Δροσάκη, Άλκηστις Πουλοπούλου και Μαρία Κίτσου– άδουν μια νέα ποιητική της Αθήνας. Μαζί τους, η μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά κι ένας 12μελής χορός μπλέκουν το λόγο του Κωστή Παλαμά με εκείνον της σύγχρονής μας ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη. Από την πάντα αισθαντική ομάδα Bijoux de Kant και τον σκηνοθέτη-αναζητητή μιας «άλλης» ελληνικότητας, Γιάννη Σκουρλέτη (30/6 & 1-3/7).

«Το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Μοναξιάς»

Ελληνική πρωτοπορία x 4 - εικόνα 2

Οι Blitz, δηλαδή οι Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια και Χρήστος Πασσαλής, η ελληνική ομάδα με τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία –από τη βερολινέζικη Schaubuhne και το παρισινό Théâtre de la Ville μέχρι το λονδρέζικο Barbican και το Φεστιβάλ της Αβινιόν–, στη νέα τους περφόρμανς αντλούν έμπνευση από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τόμας Μαν «Το Μαγικό Βουνό» και πραγματεύονται την έννοια της μοναξιάς (Πειραιώς 260, 30/6 & 1/7).

«Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει»

Ελληνική πρωτοπορία x 4 - εικόνα 3

Αλλοτινή συνεργάτιδα του Πίτερ Μπρουκ και του Théâtre de Complicité και πρωτεργάτρια του σωματικού θεάτρου, η σκηνοθέτις Λίλο Μπάουρ εμπνέεται από τις αστείες ιστορίες του Ιταλού συγγραφέα Ντίνο Μπουτζάτι και οδηγεί δέκα Έλληνες ηθοποιούς σε μια ονειρική αλληγορία πτώσης και ανόρθωσης. Με τους Αναστασία Κονίδη, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστα Φιλίππογλου, Γιώργο Συμεωνίδη, Καλλιρρόη Μυριαγκού κ.ά. (Εθνικό Θέατρο - Rex, 4-6/7)

«Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι»

Ελληνική πρωτοπορία x 4 - εικόνα 4

Σκηνοθέτις με εκφραστικότατο σκηνικό ιδίωμα, η Γεωργία Μαυραγάνη ανεβάζει το περίφημο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», όπου ένας ομοφυλόφιλος ποιητής κατασπαράσσεται από ένα αγριεμένο πλήθος παιδιών, σαν μια παραβολή για το τι σημαίνει σήμερα «αγάπη» και «επιθυμία» με έναν εκλεκτό θίασο: Μαρία Κεχαγιόγλου, Άννα Μάσχα, Ελίνα Ρίζου κ.ά. (4-5/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς

  • Performance

Επηρεασμένη από το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, η ομάδα αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν καταφύγει σε ένα ιδιότυπο ινστιτούτο για να θεραπευτούν από τον «ιό» της μοναξιάς που απειλεί την ανθρωπότητα.

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι

  • Δράμα

Το έργο αφορά μια παράξενη υπόθεση «ανθρωποφαγίας» στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Θύμα είναι ένας ομοφυλόφιλος ποιητής, ο Σεμπάστιαν, και θύτες κάποιοι αγριεμένοι έφηβοι.

Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει

  • Σκηνική Σύνθεση

Παραμύθι για τη νιότη και τη δύναμη της φαντασίας, που αντλεί έμπνευση από κείμενα του Ιταλού συγγραφέα Ντίνο Μπουτζάτι.

Οι κόρες / Η νέα ποιητική της Αθήνας

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Το κείμενο της ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη έχει ως επίκεντρο την ποίηση που έχει γραφτεί για την πόλη της Αθήνας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.