Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε!

Μόνο για λίγες ημέρες τα μέλη του θρυλικού αβανγκάρντ βερολινέζικου θεάτρου βρίσκονται στην Αθήνα...

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε!

Μόνο για λίγες ημέρες (17-24/6) τα μέλη του θρυλικού αβανγκάρντ βερολινέζικου θεάτρου βρίσκονται εδώ, για να συνδυάσουν το ρομαντισμό του Σούμαν με τη σφαγή του Διστόμου, τον Ντοστογιέφσκι με την electronica και το τι εστί «μεταδραματικό» με DJ sets. Σας οργανώνουμε ώστε να ζήσετε την απόλυτη «φολκσμπινική» εμπειρία!

17/6 για masterclass, πρεμιέρες και DJ set

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε! - εικόνα 1

Η πρώτη ημέρα του αφιερώματος στη Φολκσμπίνε φέρνει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τον άνθρωπο που εφηύρε έναν όρο που έμελλε να μας… βασανίζει εδώ και δύο δεκαετίες, τον κορυφαίο θεωρητικό Χανς-Τις Λέμαν, ο οποίος θα μας εξηγήσει τα πάντα γύρω από το «μεταδραματικό» θέατρο (7 μ.μ.). Την ίδια ημέρα είναι και η πρεμιέρα της παράστασης «Σ’ αγαπώ αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση» (17-18/6) στην Πειραιώς 260, όπως και το μεταμεσονύκτιο DJ set του Duo Portobello (φωτό).

18/6 αγάπες και (δωρεάν) σφαγές με ούζα

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε! - εικόνα 2

«Σ’ αγαπώ αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση» (17-18/6): η χιουμοριστικά φιλοσοφική περφόρμανς του Ρενέ Πόλες είναι ένα παράξενο υπαρξιακό τσίρκο, στημένο στο προαύλιο της Πειραιώς 260, μέσα σε τρία βαν-καμαρίνια. Αν τη δείτε σήμερα, παραμείνετε και για την πολιτικά κι αισθητικά παρεμβατική περφόρμανς «Σούμαν - Ο έρωτας του ποιητή ή η επιστροφή των έφιππων πτωμάτων» (18-19/6, με ελεύθερη είσοδο): ο πενταμελής θίασος και η μπάντα Fucking Famous, συνοδεία πιάνου, συνδέουν το γερμανικό ρομαντισμό με τη σφαγή του Διστόμου, ψήνουν λουκάνικα και μας κερνάνε… ούζο.

19/6 με Κάστορφ, Σούμαν & electronica

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε! - εικόνα 3

Ο εδώ και 25 χρόνια επιφανής διευθυντής της Φολκσμπίνε, ο Φρανκ Κάστορφ, ανεβάζει στην εκπνοή της θητείας του μια ιστορία τζόγου και παθών, τον «Παίκτη» του Ντοστογιέφσκι (Πειραιώς 260, 19-20/6), ως ένα κράμα μουσικότητας, εκκεντρικότητας και live cinema. Αν το δείτε σήμερα, παραμείνετε στο χώρο για τρία events με ελεύθερη είσοδο: τη συζήτηση μαζί του, την πολλά υποσχόμενη περφόρμανς «Σούμαν» και την electronica συναυλία των Goshawk.

20/6 με γερμανικό Ντοστογιέφσκι και αφρικάνικο Μπέργκμαν

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε! - εικόνα 4

Αν επιλέξετε να δείτε σήμερα τον «Παίκτη», τότε αξίζει να τον συνδυάσετε με τη βιντεο-εγκατάσταση του Μάρκους Ερν «Ο Μπέργκμαν στην Ουγκάντα», που γυρίστηκε στις φτωχογειτονιές της αφρικανικής χώρας, με τους κατοίκους να παρακολουθούν και να σχολιάζουν την εμβληματική ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Περσόνα». Την ίδια ημέρα προβάλλεται και η ταινία του Ρενέ Πόλες «Bad Decisions» (φωτό), η οποία γυρίστηκε παράλληλα με τις πρόβες του «Σ’ αγαπώ…».

23-24/6 για… Ολύμπια μουρμουρητά

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε! - εικόνα 5

Ένα εντελώς φευγάτο και ψυχεδελικό ακουστικό θέαμα είναι το «Μουρμουρητό» του Χέρμπερτ Φρις. Επί 80 λεπτά, 14 ηθοποιοί μουρμουρίζουν, ψιθυρίζουν, τραγουδούν ή κραυγάζουν μία και μόνο λέξη: «murmel» («μουρμουρητό»). Είναι η μόνη παραγωγή του αφιερώματος στη Φολκσμπίνε που παίζεται στην έδρα της παλιάς Λυρικής Σκηνής, το Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας.

17-24/6 για μπίρες και αβανγκάρντ 127 ετών

Αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε: τι δεν πρέπει να χάσετε! - εικόνα 6

Φολκσμπίνε σημαίνει «Θέατρο του Λαού». Το θρυλικό αυτό τοπόσημο του Βερολίνου κάνει… κατάληψη στην Πειραιώς 260 και, εκτός από παραστάσεις, φέρνει συναυλιακά gigs και happenings (κάποια μάλιστα με ελεύθερη είσοδο), ενώ στο σταντ της τυπώνει μπλουζάκια και σερβίρει γερμανική μπίρα.

Πληροφορίες: http://greekfestival.gr/gr/content/page/afieroma-sti-folksmpune.

Περισσότερες πληροφορίες

Παίκτης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 250 '

Ο εδώ και 25 χρόνια διευθυντής του θεάτρου παρουσιάζει αυτήν την ιστορία τζόγου και παθών σε μια παράσταση-κράμα μουσικότητας, εκκεντρικότητας και ζωντανής κινηματογράφησης

Σ’ αγαπώ αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση

  • Performance
  • Διάρκεια: 80 '

Η χιουμοριστικά φιλοσοφική περφόρμανς –σαν παράξενο υπαρξιακό τσίρκο– παρουσιάζεται μέσα στα βαγόνια του λεγόμενου «Rollende RoadShow»

Σούμαν - Ο έρωτας του ποιητή ή η επιστροφή των έφιππων πτωμάτων

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα καλλιτεχνικό πείραμα αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη, το οποίο διερευνά την επιρροή του τελευταίου στην ποπ και την αβανγκάρντ ροκ γερμανική σκηνή

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.