Καραζήσης, Μόργκενστερν, Ali και Khalaf: αυτοί είναι η νέα Ευρώπη!

Έλληνας ο μεν, Ρουμάνα η δε, από κοινού με έναν Σύρο κι έναν Κούρδο ηθοποιό που πρωτοήρθαν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, αφηγούνται ιστορίες θανάτου και αναγέννησης στην παράσταση «Αυτοκρατορία/Empire» που φέρνει ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου στην Αθήνα.

Καραζήσης, Μόργκενστερν, Ali και Khalaf: αυτοί είναι η νέα Ευρώπη!

Έλληνας ο μεν, Ρουμάνα η δε, από κοινού με έναν Σύρο κι έναν Κούρδο ηθοποιό που πρωτοήρθαν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, αφηγούνται ιστορίες θανάτου και αναγέννησης στην παράσταση «Αυτοκρατορία/Empire» που φέρνει ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου στην Πειραιώς 260 (15-16/6).

Καραζήσης, Μόργκενστερν, Ali και Khalaf: αυτοί είναι η νέα Ευρώπη! - εικόνα 1

Ποια μορφή θα έχει η νέα Ευρώπη; Μήπως η λέξη «πατρίδα» έχει αποκτήσει καινούργια έννοια; Ο Ελβετός πρωτοπόρος δραματουργός και σκηνοθέτης Μίλο Ράου, εισηγητής του θεάτρου της επανάδρασης (reenactment), δηλαδή της αναπαράστασης συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων με όσο πιο αυθεντικό τρόπο γίνεται, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά το περσινό «Dark Ages», με το «Αυτοκρατορία/Empire», το φινάλε της Ευρωπαϊκής Τριλογίας, της τριετούς διερεύνησης του ουμανιστικού μύθου και της πραγματικότητας της Ευρώπης.

Ο Ακύλλας Καραζήσης, η Μάγια Μόργκενστερν (Ρουμανία), σπουδαίοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και οι δύο, από κοινού με τον Σύρο Ramo Ali και τον Κούρδο Rami Khalaf, ηθοποιούς που πρωτοήρθαν στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, συνθέτουν τον θίασο αυτής της πολιτικά και κοινωνικά παρεμβατικής παράστασης που μιλάει αραβικά, ελληνικά, κουρδικά και ρουμάνικα (με ελληνικούς υπέρτιτλους). Επί της μουσικής η Ελένη Καραΐνδρου, με πρωτότυπες συνθέσεις που δένουν απόλυτα με τα αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών και τις μαρτυρίες βασανιστηρίων, τις ιστορίες φυγής, θανάτου και αναγέννησης. Κάπως έτσι, ως κομιστές των αρχαίων παραδόσεων, οι Ευρωπαίοι στέκονται απέναντι στον Homo Migrans, τον άνθρωπο μετανάστη.

Αμφιλεγόμενος όσο και περιζήτητος, ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου (γενν. 1977) έχει καταπιαστεί με το τέλος του ζεύγους Τσαουσέσκου και τη σφαγή των Τούτσι από τους Χούτου, με τον μακελάρη της Νορβηγίας Άντερς Μπρέιβικ, τον Στάλιν και τις δίκες της Μόσχας κι έχει διερευνήσει συλλογικά τραύματα και ουτοπικά ιδεώδη με έναν ολοδικό του τρόπο, εφαρμόζοντας έμπρακτα επί σκηνής τις σπουδές του στην κοινωνιολογία και τη φιλολογία.

Κι ενώ τα έργα του παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Αβινιόν και στα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης, εκείνος έχει θέσει ως παράλληλη αποστολή του το γόνιμο διάλογο θεωρίας και τέχνης με το Διεθνές Ινστιτούτο για τα Πολιτικά Εγκλήματα που ίδρυσε το 2007. Με την παράσταση «Αυτοκρατορία/Empire» τρία χρόνια στοχασμού πάνω στις πολιτισμικές ρίζες και στο πολιτικό παρόν και μέλλον της Ευρώπης φτάνουν στο τέλος τους και μας παραδίνονται σαν σύγχρονο έπος-πορτρέτο μιας μυθικής αυτοκρατορίας που διερευνά τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν χάσει την πατρίδα και τα υπάρχοντά τους αλλά και την κατακερματισμένη ήπειρο που κάποτε ονομάστηκε Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτοκρατορία/Empire

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο Ελβετός Μίλο Ράου συνεργάζεται με την Ελ. Καραΐνδρου και με ηθοποιούς από την Ελλάδα, τη Συρία και τη Ρουμανία, όπως η Μάγια Μόργκενστερν και ο Ακύλλας Καραζήσης, για να μας αφηγηθεί ιστορίες βασανισμού, φυγής και αναγέννησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.